G4Media.ro

România a câștigat procesul cu frații Micula: Tribunalul internațional de arbitraj a…

România a câștigat procesul cu frații Micula: Tribunalul internațional de arbitraj a respins pretențiile de 9 miliarde de lei ale acestora (avocați)

Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins pretențiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula împotriva României, anunță consorțiul firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.

Potrivit unor surse oficiale citate de avocați, frații Micula ar fi fost obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces.

În comunicatul remis G4Media.ro, hotărârea luată de Tribunalul internațional de la Washington încheie un arbitraj inițiat de reclamanți în anul 2014, în baza acordului dintre Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

În cadrul arbitrajului, frații Micula au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul respectivului acord, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să-și aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase, ci a constatat că „România s-a angajat în eforturi ”serioase și vizibile” pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”

Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”

În plus, Tribunalul a decis că nu are competență pentru a examina afirmațiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a prețurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare în 2003, a acordului dintre România și Suedia.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția.

Potrivit firmei, echipele de avocați au fost formate din dr. Crenguța Leaua, dr. Gheorghe Matei, Mihaela Maravela, Marius Grigorescu, prof. Ștefan Deaconu, Raluca Popa și Sofia Cozac din cadrul LDDP și de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen, Sam Moss, Alptug Tokeser, Juliette Asso și Tessa Hayes din cadrul LALIVE.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul dosarului, care arată că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România. Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente și informații cu privire la lupta României împotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții. Suntem foarte încântați de faptul că efortul semnificativ al specialiștilor în domeniul arbitrajului și dreptului fiscal de a explica detaliile de fapt și de drept necesare tribunalului arbitral a dus la o hotărâre în care poziția României a avut succes. De asemenea, suntem foarte bucuroși că aceasta este cea de a patra victorie a echipelor Lalive și Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP în apărarea României în arbitraje investiționale”, a declarat Crenguța Leaua, din cadrul LDDP.

În comunicatul de presă citat se mai precizează că aceleași case de avocatură, Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din România și „Lalive” din Elveția, au mai apărat cu succes în trecut statul român și în cauzele ICSID: The Rompetrol Group NV vs. Romania (No. ARB/06/03), unde investitorului i-au fost respinse toate pretențiile financiare împotriva statului român și Hassan Awdi ș.a. vs. România (No. ARB/10/13), unde investitorului i-au fost respinse pretenții în valoare de peste 439 milioane euro plus dobanzi, fiind admisă doar cererea de restituire a unor sume efectiv achitate către statul român, în sumă de aproximativ 7,5 milioane euro plus dobânzi, respectiv 1,7 % din ceea ce solicitase.

De asemenea, aceleași case de avocatură au apărat România și în dosarul Fin.Co.Ge.Ro, unde arbitrajul internațional a dat câștig de cauză Românei și, prin hotărârea dată în anul 2019, a respins toate cererile societății italiene, în valoare totală de peste 300 milioane de Eur. De asemenea, investitorul străin a fost obligat să despăgubească statul român pentru toate cheltuielile de arbitraj efectuate.

Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington, urmând să încaseze 84,4 milioane de euro. Pentru că statul român nu a virat banii, dobânzile și penalitățile s-au acumulat, suma ajungând una exorbitantă – 395 de milioane de euro. În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

Foto: Frații Viorel (stânga) și Ioan Micula

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

94 comentarii

 1. gata gluma 🙂
  inchidem aici.
  e neplacut sa fii pe toate canalele.

 2. Sa inteleg ca Sica si Chiparosul nu or sa-si mai primeasca spaga din intelegere? Ce nasol, acum trebuie sa-si gaseasca alta sursa de finantare pentru campanie in contextul in care nici ordonanta de urgenta cu amnistia datoriilor catre banci nu i-a reusit. Se anunta actiuni disperate din partea Ciumei Galbeno-Portocalie. P.S. Poate-i imprumuta Blaga sau Basescu.

  • Ciuvica, tu esti?

  • @Dascalu, nu-s Ciuvica de la Latrina 3, sunt Ciutacu, ala cu ochii umezi de ciuta, de la Cotet TV ! Salve ! :)))

  • Adica castiga USR+? Ca nici Ciuma Rosie nu mai are curaj sa adune bani de campanie dupa ce a patit Pintea. Ca bugetul partidului l-ati cheltuit cu Proasta.

  • @Alin – Oare esti prost sau te prefaci? Iti pun citat ca poate n-ai inteles exact situatia „Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington (…) În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. (…) Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.” Asa ca vorba lui Dascal, tu esti ciuvica?

  • @Alin – Oare esti prost sau te prefaci? Iti pun citat ca poate n-ai inteles exact situatia „Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington (…) În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. (…) Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.” Asa ca vorba lui Dascal, tu esti ciuvica

  • Ba băiatule, tu ești ori foarte retard și îți place să demonstrezi asta cu fiecare ocazie ,postând doar laturi marca laboratoarele A3&Co,ori ești doar un flamer de prost gust,fara un dram de creier.
   Oricum ai lua-o,ești f prost!

