G4Media.ro

BREAKING Noua misiune de evaluare Schengen realizată de Olanda și alte țări,…

Sursa foto: Fabienne Keller / Twitter

BREAKING Noua misiune de evaluare Schengen realizată de Olanda și alte țări, raport favorabil: ”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen”

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul noii misiuni de evaluare privind aderarea României la Schengen, evaluare realizată de experți din Olanda și alte țări. Raportul misiunii de evaluare e similar cu al precedentei misiuni și este favorabil României și Bulgariei, arătând că ”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”.

Experții olandezi au fost invitați de guvernul român după ce premierul Mark Rutte a spus că misiunea inițială de evaluare a Comisiei Europene nu a fost completă.

În cadrul misiunii desfășurate în perioada 14-18 octombrie, experții olandezi au vizitat următoarele instituții ale României:

– Consulatul României la Istanbul
– Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
– Ministerul Afacerilor Interne
– Biroul Responsabilului cu protecția datelor cu caracter personal (Ministerul Afacerilor Interne)
– Biroul SIRENE
– Centrul Național al Sistemului de Informații Schengen
– Ministerul Afacerilor Externe – Centrul Național de Vize
– Poliția națională
– Secția de Poliție București 2

Misiunea a fost efectuată de o echipă formată din experți din Republica Cehă, Germania, Țările de Jos și Suedia, împreună cu doi experți ai Consiliului UE și șapte experți din partea Comisiei Europene.

Principalele concluzii ale raportului, prezentate de Ministerul Afacerilor Externe:

– Misiunea suplimentară de constatare confirmă rezultatele misiunii voluntare de constatare care a avut loc în octombrie 2022.

– Echipa de constatare consideră că România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime.

Referiri specifice pe tema politicii de vize (competență a MAE) – implementare acquis, sistem IT, comunicare publică/ site, personal

1. România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize.

2. Infrastructura IT este exemplară.

3. Sistemul informatic național românesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize.

4. Echipa de experți a confirmat că sistemul informatic național românesc (n.a. de gestiune a vizelor) conține câmpurile necesare pentru înregistrarea datelor în Sistemul Central de Informații privind Vizele.

5. România respectă prevederile din Codul de vize (n.a. cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor.

6. Consulatul examinează cererile (n.a. de vize) într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii.

7. Informația (n.a. privind procedura de acordare a vizelor) este oferită publicului într-o manieră structurată.

8. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (și portalul de aplicații „eViza”, în special) oferă informațiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată și demonstrează că România aplică deja părțile majore ale acquis-ului în materie de vize.

9. În cazul României, aceste funcționalități (de exemplu, consultare prealabilă/informații ex-post/VIS Mail/determinarea valabilității teritoriale a vizelor – n.a. funcționalități necesare pentru eliberare vize Schengen) sunt deja încorporate în sistemul informatic, chiar și Tabelul documentelor de călătorie, precum și lista de sancțiuni UE.
Procesarea vizelor este susținută și de portalul de aplicații online („eViza”).

10. România verifică sistematic cerințele legate de valabilitatea/caracteristicile documentelor de călătorie și consulatele sunt echipate corespunzător.

11. Membrii personalului (n.a. care gestionează politica de vize) sunt corect sunt instruiți și au acces la legislația UE și la instrucțiunile naționale relevante într-o platformă dedicată.

12. (cu referire la Consulatul general de la Istanbul) Personalul este considerat suficient.

13. Autoritățile române au informat că sunt în proces de recrutare a 120 de angajați consulari suplimentari, inclusiv ofițeri de vize pentru a consolida activitatea Centrului de vize din Capitală și pentru a fi detașați la nivel mondial pentru a consolida procesarea vizelor de scurtă și lungă ședere, ceea ce a fost apreciat de către echipa de experți.

