G4Media.ro

BREAKING Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale printr-un mesaj video…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale printr-un mesaj video / Marile controverse din trecutul său politic

Mircea Geoană (66 de ani), fost președinte al PSD și fost secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat miercuri candidatura ca independent la alegerile prezidențiale printr-un mesaj video postat pe rețelele sociale. El a mai candidat la prezidențiale în 2009, ca președinte PSD, dar a pierdut în turul secund în fața lui Traian Băsescu.

”Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună. România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism. Haideți să renaștem împreună!”, a spus Geoană.

G4Media a dezvăluit încă din iulie 2022 că fostul lider PSD se pregătește pentru candidatura la prezidențiale. Surse au declarat atunci că Mircea Geoană ar dispune și de un comitet de sprijin pentru campanie, de care s-ar ocupa în mod special soția sa, Mihaela Geoană. Mircea Geoană a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO din 2019 până pe 10 septembrie 2024.

Mircea Geoană s-a folosit permanent în ultimii doi ani de deplasările și de ieșirile publice în calitate de secretar adjunct al NATO pentru a lansa mesaje de candidat la prezidențiale. În ultima sa vizită în România, Geoană a vizitat baza de la Cincu (județul Brașov), dar s-a folosit de prilej pentru a participa la ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Tot acolo a declarat pentru Turnul Sfatului, în legătură cu o eventuală candidatură la prezidențiale că ”nu spun că nu sunt interesat”, o primă recunoaștere că se pregătește de alegerile de anul viitor.

Geoană a fost ambasador al României în SUA, după care a devenit ministru de Externe în guvernul PSD condus de Adrian Năstase. În 2004 a candidat la Primăria București din partea PSD, dar a fost învins de Traian Băsescu.

În 2005 el a devenit președintele PSD după ce l-a învins pe Ion Iliescu și a ocupat funcția până în 2009, când a fost exclus din partid după ce a pierdut alegerile prezidențiale.

Punctele-cheie și marile controverse din trecutul politic al lui Mircea Geoană

În aprilie 2024, Mircea Geoană a avut o rară ieșire publică la adresa corupției din clasa politică. Într-un interviu la Digi24, Geoană a spus că ”sistemul nostru politic, clasa noastră politică, a rămas în urma transformărilor din societate. Aceste lucruri sunt agravate şi de metehne mai vechi: nepotism, clientelism, prea multă corupţie”.

Geoană, care este într-o campanie de imagine de peste un an, a vorbit extrem de rar despre corupție în discursurile și prezențele mediatice.

Ionuț Costea, cumnatul său, a fost condamnat în mai 2023 la 6 ani de închisoare printr-o sentință definitivă în dosarul DNA privind reabilitarea căii ferate București-Constanța. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Costea e dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară.

Într-un alt dosar, procurorii DNA au clasat în decembrie 2019 acuzaţia care îl viza pe Mircea Geoană după ce a fost denunţat de Şerban Pop, fostul şef al Fiscului. Informația apare în rechizitoriul prin care Pop a fost deferit Justiţiei pentru luare de mită, iar acuzaţia care îl viza pe Geoană a fost clasată, scria G4Media în ianuarie 2020.

Fostul lider al PSD era vizat pentru săvârşirea infracţiunii de la articolul 13 din legea 78/2000 privind combaterea corupţiei, „folosirea influenţei pe care o deţinea pentru obţinerea unor sume de bani” ce urma să le folosească în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008. Geoană a fost denunţat de fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, abia în ianuarie 2017, însă procurorii au constatat că fapta era prescrisă încă din 2013.

Vizită la Moscova în 2009

Locul numărul doi în NATO pe care îl ocupă Mircea Geoană îi oferă într-o eventuală campanie electorală credibilitate și o orientare occidentală care nu poate fi contestată. Însă oficialul NATO nu a lămurit public niciodată vizita la Moscova, din primăvara anului 2009. Potrivit unor surse, în deplasarea sa privată în capitala Rusiei, Mircea Geoană s-a întâlnit în taină cu unul dintre consilierii președintelui Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic în România, despre care presa a scris că ar fi ex-ofițer GRU. Vizita a fost confirmată de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Mircea Geoană, intermediarul lui Cătălin Voicu

Mircea Geoana, ar fi intermediat în 2006, când era președinte al Senatului, o întâlnire între vicepreședintele PSD Dolj, Maria Schutz, pe atunci cercetată penal pentru înșelăciune, și senatorul PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu, potrivit unor surse.