  • La cat te duce mintea, nu ai nici o sansa sa intelegi ce trebuie!!
   De regula nu raspund unor astfel de comentarii, dar atatea aberatii debitezi…

  • Desi NU meriti, postez ca si alti propagandisti ca tine sa isi tina gura CAND nu sunt informati si abereaza, ca la PSD-A3-RTV:
   „Florin Cîțu: Am câștigat al doilea proces intentat României de frații Micula. Am salvat 2,4 miliarde de euro. PSD a pierdut primul proces.
   Premierul desemnat, Florin Cîțu, a scris sâmbătă pe Facebook că victoria statului român împotriva fraților Micula la Tribunalul internațional de arbitraj se datorează administrației liberale care, spre deosebire de PSD, nu a avut interese personale și a adus României un câștig de 2,4 miliarde de euro.

   ”Când nu furi, se poate! Dragnea, Ciolacu și PSD au pierdut primul din cele 2 procese cu frații Micula. De ce nu ne spune PSD cum a reușit performanța să piardă acest proces? Sigur știe Ciolacu”, a scris Cîțu pe Facebook.

   ”Ieri PNL a demonstrat că se poate și AM CÂȘTIGAT al doilea proces intentat României de frații Micula. Daca nu ai interese personale se poate să câștigi și pentru Romania. Am salvat 2.4 miliarde de euro în timp ce gașca Dragnea-Ciolacu-PSD au pierdut 900 milioane de lei. Am reușit pentru că suntem mult mai buni și mai cinstiți. V-am spus că facem lucruri fantastice pentru țară. Nu ne oprim aici”, a mai punctat el.

   Vineri, Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins pretențiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula împotriva României, a anunțat consorțiul firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces. Potrivit unor surse oficiale citate de avocați, frații Micula ar fi fost obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces.”
   https://www.g4media.ro/florin-citu-am-castigat-al-doilea-proces-intentat-romaniei-de-fratii-micula-am-salvat-24-miliarde-de-euro-psd-a-pierdut-primul-proces.html

   PSDCiolacu isi va cere SCUZE dupa atacul de ieri, la aflarea stirii?
   NU, Ciolacu e un analfabet marca PSD!
   Sau, RTV sau Antena 3 vor aminti macar despre ce e vorba?!
   NU, latrinele mint si manipuleaza pe BANI grei primiti de la PSD, ca SUBVENTIE publica, adica din BANII nostri!
   Javre ordinare!!!

  • Alinut-pesedut tocmai ca au castigat un proces nu ca rapandulele tale muioneze care ani de zile au refuzat sa plateasca 84 mil ca sa platim 395 mil acum. Cam cat crezi a primit Dragnea&Co de aici.

 3. Niste mizerii de oameni……Firmele lor ar trebui verificate la sange de ANAF si alte institutii abilitate ale statului….

  • ANAF lucrează pentru PSD, nu pentru noi.

  • Chemical brothers…
   Cu Izvorul minunilor, Frutti fresh și Adria , i-au otrăvit pe români de nici coronavirusul nu mai are efect.

  • @Bogdan, mizeriile astea de produse ale javrelor micula ar trebui boicotate de toti romanii! Cred ca si european drinks tot a lor e.

  • sa uitam de apa lor „minerala” Izvorul minciunilor

  • Cine avea procent din cât pierdea România? Bravo Cîțu!

 4. inchidem gluma …

  … gata … azi … aici … acum

 5. vreau si eu viata privata linistita

  opriti monitorizare invaziva !

 6. nu sunt fratii Micula sponsorii Partidul NATIONAL Liberal?

  cum de au acceptat conducatorii tarii, domnii Iohannis si domnul Ludovic Orban sponsorizari de la o firma care vroia sa jecmaneasca statul roman?

  pai Muzeul Louvre rapid a anuntat ca refuza sa mai primeasca sponsorizari de la aia care si au transferat banii in paradise financiare!

  eu cred ca in ciuda acestei infrangeri, lupta impotriva ciumei rosii va continua, evident ca bani privati mai putin, dar daca ajung la butoane golul se va acoperi!

  • @stefan cel micula, micula de tot: Au sponsorizat-o pe ma-ta pe centura!

  • @Gheo Ești nesimțit, postac de două copeici.

  • @stefan mic, mic, mic….etc
   „paradise” ?? Pai ce faci ? Ieri, alaltaieri dadeai lectii pe-aici pe g4 si , cand colo, tu nici nu stii sa scrii corect ! :)))

  • @Radulescu p(enibilul?):
   Ce spirit de solidaritate aveti voi, postacii sovietici!
   Eu am si uitat ca au existat kopeici. Rahaturile alea de ruble sunt atat de mici, incat presupun ca orice subdiviziune a lor ar fi mai mica decat epsilon. Dar tu stii mai bine!

 7. Dar cu suma plătită în decembrie, „din cauză de” Romatsa, cum rămâne? Probabil … CUM AM STABILIT, n’așa ❗

  • Se pare ca nimeni nu a sesizat acest detaliu ff important din articol: banii au fost virați in contul fraților Micula. Deci banii sunt la ei, jumate de miliard. N-am înțeles a) de ce statul roman a virat banii in baza unei hotărâri care , dacă înțeleg corect, nu era definitiva și b) cum vor ajunge bănuții aia înapoi de la suedezii Micula la bieții romanasi ?

  • @Gredan si @Gredan – Cred ca e greu de tot de inteles! Este alta speta, alta cauza!!!!! E un al doilea proces pe care, de data asta, statul roman l-a castigat! Ala era o cauza deschisa dupa aderarea Romaniei la UE, asta e o cauza deschisa in 2014!

