G4Media.ro

Ucraina a lansat contraofensiva mult-așteptată împotriva forțelor ruse, anunță Washington Post

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Ucraina a lansat contraofensiva mult-așteptată împotriva forțelor ruse, anunță Washington Post

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, anunță publicația americană The Washington Post.

Ora 18:09 Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că Rusia se află „activ în defensivă” în zona Orikhiv din regiunea Zaporojie, o posibilă confirmare a faptului că Ucraina atacă în această direcție, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 18:04 Forțele ucrainene au suferit pierderi de echipament greu și de soldați în timp ce au întâmpinat o rezistență mai mare decât se așteptau din partea forțelor rusești în prima lor încercare de a străpunge liniile rusești din estul țării în ultimele zile, au declarat doi oficiali americani de rang înalt pentru CNN. Detalii aici.

Ora 17:47 Declanșarea contraofensivei ucrainene a fost confirmată de oficiali de la Kiev și pentru ABC News, care precizează că, potrivit surselor sale, trupe ucrainene bine antrenate s-au adunat în ultimele zile în locații strategice din apropierea liniilor de front.

Doi oficiali ucraineni, inclusiv o sursă apropiată președintelui Volodimir Zelenski, au confirmat pentru ABC News că o fază activă a contraofensivei ucrainene este în curs de desfășurare.

Surse pro-ucrainene neoficiale bine plasate au afirmat că frontul din sud-est devine mai activ și există imagini și rapoarte neconfirmate potrivit cărora noile tancuri moderne ucrainene moderne Leopard 2 de fabricație germană sunt implicate în ofensivă.

În această dimineață, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat că „evenimentele care se petrec acum pe linia frontului semnalează începutul ofensivei, iar Ucraina își va intensifica eforturile”.

Ora 15.05: Lupte violente în regiunea Zaporijia, potrivit unui oficial pro-rus citat de Washington Post. Oficiali susținuți de Moscova în teritoriile ocupate de Ucraina au declarat joi presei ruse că contraofensiva ucraineană este în desfășurare.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea de sud-est, a declarat pentru agenția rusă de stat RIA că armata ucraineană aplică „forța maximă” împotriva pozițiilor Moscovei din regiunea Zaporizhzhia, atacurile fiind concentrate în jurul orașului Orikhiv. Rogov a declarat că forțele ucrainene au reușit să câștige teritoriu în apropierea satului Rabotino, unde se dau „bătălii continue”, deși a precizat că atacurile ucrainene au fost respinse cu succes în alte părți.

Oficialul pro-rus a sugerat că trupele ucrainene intenționau să captureze orașul Tokmak pentru a ajunge la Marea Azov, ceea ce ar rupe „puntea terestră” care leagă în prezent forțele Moscovei din Peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Articol inițial: Armata ucraineană a lansat un contraatac mult anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, anunță publicația americană The Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri seară atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit mai multor persoane din cadrul forțelor armate ale țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de Rusia.

Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde o breșă în barajul și centrala hidroelectrică Kakhovka, controlate de Rusia, a trimis marți apa peste malurile râului Nipru și în zeci de comunități rezidențiale atât în teritoriile ucrainene, cât și în cele controlate de Rusia. Inundațiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

În regiunea Zaporijia, în calea Ucrainei se vor ivi obstacole cumplite, scrie The Washington Post. Forțele rusești au petrecut luni de zile fortificând zona cu mine și tranșee. Un membru al unei brigăzi care participă la ofensiva din sud-est a descris „lupte grele continue”.

„Este foarte dificil pe teren”, a declarat el joi dimineață. „Artileria și aviația noastră lucrează, dar și rușii lucrează, de asemenea. Este dificil atât pentru noi, cât și pentru ei. Forțele armate avansează. Dar nu atât de repede pe cât ne-am dorit”.

Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial al unei strategii conduse de SUA pentru a pregăti forțele ucrainene cu cele mai avansate tactici de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali de rang înalt au anunțat în ultimele două săptămâni că forțele armate sunt pregătite pentru contraofensivă, dar au refuzat să indice o dată certă pentru această operațiune.

Trupele ucrainene includ unități specializate de atac înarmate cu arme occidentale și antrenate în tactici NATO, scrie WP.

Blogerii militari ruși au raportat și ei joi lupte grele în regiunea Zaporijia, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii campanii ucrainene. Forțele Kievului ar putea avea ca obiectiv să rupă așa-numita punte terestră dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, tăind liniile de aprovizionare rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi unele părți din regiunea sudică Herson, vizitând zonele afectate de dezastru și vorbind cu persoanele evacuate după ce avariile la barajul Kakhovka au provocat inundații devastatoare și au lăsat multe persoane fără adăpost.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. PASOL NA TURBINKA!

 2. toate rugaciunile noastre de bine pentru ucraineni

 3. Slava Ucraina! Crapă șoșocarii…

 4. Ce barba are mosul de pe transportor. Ce varsta o avea?
  Mosii mioritici, ai nostri, joaca table si se cearta ca gaitele zi dupa zi.

 5. uite un exemplu care demonstreaza contrariul , Romania si Ucraina s-au judecat pentru Insula Serpilor la curtea internationala, nu au intrat peste noi pentru nu stiu denazificare, si au respectat rezultatul
  si alt exemplu , au renuntat la armele nucleare
  si un alt exemplu, eu nu am auzit propaganda ucraineana in Romania, dar de aur-de-la-rusi / sosoaca / centrul cultural rusesc / sputnik … si alte gunoaie rusesti / de la rusi am auzit