14. Centrul Național de Vize (n.a. din cadrul MAE) aplică aceleași reguli de protecție a datelor pentru sistemul național de vize pe care țările Schengen le aplică pentru Sistemul de Informații privind Vizele/ VIS.
Același lucru este valabil și pentru informațiile pe care Centrul Național de Vize le furnizează pe site cu privire la prelucrarea datelor și drepturile persoanelor vizate legate de sistemul național de vize.

15. România are o abordare integrată a serviciilor consulare oferite cetățenilor români și cetățenilor străini, cu un interes puternic pentru interoperabilitate și ușurință de acces, inclusiv la serviciile de viză.

16. La angajarea în Ministerul Afacerilor Externe din România se efectuează o pregătire obligatorie privind Regulamentul general privind protecția datelor.

17. Mai mult, înainte de a fi trimis la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al României, fiecare angajat trebuie să urmeze un training specific privind Regulamentul general privind protecția datelor. Această pregătire se finalizează printr-un test teoretic și practic.

18. Furnizarea de către România a materialelor informative privind aspectele Schengen și nivelul de instruire în domeniul protecției datelor oferit personalului relevant din autoritățile române sunt pozitive.

19. Centrul Național de Vize din România aplică aceleași reguli de protecție a datelor pentru sistemul său național de vize pe care țările Schengen le aplică pentru Sistemul de informații privind vizele.

Citește aici Raportul integral al Misiunii de Evaluare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

51 comentarii

 1. Felicitari!
  Acum asteptam legile impotriva firmelor austriece din Romania.

 2. Sincer, ma bucur. Se stie ca sunt partide politice care nu sunt fericite. Felicitari celor care au reusit sa instaleze Romania pe treapta care o merita. Nu exista padure fara uscaturi. Avem romani inteligenti si muncitori.

 3. Cam asta a fost….trotinetele au rămas blocați pe articol, cu ochii injectati…ce veți spune în 2024….

 4. Au controlat de s-au spart. Trimisele ursulei doar au avut de bifat ceva pe hirtie, totul formal si in orb. Si-au facut ‘treaba’ exemplar, dupa cit le duce capu. UE nu mai are nici o credibilitate.

 5. Mi-e mila de voi postacilor ! :))))

 6. Ce ra hath mai manaca USRul acum?

 7. Asta este o veste f. buna.
  Cam greu sa te mai opui acum intrarii Romaniei in Schengen.
  E cam sah-mat Romania de data asta.
  Bravo Romania!

 8. Hai ca iesim si noi din Ue,Rombrexit ,afara cu Omv ,afara cu Cei care jefuiesc padurile si resursele Romaniei si cer ,in deradere,sa facem mai mult impotriva schimbarilor climatice,afara cu toate bancile care jefuiesc si scot Capital romanesc in offshore!🕵️

 9. La jecmanit si platita santem buni Cand e vorba de drepturi ,nu ,atunci dispareti ca nu avem nevoie de voi,stam bine in saracia nostra.

 10. Sunt suparat. Romanii au votat psdnl 55%

  • Ia cu salam să-ți treacă. După ridicarea MCV-ului și după accederea României în Schengen, sper să văd niște disponibilizări la ferma de troli/foci a USR-ului, nu de alta dar nu prea mai au ce să guițe.

  • Incep sa cred ca Ruslan e postac anti-USR.

   Adica el jigneste toata ziua poporul roman si la final ne spune sa votam USR. 🙂

 11. Nu s-au orientat olandezii,poate o fac austriecii,daca s-ar fi consultat cu madam IED,Tapalaga si Drula in mod sigur gaseau argumente sa nu rodice MCV-ul,sa nu ne primeasca in Schengen si sa ne taie si fondurile PNRR!Toate punctele favorabile gasite de delegatie au fost facute de USR in 9 luni,noroc ca nu le-a stricat Ciolacu si Ciuca in 11!!Uite asa G4 media trebuie sa se ocupe de alceva,poate de sport si stiri tabloide caci temele principale din care traiesc s-au fumat!

 12. Indiferent ca Romania va fi sau nu acceptata in Schengen, mi-ar placea sa vad si o initiativa a Guvernului Romaniei de a trimite un control la vamile Olandei, Suediei si Austriei.