Evenimentul Zilei a scris că Mircea Geoană îl prezentase pe Cătălin Voicu, în 2006, pesediștilor drept omul care le-ar putea rezolva problemele din justiție.

Potrivit procurorilor, în 2006 ar fi avut loc un schimb de SMS-uri între liderul PSD de atunci, Mircea Geoană, și vicepreședinta PSD Dolj, Maria Schutz. Aceasta se plângea că e cercetată penal alături de alți pesediști, iar Geoană îi răspundea, chemând-o la București. Ulterior, între cei doi are loc și o discuție telefonică, în care Mircea Geoană îi spune să vorbească cu senatorul Cătălin Voicu, îi dă numărul de telefon sugerând că senatorul PSD îi va rezolva problema.

Mircea Geoană a susținut că nu a intervenit în nici un fel pentru Maria Schutz. „Haide, domnule. Nu am intermediat niciodată o chestiune care să fie nelegală. Invocă niște minciuni ca de fiecare dată, nu niște sms-uri. Nu știu de unde au plecat astfel de informații”.

Mircea Geoană, singurul lider exclus de două ori din PSD

Mircea Geoană este singurul președinte PSD care a sfârșit prin a fi exclus din partid. De două ori. După ce a pierdut alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a pierdut și șefia partidului, iar în 2011, pe fondul unui conflict cu președintele Victor Ponta, a fost exclus de Comitetul Executiv Național, cu 50 de voturi pentru, cinci împotrivă și trei abțineri. BPN al PSD decisese înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlățean la conducerea Senatului, dar Mircea Geoană s-a opus și a intrat în conflict cu Victor Ponta, iar indisciplina lui a fost sancționată.

Totuși, Geoană a fost reprimit în partid un an mai târziu, doar ca să fie exclus din nou la finalul anului 2014, împreună cu Dan Șova și Marian Vanghelie. Aceștia lansaseră o serie de critici la adresa lui Victor Ponta și Liviu Dragnea, după pierderea alegerilor prezidențiale.

Partidul și ceasurile lui Vanghelie

După cea de-a doua excludere din PSD, Mircea Geoană a lansat împreună cu Marian Vanghelie un partid care se numea România Noastră. Platforma politică nu a înregistrat rezultate notabile. Doi ani mai târziu, adică în 2017, Mircea Geoană și Marian Vanghelie se întâlneau la tribunal. Primul dintre ei a dat o mărturie completă despre trei ceasuri scumpe, în valoare de 100.000 de euro, primite cadou de la fostul primar al sectorului 5. Procurorii spuneau că obiectele de lux au fost achiziționate de Marian Vanghelie din șpaga de 30 de milioane de euro, pentru care fostul edil a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Mircea Geoană a recunoscut că a primit cadourile de la Marian Vanghelie, dar a spus că nu i s-a solicitat niciun favor în schimbul lor.

”Aceste bunuri au fost dăruite martorului Geoană Mircea Dan la diferite ocazii, acesta fiind un dobânditor de bună-credință. Bunurile primite au fost supuse unor operațiuni de ascundere a originii infracționale”, au subliniat procurorii.

Anul trecut, judecătorii au decis că Mircea Geoană trebuie să returneze cele trei ceasuri, pe care s-a pus sechestru.

A stat 11 ani într-o casă RA-APPS

Mircea Geoană a locuit într-o casă RA-APPS în perioada 2004-2015. A primit locuinţa când era ministru de Externe și plătea o chirie modică, potrivit ziarului România Liberă. Între 2009 şi 2011, chiria imobilului a fost plătită de Senat ca locuinţă de protocol pentru şeful acestei instituţii. Apoi, Mircea Geoană a plătit singur chiria care a ajuns între timp la 3.200 de euro pe lună şi a tot promis în repetate rânduri că se mută pentru că îl costă prea mult.

Totuși, nu a plecat în 2012 după prima excludere din PSD, dar a fost nevoit să plece în 2015, după ce Victor Ponta l-a eliberat din funcţia de înalt reprezentant al prim-ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică.