 8. Să tragem o scurtă concluzie: statul știa că există un proces în curs „statul vs Micula brothers” dar Orban declanșează o poveste cu lacrimi și atentat la securitatea națională pentru a justifica plata unei sume importante fraților Micula din bugetul de stat „împingând” deficitul peste 4%. Poate că „organili” statului ar trebui să se autosesizeze și investigheze tunul financiar dat de specialistul Câțu !

  • Este vorba de un al doilea proces. Pe celălalt România l-a pierdut definitiv.

  • @lita – Iti spun si tie ca poate nu stii sa ctitesti! „Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington (…) În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. (…) Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri”
   Deci pentru aia care confunda cauzele: CAUZA ASTA ESTE DIN 2014! CELALTA CAUZA ESTE DIN PERIOADA DE DUPA ADERAREA ROMANIEI LA UE SI S-A INCHEIAT IN 2013! In acea prima cauza s-au platit banii astia la sfarsitul lui 2019. Dar na, e greu pentru postacii psd sa inteleaga limba romana.

  • @pehash + @kafka : unde ati vazut voi postaci pesedaci sa-si foloseasca cerebelul? Eu chiar cred ca mai mult de 1/2 neuron nu au depozitata sub cutia craniana si ala doar pentru functiile fiziologice, pipi, papa, kk.

 9. Astia doi cred ca-s conserve SIE, tare ciudata e povestea lor si mai ciudata e obedienta Statului Roman in fata lor.

 10. Dacă se aștepta terminarea procesului poate se ajungea la un compromis de compensare a datoriilor mai avantajos statului român.

 11. Felicitari avocatilor romani!! Este un succes notabil. Fratii micula…. aceiasi mizerii de indivizi ca patriciu, tariceanu, nastase.

  • Sa nu fie ca ala cu insula serpilor – adica nu pleaca la micula dar pleaca oricum dar spre alta directie.

 12. Eu cred ca sunt doua procese diferite. Pe primul l-au castigat si trebuie sa primeasca cei 400 mil,
  dar au cerut in plus 9 miliarde in alt proces, pe care de data asta l-au pierdut. Gresesc ?

 13. Nu e clar ce se intampla cu banii platiti deja de guv Orban: a fost alt proces, pierdut de statul roman !?

  • Asta ma intrebam si eu

  • I-au platit toti cetatenii romaniei. cam 20-25 de euro de cap. luati de asa zisul stat roman.

   Tot asa cum sunt luati 100 de milioane de euro anual si, o buna parte, folositi pentru plata propagandistilor (buscu, andronic, coroiu, gadea, etc).
   pana si mitrea a intrat in afacere. buscu a ajuns milionar…

  • @Dan T – E alt proces! E o alta cauza, deschisa in 2014! Of, parca e greu sa cititi articolul pana la capat

 14. Nu era nicio situatie disperata cu banii pt romatsa. Controlul traficului aerian il putea face o tara vecina. Dar pierdeau unii mai albastri functiile si serviciul. Bine ca ludovicul a facut o binefacere capitalistilor si le-a dat banii publici ca sa nu sufere poporul ca nu are trafic aerian.

  • La romatasa nu sunt cumva indivizi gata sa omoare oameni pe sosele ? Sa-i omoare pe aia care n-au masini de 100 keur ca ei ?

  • Deci pentru aia care confunda cauzele: CAUZA ASTA ESTE DIN 2014! CELALTA CAUZA ESTE DIN PERIOADA DE DUPA ADERAREA ROMANIEI LA UE SI S-A INCHEIAT IN 2013! In acea prima cauza s-au platit banii astia la sfarsitul lui 2019. Dar na, e greu pentru postacii psd sa inteleaga limba romana.

 15. Vedeţi, SUA ţine cu noi, în ciuda celor spuse de trolii ruşi, sau PSDişti.

 16. O picatura de apa curata in oceanul marasmului in care se scalda Romania, de 70 de ani.

 17. Ha ha ha, nu le ajungea o jumatate de miliard de euro pe care asa zisul stat roman, plin de privilegiati de o rea intentie si prostie orbitoare, a luat-o de la toti cetatenii romaniei si a dat-o acestor indivizi, micula.

 18. Pensionati la 40 de ani, doua-tre salarii, doua- trei pensii speicale, sinecuri, CA-uri, spagi, „afaceri” cu statul. jaf cat cuprinde, protectie impotriva legii, tudorei sa-i stearga la fund…

  Are infractorul felix & asociatii milioane de credinciosi si „preotime de lux”: gadea, cristoiu, andonic, buscu, dinescu. pe care-i face milionari din banii credinciosilor. Luati prin lege de la prostime!

 19. !Goe

  ce rau ti-a facut dumitale maica, de ai ajuns sa vorbesti in halul asta, fara ca sa te fi jignit?

  ti-a dat san, te-a spalat, ti-a cantat la culcare, ai avut febra, sa dat de ceasul mortii sa te ingrijeasca, pesemne ca ti-a facut pom de Craciun si ti-a cantat colinde si uite in ce hal ai ajuns!

  a visat ca vei fi persoana, cu demnitate, cu coloana vertebrala, care nu se va cobori la nivelul ultimului borfas…

  si sa ai ajuns…

  cu ce ti-a gresit, de tii cu tot dinadinsul sa-i faci praf visele?

  putem sa ne imaginam o trauma psihanalitica? tii sa te razbuni pe dansa injurandu-ma pe mine de mama?

  trairile oedipiene nu te-au tulburat moral?

  cand cineva injura inseamna ca nu are argumente, din lipsa de cunoastere, din lipsa de minte…

  nu ai cum sa-mi faci fata pe niciuna din astea doua…nu-ti fa iluzii ca nu-ti voi raspunde si ca-imi vei inchide gura….

  m-ai bagat in paradoxul libertatii al lui Popper…

  daca un troglodit te jignesti ai de ales, sa nu-i raspunzi si atunci dai impresia ca ar avea dreptate, pentru ca nu primeste replica, ii raspunzi si-n felul acesta il legitimezi pe troglodit…

  eu am ales a doua varianta…

  • @stefan mic,mic, etc :
   Nu te enerva pt ca iti dauneaza la gramatica !