  Avand drepturi depline in UE, Romania ar putea pretinde acest demers.
  V-ati plimbat prin vamile noastre ca boierii pe mosie, ati cautat, ati controlat, ati tras concluzii etc.
  Ce-ar fi sa trimitem si noi, romanii, niste specialisti care sa ia la puricat granitele si sistemele voastre vamale?
  (Desigur, departe de noi gandul sa va controlam, ci doar ca sa mai „invatam” cate ceva de la voi, astia perfecti si incoruptibili!)
  Si apoi sa prezinte raportul in fata PE.
  As pune pariu ca cele 3 tari s-ar opune categoric unui astfel de demers pt ca, dpdv tehnic , Romania sta (cel putin) la fel bine ca Austria, Olanda sau Suedia.
  Si nu pt ca romanii ar fi mai corecti sau mai destepti, ci pt ca li s-au impus de-a lungul ultimilor ani niste standarde tehnologice moderne, mult mai ridicate decat cele care exista la granitele Schengen, invechite si deloc mai performante.
  In ce priveste factorul uman, acolo se poate discuta mult si bine, dar ar merita incercarea.

 13. Postacii fac o mare confuzie. USR nu s-a opus în niciun moment ridicării MCV sau a aderării la Schengen. A avut in schimb o problemă cu neimplementarea reformelor prevăzute în rapoartele MCV.
  Deciziile Comisiei din ultima săptămână totuși ne dau speranțe.
  Dacă mecanismul MCV nu dispunea de nicio pârghie pentru implementarea reformelor (în afara de amenințarea din partea unora că nu ne vor primi în Schengen cât timp există MCV), legarea reformelor de accesarea banilor din PNRR și a celorlalte fonduri europene pare a fi soluția.
  La fel cum în negocierea cu putin singura armă eficientă este forța pumnului, tot așa și în lupta cu baronul psd-pnl, singura armă este tăierea banilor europeni.

 14. Paradoxul argumentelor.

  Citesc unele comentari care ofera ca argument al respingerii Romaniei, influenta mafiei austriece, suedeze, olandeze, etc.
  Ca e vb de OMV, ca e vb de taiatul ilegal al padurilor Romaniei de catre firmele austriece, samd.
  Nu domnilor.
  Mafia, de orice fel si la orice nivel ar actiona, ar vota cu 10 maini intrarea Romaniei in Schengen, pt ca pt ei interesul e sa desfiinteze cat de mult posibil controalele la granite, pt ca asta le-ar facilita activitatea ilegala.
  Daca exista anumite presiuni pe guvernele tarilor care se opun intrarii Romaniei in Schengen, ele vin exclusiv din partea politicii lor interne , nicidecum din partea „mafiotilor” care au tot interesul ca Romania sa intre in Schengen.

 15. Sa vezi ca pe 1 ianuarie suntem in Schengen si pe 2 o sa desfinteze Schengen.
  Sigur Austria, Olanda si G4Media se vor opune la ieșirea României din Schengen.

 16. Moare Tăpălagă de supărare! 😀

 17. Daca nu au schimbat parola la baza de date nu vad cum spun ca sistemul aiti e exemplar.
  Un sistem are două capete.
  Cat despre p0stachii de mai sus contra usere: las’ ca merge si asa. Ca pe mine ma doare capul cu Iohannis, Ciuca, Ciolac, Dăncilà

 18. Mai sunt multe de facut, e mult de munca. Justitia sa fie independenta si eficienta. Birocratia sa scada cat mai mult.

 19. Pau ce credeau neoromanake ca merge cu viclesuguri medieval/balkanice dupa ce au furat ca.n codri fonduri europene

 20. Trebuie sa intram in Schengen si vom intra. Nu stiu daca a fost jucata bine politic sau nu – nu prea vad vizionari si negociatori in statul roman, ci mai degraba latrai de profesie – dar se pare ca o sa se rezolve. Cu austriecii a fost intotdeauna foarte simplu si va fi la fel de simplu si de data aceasta. Iar dupa aceea busines as usual. In plus, cu vamesii de pe granita de vest se rezolva. Pe „surse”- din Times New Roman – se pare ca vor primi 12 spagi lunare compensatorii sau s-ar putea sa fie locuri libere daca anchetele actuale se duc la bun sfarsit.