Vila în care a locuit familia Geoană avea 8 camere şi o suprafaţă de 246 de mp. Casa putea fi cumpărată, dar Mircea Geoană a declarat că nu își permite să plătescă preţul cerut de RA-APPS.

Vizita la Sorin Ovidiu Vîntu

Dezbaterea dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu, abia obținută de staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu, ar fi trebuit să se desfășoare miercuri, pe 2 decembrie 2009. A fost mutată joi, pentru a include în dezbatere subiectul capturării lui Nicolae Popa la Jakarta, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, a povestit ani mai târziu, la Digi24, Sebastian Lăzăroiu, fost membru al staff-ului de campanie al lui Traian Băsescu.

Îngrijorat de situație, miercuri seară, Sorin Ovidiu Vântu aranjează o întâlnire cu Mircea Geoană, iar un paparazzo angajat de echipa lui Băsescu l-a surprins pe candidatul la prezidențiale în fața casei mogulului. Întrebat în timpul dezbaterii despre vizită, Mircea Geoană a recunoscut în fața lui Traian Băsescu că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, evenimentul scandalizând electoratul. Mircea Geoană a declarat ulterior că regretă această vizită, dar că nu ar fi reprezentat momentul decisiv al campaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Daca și asta mai e breaking news…

  2. Spionul lui Putin din NATO reciclat drept președintele României! Mare, mare pericol pentru țara noastră! 😒😒😒

  3. Pui de sec’u’rist, ahtiat după putere, pesedist de la mama lor , pus de mafia sec’u’risto-comunista sa pr’os’tească pr’o’știi cum că el ar fi altceva decât un membru de elită al ciumei roșii

    • Dar nu te-a deranjat să îl votezi pe sec’u’ristul cu nume sulfuros și caracter de mitocan de cartier, ahtiat și el după putere.

    • Usl-istule postac, cât e solda??
      O SĂ VOTEZ CU LASCONI! CU DOUĂ MÂINI!
      ȘI TOATĂ FAMILIA MEA !
      NU MERG DUPĂ FENTĂ!

  4. Argumentul fanilor săi este că se descurcă pe plan extern mai bine decât toți candidații. Ceea ce este adevărat. Dar cu ce mă încălzește acest lucru pe mine, in calitate de plătitor de taxe, pentru că pe plan intern el va juca tot cu prima dragoste, PSD-ul?

  5. Are un vocabular adecvat abordărilor și un limbaj articulat, calități pe care ar trebui să le considerăm de la sine înțelese, la ”postul” în cauză. Din păcate luptăm să facem diferența dintre proiecte de tip caritas, justificări legate de diplome de studii medii și dileme dacă vom lua cu noi ”la Cotroceni” animalul de companie. Miezul care contează, leadeshipul, personalitatea și prestigiul care conferă acestui post calitatea de ”imagine” a țării rămân pe mai departe ascunse.

  6. E foarte tranzactional personajul dar daca ajunge in turul doi cu cineva non-Lasconi, asta ar fi optiunea. Cu Ciuca,Ciolacu nu pot sa votez si sa stau acasa nu e o optiune.

    • Da, că pe Lasconi o recomandă întreaga sa activitate de…. Uite că am uitat cu ce se ocupă duduia. A, primăriță undeva. Și se scuipă in public cu fata ei, ceea ce, desigur, e foarte presidențiabil.

  7. Să dea bunul Dumnezeu să avem în turul 2 FINALĂ GROANĂ – LASCONI

  8. Felicitari ne-perfectule! 🤣🤦

  9. „independent” trimis la NATO de PSNLDUMR
    asta e ca sa ne adoarma ca am avea alternativa la PSDNLUDMR
    am mai fost pacaliti odata cu MUHANIS

  10. Geoana e practic al doilea candidat PSD, tinand cont de toata istoria lui de om politic: copil de general de securitate, tras cu forta in politica externa (el e inginer, de fapt), candidat PSD la primarie, presedinte PSD, candidat PSD la presedentie, sustinut de Vantu si Voiculescu, fondator de „partid nou” alaturi de Vanghelie si asa mai departe.