   PS. In rest ai dreptate ! :))

 20. Nu exista decat o explicatie: prada a fost impartita. La mafioti se ucide pentru mult, mult mai putin.

 21. micula astia sunt „capitalistii” de „suflet” ai iliescului. put a securism.

 22. Stati pe aproape, urmeaza rosia montana! Ce, ati uitat de amicii tariceanului & co ?

 23. Va pupa pe portofele modestii „mama sunt eu oprisan”, badalai, paul stanesti, valkovi, elene udre, petrovi.

  • Iti dai seama ce oftica pe badalaii, si oprisanii si buzatii si codrinii si valkovii si udroaicele, pintoaicele si toata cloaca psdista : ete, ma, ai dreaq miculii astia, ce dastepti au fost, si-au tras prin tribunale internationale sute de milioane, si noi ne chinuim ca prapaditii, cu suta si mia, si cu DNA in coasta, halal sa le fie!

 24. M-am prapadit de ras la aceste comentarii!!!!

 25. Din grandomanie si lacomie, Fratii Necula & avocatii au ridicat miza pana la cer.

  Daca ar fi cerut juma’ de miliard, poate ca s-ar fi ales pana la urma cu vreo 200 de milioane.
  Dar la 9 miliarde, pana si americanilor li s-a aprins beculetul si au respins tot, la pachet.

 26. Asa este. Au fost doua procese separate. Primul, in care Ro a fost aparata de PSD, a fost pierdut, al doilea, cel de fata, castigat.

 27. *Le musée du Louvre se réserve la possibilité de refuser le don de certaines personnes ou l’adhésion à l’un de ses programmes de mécénat s’il existe un risque actuel ou futur que cela nuise à l’image du musée*

  si ca atare citim in presa franceza : *Mise en cause dans la crise des opiacés aux Etats-Unis qui auraient tué 47 000 personnes, la famille Slacker se voit retirer son nom du musée du Louvre.*

  pentru cei care sunt interesati de a cunoaste adevarul https://www.catavencii.ro/editorial/cit-costa-fratii-micula/

  Lupta impotriva ciumei rosie trebuie sa continue! talibani, nu va demoralizati!

  intrebare: Partidul National Liberal a acceptat donatii din partea fratilor Micula, ( bihoreni cu cetatenie suedeza), asa cum apare informatia in presa? daca da, de ce au facut-o stiind ca exista acest proces?

  • cine citeste catavencii propagandistului partidului, buscu ? buscu a fost facut milionar de partid din banii cetatenilor. cele 100 de milioane de euro luate anual.

  • Ba, ej nebun? Mai, Stefanel cel mic, tu esti buscule? Ce draq, ti-au disparut cititorii, asa ai ajuns? Sa iti faci reclama pe site-uri aiurea? Ce Dumenzeu oameni buni, chiar nu v-ati dat seama ca muc cel mic, pardon, stefanel cel mic e buscu chiar el? Of, of, of, ce ti-e si cu viata asta, nu-i asa ca e rau de cand e dragnel al tau in puscarie? Nu-ti mai sponsorizeaza nimeni elucubratiile, naspa…

 28. !Kise Leff

  o sugestie…

  exista un mecanism psihologic care se numeste reducerea disonantei care se declanseaza atunci cand iti parvine o informatie care contrazice tot ce stiai..

  si prima reactie este de consideri ca distributorul, emitatorul nu este de incredere…de fapt, in felul acesta nu te mai intereseaza continutul informatiei…

  cum stiu de acest lucru, de existenta acestor mecanisme de aparare, caut sa aflu mai mult si nu mai sunt interesat cat de plauzibil este emitatorul, ma centrez pe mesaj…

  una din marile erori pe care grecii ( aia; nu astia!) le-au facut a fost aceea de a nu lua in seama modul in care popoarele din jurul lor explicau imbolnavirea…care era legata de aparitia unui agent invizibil…

  cum popoarele din jurul lor li se pareau barbare ( poate ca si erau ..) au negat aceasta idee, au mers in continuare pe explicatia prin stari umorale…

  au trebuit sa treaca aproape 2000 de ani, adica pana la Pasteur ca modelul imbolnavirii furnizat de greci sa fie aruncat la cos…si sa se accepte ideea *virusului*…

  eu cand vorbesc pe-acilea de *talibani* am in vedere oameni care nu vor sa afle adevarul, ci doar confirmarea celor stiute de ei….