  • Trebuie sa intram numai ca mai vreau ceva ,dupa cate au pretins si si.au luat! Care mafia lemnului ,e mafia politica austriaca!

 21. Pai si atunci la ce se mai … pe ei cu votul? Mai nou ministrul austriei ne scoate si ca ruta principala a migrantilor. Penibili. Totusi nu ma mira. Am lucrat direct cu olandezi si am vazut cat pot fi de parsivi.

 22. I-auzi minune!
  A venit ziua sa auzim ca ”România CONTINUA să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen”!!
  Pai, DACA „Romania CONTINUA”, inseamna ca si mai inainte de acest control Romania le INDEPLINEA si atunci: De ce Romaniia NU a fost primita in Schengen?!
  Ce s-a SCHIMBAT in Romania, daca „Romania CONTINUA”???!!!

  • Europenii astia simandicosi au dat mostra suprema de ipocrizie acum cu aderarea Romaniei la Schengen si eliminarea MCV!

 23. „Minunea” damboviteana…

  „DNA face 162 de percheziții într-un dosar de corupție privind regimul vamal, cu câteva săptămâni înainte de decizia crucială privind aderarea la Schengen / SURSE: Nouă funcționari vamali de la Direcția Regională Iași, suspectați că PROTEJAU activitățile ilegale a 14 firme care importau din Turcia haine și parfumuri contrafăcute
  23 Noiembrie 2022
  Procurorii DNA Iași fac miercuri 162 de percheziții într-un dosar legat infracțiuni privind regimul vamal potrivit unui comunicat al instituției, se arată într-un comunicat al instituției. Printre cei vizați de anchetă este și șeful biroului vamal Iași, potrivit surselor G4Media.”

 24. Polițiști de la frontiera de abia asteaptă. Dacă pâna auma migranții intrau cu o taxă de 100 de euro și s-a umplut Timișoara și nu numai de ei comițându-se și crime de acum când vor putea merge prin Schengen pâna in Portugalia taxa de trecere va fi de 3000 euro/bucată. Să vezi nene trai pe vătrai la frontieriși și la politicienii susținători.

  • @Ion

   Ori esti in eroare congnitiva ori nu te duce capul.
   Spatiul Schengen tocmai asta face.
   Elimina controalele nejustificate, permanente.
   Ca atare, vamesii romani/bulgari/unguri nu vor mai avea dreptul sa stea ciorchine la granita sa ceara spaga 24 din 24 pt orice transport.
   Vor face controale, din cand in cand, conform unor grafice prestabilite si cu asta se termina sursa lor de venit permanent.
   Dar se pare ca unii dintre voi aveti sarcini clare sa eludati realitatea si sa o tineti una si buna cu prostiile pe care nici macar nu le intelegeti!
   Si da, poate ca unii vamesi vor fi avantajati cand vor fi pusi sa controleze, dar nu vor mai fi cu sutele , ci doar cativa pe schimb si asta doar la intervale neregulate, saptamanal sau lunar.

   Sau e prea greu pt matale sa intelegi mecanismul Schengen?

  • @Dumitru Stoian Este incredibil că nu ai înțeles nimic din ce a scris Ion. Și bineînțeles, tot pe el îl acuzi că nu îl duce capul.

 25. @Dumitru Stoian Este incredibil că nu ai înțeles nimic din ce a scris Ion. Și bineînțeles, tot pe el îl acuzi că nu îl duce capul.

 26. Articolul mentionează o regiune a unei țări pe post de țară – Olanda. Respectiva țară se numește oficial Țările de Jos sau Nederland sau Pays-Bas, iar Olanda respectiv Holland e acolo un județ.