G4Media.ro

Brexit, încă o amânare: 31 octombrie e data – limită. Londra ar…

Brexit, încă o amânare: 31 octombrie e data – limită. Londra ar putea fi obligată să organizeze alegeri europarlamentare. Macron, singurul lider european care s-a opus prelungirii

Liderii UE au acordat Marii Britanii încă o amânare, a doua, pentru ieșirea din Uniune, au anunțat miercuri seară premierul Theresa May și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Brexit-ul a fost amânat pentru 31 octombrie, dar UK are dreptul să iasă din UE înaintea datei.

„Această întârziere înseamnă şase luni în plus pentru ca Regatul Unit să găsească cea mai bună soluţie”, a declarat Donald Tusk, citat de Agerpres.

Decizia a fost luată la capătul unui Consiliu European tensionat, cu președintele francez Emmanuel Macron singurul opozant al unei prelungiri atât de mari a datei – limită, potrivit The Guardian. Macron voia ca UE să acorde Marii Britanii un interval mai scurt, argumentând că nu vrea să pericliteze funcționarea instituțiilor europene.

În cele din urmă, Macron a cedat în fața Angelei Merkel și a celorlalți șefi de stat și de guvern. Potrivit The Guardian, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, l-a acuzat pe Macron în timpul ședinței Consiliului European că importă la Bruxelles problemele din politica internă franceză.

Președintele Iohannis a susținut ideea unei prelungiri a termenului-limită pentru Brexit, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: ”Președintele României a susținut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesității de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetățenii europeni din Regatul Unit și pentru cei britanici din UE, dar și pentru companii și mediul de afaceri”.

Concluziile formale ale Consiliului European arată că dacă Marea Britanie este încă membru UE până la 23 mai și nu a semnat acordul de ieșire, trebuie să organizeze alegeri europarlamentare.

În intervalul până la 31 octombrie, Marea Britanie ar trebui să ajungă la un acord intern pentru a evita plecarea din UE fără o înțelegere.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Macron, acest mini leader wannabe…

  2. Presedintele Iohannis si Guvernul au ramas fara obiectul muncii la Bruxelles.

  3. makerel – inc-o dovada ca decizia UK a fost corecta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.