 29. Bine ca am aflat macar unde e adevarul! Suntem mai putin ingnoranti, vai de noi.

 30. Cat de tampiti ne crede ăsta????Procesul de la Curtea de Arbitraj este pe baza de documente contabile care,au fost depuse înainte de momentul catararii pnl la guvernare iar psd nu este avocat!!!Interesant ar fi dacă, pnl ar arăta că a depus alte documente decât cele depuse anterior și dacă a schimbat reprezentantul statului în acest proces că să îi reprezinte altfel decât pe psd!Mama impunge și eu trag,ce mai căutătură fac!Adică unii inițiază anumite acțiuni și,datorită conjuncturii culeg altii roadele!!!!(Vezi NATO,Vezi UE,etc…..toate sunt meritocratice pnl dar nu inițiate de ei!)

 31. !Kise Leff

  daca imi permiteti o continuare..

  cred ca un mod de a vedea cum stau lucrurile este sa cautam unde sunt banii, de unde vin, unde se duc…

  mizele celor care doresc puterea este sa aiba acces la resurse…

  politica astazi este alta decat aceea de acum o suta de ani, cand problema identitatii, a statului national, a construirii Romaniei Mari solicita alte calitati…

  dar si atunci, dupa Marea Unire, bataliile au fost pe resurse…pe imbogatire, pe formarea capitalului privat romanesc…

  restul este gargara…avem doua factiuni ale burgheziei care sunt in competitie si care cauta puterea pentru a accede la resursele statului ,

  noi nu avem la ora aceasta un capital privat care sa poate merge pe piete straine, asa cum fac polonezii, cehii si chiar ungurii….

  complicat…

  • Bai postacule, hai sa-ti spun cum sta treaba cu acest ”capital privat romanesc”, este cea mai mare gogorita vanduta de-alde pcr-psd ca tine, ca sa nu ne mai umplem de nervi si sa nu mai cerem socoteala asa cum trebuie pentru toate hotiile monumentale care s-au petrecut in tara asta, dupa ’89, mai ales in vremurile haiducesti pastorite de iliescu, petre roman, vacaroiu, mitrea, dan ioan popescu, nastase, tariceanu, patriciu, ponta. S-a impamantenit ideea, chiar prin mesaje subliminale cum o faci tu cu obraznicie p-aci, ca acest ”capital privat romanesc” este lucrul cel mai important sa apara, in ce mod o fi, numai sa apara cumva, din spuma marii, o emanatie din Revolutie, cum s-o putea, dar sa apara. Si-asta, pentru ca odata aparut, el va salva tara din saracie, o va scoate la lumina, capitalistii astia romani vor investi, si Romania va renaste ca pasarea Phoenix… Cand colo, ce sa vezi, Romania furata pe rupte, jefuita la sange de ”capitalistii” astia noi, trecuti cu vederea de justitie in ideea sa se formeze acel ”capital privat romanesc” salvator, si-au tras milioanele, si s-au carat, bai javra, n-au investit in tara asta niciun leu, si-au tras tot ce-au putut trage, si p-aci ti-e drumul, e plin Monaco, si Londra si cine mai stie ce NY sau Brazilia de ce-au furat nenorocitii astia, n-au intors un leu Romaniei ca investitie, nimic, numai furaciune si jaf ordinar, de cea mai joasa speta. Asta e, si-aici suntem, incercand din bucatele sa mai carpim si sa mai ridicam o tara. Sa putreziti in puscarie, javre hoate de micula, popoviciu, patriciu, mazare, draknea, oprisan si toti psdistii nenorociti, si la fel si postacii psdisti!

  • Stefan cel mic si rău , eu nu contest faptul că ai niște cunoștințe generale mai bogate dar explicați și mie cum crezi tu că se poate obține acel capital privat romanesc , și cum facem ca atunci când este obținut (și în majoritatea cazurilor ilegal) totuși să aducă înapoi în bugetul țării niște bani fie ei și mai puțini decât să furat și fără a fii aduși în buzunarele altor demnitari pentru a fura mai mult , pt că atunci nu mai vad sensul acestei fraze (capitalului privat romanesc) decât că o motivare de supt de la stat . La urma urmei din ce vad eu când se vorbește de acest capital privat romanesc sunt implicați doar oameni care au avut și au afaceri cu statul (din care doar statul pierde,ajutat de cei de la putere indiferent de culoare politica)

 32. Am scris mai sus ca, de regula, nu raspund postacilor PSD care bat campiile PSDiste prezentand in toata splendoarea analfabetismul si dezinformarea si manipularea caracteristice speciei!
  Oameni buni, NU le mai raspundeti, lasati-i sa latre in pustiu!!
  Va rog!

 33. !Gabriela Constantinescu

  „ce gemete, ce gemete, ce gemete!” ( parafrazare dupa Tipatescu!)

  sunt convins ca sunt nopti in care sculati tot blocul!

  aflu pe-acilea ca sunteti profesoara…vai cate generatii de sacrificiu ati reusit sa produceti!

  cu toata sinceritatea o spun, habar nu aveti nimic! confundati economicul cu morala!

  ati ramas nostalgica dupa comunism, cu ideea capitalului de stat si al planificarii! aveti o intarziere de vreo 30 de ani!

  era una in satul meu, o idioata ce mai incolo si incoace care aplauda tot ce spunea secretarul de partid la sedintele de la CAP, stand in primul rand si bagandu-se in seama….

  satenii o numeau Bratiela, o considerau idioata dar, dupa parerea mea, era si vicleana..

  asemenarea ei cu domnia-voastra este uluitoare..