    PSD il vrea clar pe CIolacu, dar se va multumi si cu Geona. Geona va fi un al doilea Iohannis: va da PSD-ului tot ce vrea, doar sa fie lasat in pace la Cotroceni, sa poata sa calatoreasca, sa nu fie pandit de vreo suspendare, etc

    Singura ceritudine cu Geona presedinte e ca lucrurile vor ramane fix cum sunt acum, poate doar premierul sa se schimbe. Ca Ciolacu va plati pretul daca pierde. Dar, ce mi-e Ciolacu, ce mi-e Grindeanu sau Tudose..

  11. Geoana are de departe cel mai tare palmares dintre toti candidatii: s-a confruntat in direct cu Base si era gata-gata sa-l invinga (ba, pentru cateva minute, l-a si invins, un pic). 🙃

    • Noroc că trotinetiștii nu au mers pe fentă și au votat un președinte ca afară: sec’uri’st, beț’iv’an, fustangiu și mitocan. Fix cum le place lor, spuma societății românești.

    • „Noroc că trotinetiștii nu au mers pe fentă..”

      Va simtiti bine sa jigniti vreo 6 milioane de alegatori? Aroganta asta v-a pierdut si in 2004 (Nastase, zis si Imparatul), in 2009 (Geoana, papusa lui Vantu) si in 2014 (Ponta, al mai arogant dintre pesedisti).

      Doar in 2019 v-a reusit cu Iohannis, dar doar dupa ce ati vopsit pesedistul asta in galben, sa nu se prinda lumea.

      Asta se va intampla si acum, daca o tineti tot asa.

    • Cu andrei al nostru-n frunte vom avea succesuri multe.
      Doar intreb. Ca care afara? Care trotinetisti au votat Base?
      Ati consumat mai multe grade decat Base, insa uitati ca el are antrenament!

  12. Altul care a rămas fără job! Tataie, lasă ne! Mergi pe la Iliescu, mai dați o tabla, un alta….poate îți schimbă eticheta de la prostănac la aiurit! Pai, vii la români cu gogoși americane de campanie, suflecandu.ti mânecile, gata, gata să dai in transpirație de atâta muncă! Până acum ai tăiat frunze la câini prin toate colturile lumii pe unde ai găsit o breșă de oportunitate su doar cu linsul in urechi! Lasă.ne, nu mai tine vraja!

  13. Trotinetiștii o vizează pe Lasconi în turul doi :))
    Duduia de la Câmpulung cu facultate ecologistă particulară, neomologată, medie sub 7 și licență luată după 10 ani.

    • asta, in comparatie cu studiile doctorale aprofundate ale lui colacu… care inca isi mai cauta diploma de bac (e in curs de tiparire, la tiparnita unde s-au mai tiparit si certificate de revolutionar – nu va grabiti, aveti rabdare sa se usuce cerneala, ca manjeste)

    • In comparație cu Ciucă sau Geoană e o fufă fără școală.

    • Postachel Gudurau poate te hotărăști, nu de alta da’ că să știm și noi cine te plătește , pt că văd că-l pupi in dos și pe CIOLACU, și pe Geoană , și pe Ciucă …. și după cum e ordinul, cred că -l pupi in dos și pe SEMEON Peluzarul…. hotărăște -te , ești singur pe AICI cu gargară FSN2.0…esti ieftin? poate te plătesc

    • Faptul ca tu nu poti accepta ca mai sunt si alte pareri si nu e USR buricul pamantului e dovada ca sunteți o sectă sinistră si va credeti dumnezeii politicii. Cu atitudinea asta o sa va votati în veci între voi, pana când va plictisiti de voi însiva, unul câte unul.
      In toată istoria niciun partid sau candidat nu a castigat voturi spunandu-le potentialilor alegatori ca sunt prosti, postaci si pupatori în fund. Asta o fac doar nimicurile frustrate si pline de ifose, semidoctii cu pretentii de telectuali. Nu conteaza cata scoala ai daca ai un caracter infect. Tot la rigola societatii te scurgi.

      Voi vota cu Geoana, pentru ca e raul cel mai mic. În turul doi voi vota cu oricine va fi contracandidatul lui Ciolacu, cu exceptia lui Simion si Sosoaca.