G4Media.ro

BREAKING Propunerile oficiale pentru măsurile de relaxare: cum se va relua activitatea…

BREAKING Propunerile oficiale pentru măsurile de relaxare: cum se va relua activitatea în hoteluri, birouri, biserici, cabinete stomatologice. Măsuri draconice pentru angajatori: program decalat, testarea temperaturii, distanță între angajați

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a postat pe site, în dezbatere publică, un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS COV 2. Important: aceste măsuri nu sunt adoptate, fiind supuse dezbaterii publice.

Domeniile în care INSP a făcut recomandări de relaxare: hotelier (mai puțin restaurante și terase), transport în comun, saloane de îngrijire personală, cabinete stomatologice, spitale non-Covid, școli (pentru organizarea bacalaureatului și evaluării naționale), biserici, birouri open-space,

În vederea limitării evoluției cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus, măsurile de prevenire sunt adresate mai multor domenii de activitate. Toate aceste recomandări au în vedere reluarea activităților suspendate, cu riscuri cât mai scăzute de transmitere a infecției.

Citește aici Documentul integral cu propunerile de relaxare în diferite domenii

I. Recomandări privind activitatea în birourile deschise

 • Măsuri care privesc angajații

Angajații vor respecta măsurile de precauție universal valabile:
1. – portul obligatoriu măștii (medicale/non-medicale), care pentru o protecție eficace trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
2. – izolarea la domiciliu în cazul în care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată);
3. – izolare la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare.
4. – spălatul pe mâini ori de cîte ori este nevoie, evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

 • Măsuri care privesc angajatorul

Angajatorii vor asigura:

1. Programul de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă;
2. Triajul observațional al angajaților și nu vor permite prezența la locul de muncă al persoanelor care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată);
3. Termometrizarea zilnic, la intrarea în tura de serviciu – angajații cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie;
4. Vor asigura o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri orientate față-spate și spate-spate;
5. Pentru birourile orientate față-față vor asigura separarea acestora cu paravane care se vor dezinfecta zilnic cu solutii pe bază de alcool;
6. Dezinfecția suprafețelor de lucru la începerea serviciului și apoi o dată la 4 ore;
7. Acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței fizice de minimum 2 m;
8. Aerisirea periodică a încăperilor;
9. În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârșitul săptămânii și se va efectua dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului.

 

În curs de actualizare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Puteti sa relaxati pana nu mai puteti…Pana nu apare antidot la nenorocirea asta care are HIV,Kawasaki si ce o mai avea de nimeni nu stie inca cum de infecteaza organele prin intermediul sangelui,stau in casa!!Distractie multa tuturor!!la anu pe vremea asta,mai vorbim!!!

 2. Eu nu mai complic atât și mai bine stau în casa.

 3. cand s-o trage linia o sa se vada ca s-a blocat o lume intreaga pentru o gripa care inca temporar nu are vaccin.

  • Nu o să apară vaccin prea curând. Deja sunt înregistrate aproape 300 de mutatii ale virusului.
   Însă au apărut soluții de tratament care duc mai repede la vindecare. Până acum protocoalele medicale incercate mai mult schilodeau și chinuiau oamenii decât să le grăbească vindecarea.

 4. Ei atunci sa vedem cu atata panica cine mai sustine economia , pentru cei care predica apocalipsa si sunt pro prelungirea a tot felul de restrangeri le spun simplu salariile medicilor profesorilor etc. sunt sustinute de economie iar economia asta ca tot suntem la clasa a 5 a se face din consum din productie si din taxe si impozite , asta e adevarul . Traim intr o societate capitalista si trebuie sa ne asumam valorile ei cu bune si rele, plus ca nu stiu ce poate fi mai rau , o persoana care se autoflageleaza in apartament timp de 2 luni sau o persoana care iese la soare intr un parc cu o mascuta si manusi si face miscare .

 5. Buna ziua!Sunt făcute pe genunchi de ieri până azi!!!Privind horeca,trebuiau să țină cont de prevederile europene care prevăd de la 15 iunie posibilitatea circulației în cadrul UE!!!Se vede competența de la distanță!!!Atat știu, atât fac!Si șeful lor este mândru că abereaza pe toate posturile tv!!!

 6. Eu sunt curios cum o sa se respecte masurile in mijloacele de transport. Cica vor avea voie doar jumatate din capacitate si cu distanta intre persoane. Ce faci la orele de varf ?

  • O sa se apuce de numarat calatorii. Daca intr-un autobuz cu 60 de locuri sunt deja 30 ocupate si mai sunt 5 care vor sa intre, atunci „GHINION”. cum spune fikusul. Aia 5 trebuie sa-l astepte pe urmatorul.

  • Nu ai cum sa numeri calatorii decat daca montezi turnicheti ca la metrou, prin fata se urca si se coboara prin spate. Altfel este imposibil.

  • pot fi numarati daca se estimeaza o greutate medie de 70Kg. De asemenea, mai pot fi numarati prin sistemul de supraveghere video, cu ajutorul unui soft de detectie a fetei.
   RATB se lauda pe vremuri ca autobuzele Citaro au sistem automat de numarare a calatorilor, ma gandesc ca si turcismele astea noi au.

  • E foarte simplu: vin vajnicii contolori si te dau jos in pumni din mijloacele de transport in comun. Militienii sunt einsteini pe langa astia.

 7. Masuri de bun simt,Ca cetatean al acestui stat,respect masurile luate de catre guvern.Vorbesc frumos ,nu jignesc.Sigur ,nimic nu este perfect,totul este perfectibil.Culmea este ca tot cei nemultumiti,cand ajung in spital,sunt tot cei mai nemultumiti si suparati ca medicii nu fac minuni ca sa-i salveze.