  secretarul de partid o ingaduia ca era *buna de musca* si asa aflase tot raionul de partid si sa vezi ca aia veneau mereu in vizita de lucru, sa verifice ce si cum se facea planul la lapte si la cules cartofii si trageau in gazda la Bratiela noastra, care ajunsese sa fie a lor, proprietatea comuna a intregului activ de partid..

  si dupa ce iesea mototolita dupa atatea inspectii Bratiela noastra reusi un lucru extraordinar, a tras sfori sa fie trimisa la scoala de partid…acolo afla si ea, inaintea dumnneavoastra, de conceptul weberian de *desfermecare*, adica * Entzauberung der Welt…

  pana aici fu asemanarea domniei-voastre cu Bratiela caci dupa cate imi dau seama, domnia-voastra, in gemetele permanente pe care le aveti pregatite pentru toate ocaziile diurne si,mai ales, nocturne, nu ati auzit despre *Entzaugerung der Welt*…

  (continuare data viitoare)

 34. !lili

  vai, ce indemn!

  de aceea nu ne spuneti nimic despre petitia on-line pe care ati lansat-o de 1 Decembrie 2018 ,cu ocazia Sarbatoririi a 100 de ani de la aparitia pe harta lumii a Romaniei Mari, si prin care ati solicitat semnaturi pentru federalizarea Romaniei, atacand din plin Constitutia”

  vai, cate moralitate inalta aveti!

 35. Adevarul este ca operatia a reusit, dar pacientul a murit!

  Per total, daca tragem linie si calculam, Romania a pierdut foarte mult (300 milioane euro = 10.000 de apartamente/case complet mobilate, adica un oras mediu intreg, asta ca sa vedeti cum doar o mana de incompetenti, pot creea un prejudiciu atat de mare si sunt multi ca ei) si vinovatii, in loc sa fie trasi la raspundere, inca primesc salarii, comisioane si prime babane, dar asta doar pana iasa la pensie speciala!

  Nu uitati sa-i votati in continuare, ca va mai pune 100 de lei la pensie/salariu/alocatie la Sfantul Asteapta, ca nu sunt prevazuti banii in buget!

 36. !asdfg
  multumesc de atentionare, si ceva umor pe-acolo

  am verificat pe https://dexonline.net/definitie-paradis

  pluralul se *produce* in ambele variante

  recunosc ca am scris la foc automat, imi cap imi era versul * o voi pierdute paradise!*

 37. !Lara

  ce competenta sunteti?

  puteti face deosebirea intre viermi care au gust si viermi care nu au gust?

  cu regret o spun, nici aici nu sunteti prima!

  era una la mine in sat care spunea ca sunt unii viermi cu un gust foarte bun..lumea spunea ca nu este in toate mintile!

 38. !Gabriela Constantinescu

  vreau la raport la dumneavoastra!

  intre ce ore sunt permise vizitele?

  sper sa va prind ca Mircea cel Batran,

  recunosc ca mi-e frica sa nu va gasesc in Vlad Tepes..

 39. !asdfg

  am tot cautat versul cu pricina si nu l-am gasit!

  tot cautand am dat de un aforism al lui Octavian Paler, frumos,

  *Singurele paradise adevărate sunt paradisele pierdute.*

  de unde se vede ca nu sunt singurul care nu cunoaste gramatica!

  ati scris: *Ieri, alaltaieri dadeai lectii pe-aici pe g4 si , cand colo, tu nici nu stii sa scrii corect ! :)))*

  mai este valabila afirmatia?

  • @stefan mic mic…
   Ee-eee… nu se pune ! Cand ai intrat pe site-ul asta ti-ai asumat respectarea unor reguli ! Una dintre ele : fara licente poetice (dar liber la comportamentul (y compris limbajul) licentios !

   PS. Si cat mai departe de parfumul, aburul, adierea, parerea care aduce a pesedism !

 40. !!Lara

  domnia-voastra nu tine post?

 41. Ce succesuri fabuloase! Nu le-am dat 3 miliarde de euro, le-am dat doar o jumatate de miliard.
  Ha ha ha ha ha ha ha ! Toti nenmernicii juiseaza la tembelizoare.

  Ce tunuri, ce tunuri!

 42. Domnul Citu si-a arondat o asa zisa victorie, evidentele arata ca a mintit!

  studiind oleaca problema am inteles ca UE a interzis Romaniei sa plateasca si abia prin martie le-a dat dreptate acestor suedezi, guvernul Orban nu a mai incercat si alte cai de atac ( pesemne a fost fortat de presiuni din interior), a platit pana la finalul anului, marind astfel deficitul…

  putea plati in cursul acestui an, dar atunci deficitul era in acest an…si le era pus in traista..asa l-au pus-o in traista psd-ului…la urma-urmei si eu as fi facut la fel…

  intotdeauna in lucruri de acest gen, adevarul apare deformat din motive politicianist-electorale..

  problema mea este ca in presa au aparut informatii ca acesti frati Micula sunt sponsorii PNL-ului…

  acest lucru este impardonabil…

 43. Ba, ej nebun? Mai, Stefanel cel mic, tu esti buscule? Ce draq, ti-au disparut cititorii, asa ai ajuns? Sa iti faci reclama pe site-uri aiurea? Ce Dumenzeu oameni buni, chiar nu v-ati dat seama ca muc cel mic, pardon, stefanel cel mic e buscu chiar el? Of, of, of, ce ti-e si cu viata asta, nu-i asa ca e rau de cand e dragnel al tau in puscarie? Nu-ti mai sponsorizeaza nimeni elucubratiile, naspa…

 44. !kafka

  *nu exista bucurie mai mare decat ca un idiot cu patalama la mana sa te faca nebun!* ( parafrazare dupa G.Courteline)

  era la mine in sat unul, lumea in Tacanel, adica era idiot cu patalama la mana…

  asemanarea domniei-voastre cu el este uluitoare

  si era infocat cu politica…nu vedea decat dusmani si stii ce spune neamtul ala celebru despre politica? ca se ocupa cu analiza prieten-dusman…asa si Tacanel al nostru…al poporului…

  deci Tacanel asta vedea peste tot urmele dusmanului de clasa…le spunea consatenilor sa nu mai vorbeasca intre ei ca asculta dusmanul de clasa…

  exact cum v-ati gandit si domnia-voastra sa faceti…

  cand spun ca asemanarea este uluitoare, nu mint deloc….

  de frica lui Tacanel, oamenii nu mai vorbeau deloc…dar el nu se lasa, s-a legat pana si de popa din biserica, zicea ca este altcineva…tot asa ca si domnia-voastra,

  un idiot ce mai incolo-incoace…

  pftui, ce asemanare!

  ala a murit demult, cum a ajuns spiritul lui la domnia-voastra in cap este un mister….!

 45. Ma bucur enorm pentru acest succes in justitie, din doua motive: 1. Romania nu a putut fi spoliata de o suma importanta de bani de niste escroci internationali precum acesti frati Micula si 2. Avem dovada ca in Romania inca exista absolventi de drept exceptionali, care activand in avocatura reusesc sa apere interesele Romaieie. Aceste firme de avocatura ar trebui sa fie exemplu de profesionalism pentru intreaga Justitie romaneasca, fie ei avocati, procurori sau judecatori, pentru ca toti lucreaza cu acelasi material de baza: legile!

  • Ha ha ha! Tocmai am fost spoliati! Am fost furati!
   Asa zisul stat roman ne-a luat o jumtate de miliard de euro si a dat-o fratilor micula!!

 46. Multa mizerie tastata la rang de adevar de postaci rosii…..1.Primul proces a fost pierdut acum 6 ani , nu pt ca Micula aveau dreptate , ci pt ca guvernele
  din acele vremuri au dorit asta . Au angajat cei mai slabi avocati , pusculita Micula fiind f darnica cu cloaca rosie , indiferent cine ar fi fost la conducerea ei . Amintiti-va , dupa ce au dat guvernul Boc jos , ce au dansat in parlament cu suspenarea lui Basescu . Nu le-a iesit pt ca noi , muritorii de rand , le-am dejucat planul , la urne . Si pt ca Basescu a fost ca o stanca . s-a clatinat , dar a ramas in picioare , continuand sa-i demaste. Au luat , monitorul , av poporului a devenit un obedient rosu, procurorul general la fel , ministrul justitiei , vestita Pivniceru(azi , judecator CCR) , nu mai zic …..Parlamentul s-a colorat in rosu , Senatul la fel ….Acea hotarare nu a fost ceruta de Micula a fi pusa in aplicare pt ca acei bani erau bani de zile negre pt rosii …. Si iata ca zilele negre au venit ….Acum , al doilea proces , nu a fost de fapt un proces , ci o cerere a fratilor de mucava , respinsa …. Tribunalul arbitrar nu numai ca nu le-a admis procesul , dar le-a si impus sa plateasca o suma de 3 ori mai mare decat ce furasera de la romani …..Aceasta cerere a fost combatuta de o alta echipa de avocati , angajata de guvernul Romaniei …. Cand , cum si de cine , vom afla …..Cert e ca mafiei i s-au retezat o parte din tentacule …. Depinde si de noi sa nu permitem ca acele tentacule sa se regenereze …..

 47. !miha

  oare asa o fi?

  *În urma unui proces internațional de arbitraj la ICSID, oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, fondatorii grupului European Food&Drinks, au câștigat în 2013, apoi definitiv în 2016, dreptul la despăgubiri din partea statului român, pentru că nu le-a protejat investiția și le-a provocat pagube* https://romania.europalibera.org/a/fratii-micula-statul-pierde-70-000-dolari-pe-zi-risca-trei-companii-strategice/30307725.html

  *Povestea începe cu mulți ani în urmă. Mai exact, în anul 1998, România a adoptat o ordonanță de urgență prin care se acordau investitorilor în zone defavorizate o serie de facilități fiscale. Printre care, scutirea de la plata taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru importul de materii prime plus scutirea de la plata impozitului pe profit.

  Ideea a fost generoasă, realizarea sub orice critică. În acea perioadă, economia românească traversa o dură restructurare a companiilor de stat. În același timp, existau deja zone monoindustriale în care problemele sociale erau complicate. De aceea, ideea atragerii investitorilor în zone defavorizate era de înțeles.

  A ieșit, însă, altceva, în sensul că veteranii businessului își aduc aminte cum unii „băieți deștepți” și-au făcut o firmuliță într-o zonă defavorizată, au importat „la greu” materii prime și utilaje fără taxe pe care le-au utilizat în fabrici din cu totul alte regiuni geografice.

  Dincolo de aceste practici, frații Micula au dezvoltat în regiunea defavorizată Ștei, din județul Bihor, mai multe fabrici de băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice și alimente. În anul 2000, România începea procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar patru ani mai târziu a apărut legislația privind ajutorul de stat, care, printre altele, anula și facilitățile din zonele defavorizate. Intrarea României, în anul 2007, în Uniunea Europeană acutizează tema ajutorului de stat și o aduce în context european.