 8. Deci deschidem bisericile, le dam voie cu reguli bine definite special pt ei.
  Dar nu deschidem restaurante, nu deschidem terase in aer liber, nu dam voie la concerte si spectacole in aer liber.
  Sa va dea Dzeu venituri la buget si sa va plateasca BOR salariile bugetarilor !
  PNL la 10%

 9. Cred ca in Romania diletantismul, impostura si prostia in forma pura sunt constantele actiunii unor insi care populeaza niste institutii si autoritati.

  NICAIERI in ordonantele militare nu s-a spus ca pot fi inchise parcurile. Dar autoritatile locale, ca sa simta si ele importante si sa faca lumea sa creada ca au si ele un rost pe lumea asta, s-au apucat sa inchida parcurile, prin aceasta masura obligand oamenii sa circule in spatiu restrans si cu risc de nerespectare a distantei recomandate.

  Art. 25 alin. 1 din Constitutie spune clar ca:
  „Dreptul la liberă circulaţie, IN TARA şi în străinătate, este garantat. LEGEA stabileşte condiţiile exercitării acestui drept” .

  Prin urmare, actul normativ care poate limita dreptul la libera circulatie este LEGEA, nu ACTUL ADIMINISTRATIV.
  Decretele de instituire si de prelungire a starii de urgenta au prevazut ca libertarea de circulatie este restransa PROPORTIONAL cu masurile graduale luate pentru combaterea raspandirii contaminarii.
  Masurile de graduale s-au dispus prin Ordonantele militare pe care le stiti cu totii, iar alte masuri decat cele luate prin ordonantele militare SUNT NELEGALE.

  Acum, dpdv tehnic juridic, decretul prezidential de instituire si prelugire a starii de urgenta a fost emis in acord cu OUG nr. 1/1999, aspect care a respectat deplin prevederile art. 4 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, din care rezulta ca „LEGEA”, in sens larg, inseamna legea adoptata de parlament si ordonantele de guvern (ordinare si de urgenta). Toate celelalte acte sunt ACTE ADMINISTRATIVE care se emit in executarea legilor emise de parlament si a ordonantelor de guvern.

  Revenind, masurile de inchidere a parcurilor s-au luat de autoritati locale, CU DEPASIREA LIMITELOR PREVAZUTE IN ACTELE CARE GUVERNEAZA STAREA DE URGENTA.
  In asemenea situatie, toate autoritatile cei care au decis inchiderea parcurilor au actionat cu exces de putere astfel cum e definit de art. 2 lit. n) din Legea nr. 554/2004, interpretand ordonantele militare intr-un sens care a incalcat dreptul fundamental al cetatenilor la libera circulatie.

  Dupa ridicarea starii de urgenta eu voi promova o actiune in contencios administrativ pentru:
  1. a se constata caracterul nelegal al actelor administrative prin care s-au inchis parcurile in Bucuresti si excesul de putere al entitatilor administrative care l-au emis si l-au aplicat;
  2. obligarea la despagubire a entitatilor care au emis si au aplicat actul administrativ prin care s-a dispus inchiderea parcurilor si a firmelor de paza care au participat la punerea in executare a acelui act administrativ emis cu exces de puetere si cu incalcarea ordonantelor militare.

  Limitarea circulatiei persoanelor trebuia sa fie proportionala masurilor luate prin ordonantele militare in scopul impiedicarii raspandirii contaminarii, ori asemenea limitare insemna deplasari scurte, cu respectarea unor distante intre oameni si care erau obligati sa poarte anumite echipamente pentru a evita riscul contaminarii. INSA ASTA NU INSEMNA CA ERA INGRADIT SI LOCUL PE UNDE AVEA LOC DEPLASAREA SCURTA.

  Restul sunt povesti, iar proba clara ca am dreptate este afirmatia premierului Ludovic Orban care a spus clar intr-o conferinta de presa ca guvernul nu a dispus inchiderea parcurilor si ca aceasta masura s-a dispus de autoritati locale.
  Ca atare, cata vreme Comitetul National pt Situatioi de Urgenta e in subordinea premierului iar premierul a asumat toate deciziile acestui comitet si a spus ca nu s-a decis niciodata inchiderea parcurilor de guvern, inseamna ca a avut loc un ACT DE INTERPRETARE ABUZIVA SI ABERANTA A DECIZIILOR GUVERNAMENTALE DE CATRE NISTE OAMENI CARE AU DORIT SA STIE LUMEA CA EXISTA SI EI SI CA AU SI EI TREABA.

 10. Ceva dovezi? Indici panica aiurea.

 11. Masurile de relaxare a restrictiilor sunt obligatorii deoarece riscam sa ne afundam intr-o criza economica.
  Exista si avantaje, un procent din populatie va dobandi imunitate. Intre a fi imunizat intr-o luna de vara si una de iarna, prima varianta ar fi preferata.

 12. Stirile vor capata o tenta tot mai Alarmista pt ca frica si starea de incertitudine sa permita terminarea experimentului dictat din afara si a dresajului amaratilor !!!

  • numai prostii cred in teoria conspiratiei, e oare asa greu de crezut ca statul roman e pur si simplu profund incompetent si inutil?

 13. Aastia sunt de a dreptul cretyni, că nu par să se prefacă deloc. Pai la hoteluri nu se schimba absolut nimic din 15 mai fata de 17 martie. Bă, da nimic! De ce ne vand gogosi reincalzite? A, acum fac recomandari de parca ar fi pt ceva nou. Pai nu e nou, iar recomamdarile sunt bune, dar trebuiau date acum 2 luni. Unde au fost de atunci? 2 pagini scrise degeaba, că oricum hotelurile tot închise rămân, afara de delegați nu are nimeni vor sa se cazeze. Care delegați aveau voie și până acum

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.