  Un fapt care trebuie menționat este că frații Micula au cetățenie suedeză, deci sunt considerați investitori suedezi și, în plus, în anul 2002, România încheie cu Suedia un tratat de promovare și protejare a investițiilor. Important este că prin acest tratat, litigiile investitorilor suedezi (deci și ale fraților Micula) cu statul român se puteau judeca la ICSID, tribunalul de pe lângă Banca Mondială.

  Ceea ce se și întâmplă. În anul 2008, tribunalul admite cererea fraților Micula. Motivul este că statul român nu a acordat facilitățile fiscale până la termenul înscris în actul normativ, adică până în anul 2009.*https://www.rfi.ro/economie-116509-fascinanta-poveste-lupta-bani-frati-micula-statul-roman

  ei si cum dadeati domnia-voastra din intelepciune, totul se datoreaza omului de mare caracter care fu presedintele Basescu, stiti ala care vroia sa dea aurul de la Rosia Montana canadienilor de la RMGC!

  mai multa decenta stimate domn, mai multa decenta!

 48. !Tibi
  grea problema imi puneti stimate domn!

  oamenii de afaceri romani nu sunt altfel decat restul societatii romanesti, orientati spre valori materiale, perspective pe termen scurt, fara constiinta *urmei* care trebuie lasata in viata, fara constiinta solidaritatii sociale…individualisti, ca sa nu spun egoisti…

  functionarii nostri de la stat sunt la fel…nu au vocatie profesionala, sunt permanent santajati de sefi cu datul afara…

  am iesit din comunism corupti, intelegand prin coruptie degradarea unei valori, a unui principiu…acesti adulti si-au crescut copiii intr-un anumit spirit….

  uitati-va la elita intelectuala, universitara, plagiate la lucrarile de doctorat…ca exemplu..

  are Monteaquieu o vorba; daca societatea este corupta si guvernarea este corupta, acea tara nu poate fi decat ocupata sau sa dispara….

  in mare parte, acesti oameni de afaceri sunt marcati de momentul istoric trait, cel al acumularii primitive a capitalului care nu se putea face fara golaneli, smechereili, furt…Caritas, FNI si alte din astea..

  la asta trebuie adaugat faptul ca institutiile de control au fost/sunt politizate..ati vazut un om de afaceri strain adus in fata judecatorilor?

  astia sunt, cu astia defilam….

  alternativa.?..capital strain, coruptia la fel, profitul in strainatate….vezi fratii Micula…

  cum s-ar putea indrepta lucrurile? modificarea structurii capitalului privat romanesc, sa nu mai depinda de stat…moralitate politica, autonomia institutiilor statului….

  cum vedeti furia asta impotriva sectiei de investigare a magistratilor?

  toate ilegalitatile din Romania au fost facute cu concursul lor….informatiile se stiu, acesti oameni ar trebui scosi din sistem, dar ei sunt protejati pentru a fi santajati de cel de la guvernare….

  pui in balanta lucrurile si zic, toate tarile din est au capital financiar national cam 50 la suta, la noi este 20 la suta si se doreste privatizarea CEC-lui…nu se poate accepta asa ceva…

  ai o vaca de lapte foarte buna *Hidroelectrica* si se doreste privatizarea ei, inscrierea la bursa, pesemne prin aceeasi procedura care a fost la Romgaz, 20 la suta actiuni pentru romani, 80 la suta pentru straini, ..nu se poate accepta asta…

  adica cei de la guvernare trebuie sa aiba in vedere interesul romanului…

  noi suntem in batalie…tara a facut progrese remarcabile, cu toate nemultumirile noastre, ma uit pe statisticile internationale…avem doua mari probleme…

  prima discrepantele mari sociale…intre cei bogati si cei saraci, faptul antreneaza scaderea solidaritatii sociale…

  a doua, discrepantele dintre regiuni. si zone ale tarii…si acest fapt antreneaza scaderea solidaritatii sociale…

  avem probleme cu interdictiile UE…pentru unii antreprenori romani aceste interdictii sunt sufocante, ar trebui cautate alte piete de desfacere…imediat sar unii sa spuna ca tradam UE!

  ma uit la Ungaria si la Polonia…au reusit sa dezvolte capitalul privat propriu…faptul le sta in gat tarilor dezvoltate….in tarile respective partidele de la guvernare sunt, in ochii occidentalilor prea puternice…..de aceea PSD-ul nu este vazut bine in aceste tari….sa nu care cumva sa mai apara o situatie precum Ungaria si Polonia…

  complicat, foarte complicat….de aceea eu sunt precaut, incerc sa inteleg,..

  nu este necesar sa fiti de acord cu mine….multumesc de intrebare…

  in acest spirit ar trebui sa discutam pe-acilea, nu sa cerem moartea nu stiu cui!

  urasc talibanismele…

 49. @ Ce mă ăștia au fost sancționați de Consiliul Concurenței sau au atacat la instanțe acte normative care nu le-au acordat beneficii, ?

 50. Ești cu vaca….sau cu latrinele, sau cu rt Guiță…

 51. Exista un echilibru in natura. La ce urmaș are neamul Micula… au furat degeaba.

 52. Bine ca am avut avocati profesionisti si s-a facut dreptate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.