G4Media.ro

BREAKING Liz Truss demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, la…

Sursa foto: Facebook / Liz Truss

BREAKING Liz Truss demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, la 45 de zile de la învestire / Cel mai scurt mandat de prim-ministru din istoria Regatului Unit

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, într-o discurs susținut în fața reporterilor la intrarea în sediul din Downing Street no 10.

Truss a precizat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea în legătură cu decizia pe care a luat-o. „Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”, afirmat ea.

„Am intrat în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile”, a declarat Truss.

Ea a adăugat că a fost aleasă „cu un mandat pentru a schimba această situație”: „Am reușit să facem față facturilor la energie”. Ea a recunoscut „nu poate îndeplini mandatul” în baza căruia a fost aleasă și că va avea loc o alegere a conducerii „care va fi finalizată în cursul săptămânii viitoare”.

Deja slăbită după repetatele întoarceri de 180 de grade în privința reducerii impozitelor și turbulențele cauzate de politica fiscală pe piețele financiare, autoritatea prim ministrei Truss a suferit miercuri o lovitură din care nu și-a mai putut reveni.

Principalele declarații ale premierului demisionar Liz Truss:

 • „Am intrat în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională.
 • Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile.
 • Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenința securitatea întregului nostru continent.
 • Iar țara noastră fusese ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută.
 • Am fost aleasă de Partidul Conservator cu mandatul de a schimba această situație.
 • Am obținut rezultate în ceea ce privește facturile la energie și reducerea asigurărilor naționale.
 • Și am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere economică ridicată – care să profite de libertățile oferite de Brexit.
 • Recunosc însă că, dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator.
 • Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator.
 • În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Comisiei 1922, Sir Graham Brady.
 • Am căzut de acord că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului, care vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.
 • Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea realizării planurilor noastre fiscale și că menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.
 • Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.
 • Vă mulțumesc”.

Truss, cel mai scurt mandat de premier din istoria Regatului Unit

Liz Truss se află în funcție de doar 45 de zile – cel mai scurt mandat al unui prim-ministru britanic. Al doilea cel mai scurt prim-ministru în funcție a fost George Canning, care a murit în 1827 și a avut un mandat de 119 zile, informează BBC.

Problemele au început atunci când primul ei ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, a speriat piețele financiare cu mini-bugetul său din 23 septembrie.

De atunci, neliniștea conservatorilor s-a transformat într-o furie generalizată în cadrul partidului parlamentar.

Demisia sa de joi vine în urma scenelor dramatice de miercuri seară din Camera Comunelor. Apelurile pentru plecarea ei din funcție au continuat să crească în orele care au urmat.

Hunt nu candidează pentru funcția de premier

Jeremy Hunt, ministru al finanțelor recent numit de Truss și considerat favorit la șefia Partidului Conservator, a confirmat că nu va candida pentru a fi următorul lider al formațiunii și prim-ministru al Regatului Unit, mai relatează BBC.

Sky News: Sunak și Mordaunt, în cursa pentru a fi următorul prim-ministru britanic

Rishi Sunak și Penny Mordaunt, doi dintre candidații la precedenta competiție pentru conducerea Marii Britanii din acest an, sunt considerați a fi în cursă pentru a deveni următorul prim-ministru al națiunii, relatează Sky News.

Separat, editorul politic al cotidianului The Guardian a relatat că fostul ministru Michael Gove a fost „exclus” din cursă.

Cursa pentru conducerea Regatului Unit trebuie să se încheie până la 28 octombrie –  Președintele Comisiei 1922

Cursa pentru înlocuirea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru și lider al Partidului Conservator ar trebui să se încheie până la 28 octombrie, a declarat joi Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

 

Citește și:  UK: Guvernul condus de Liz Truss și Partidul Conservator în haos total după demisia ministrei de interne Suella Braverman și un vot halucinant în Camera Comunelor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. În sfârșit… Dancila nu era pregătită pentru jobul asta…

 2. now that was quick… :)))))

 3. e greu cand te dai de drepata dar ai radacini rosii…prietenii stiu de ce…

 4. Nu a inteles ce inseamna conservator

 5. Bai, da’ ce tare-i Putin!

 6. Vrea si Putin sa-si demisia ca in tarile democratice, dar nu il lasa poporu !

 7. eu zic sa iti vezi de dictatura ta din rusia. ca la voi nici cu nucleara nu si-ar da vreunul demisia. imi place insa cum comenteaza inapoiatii ca tine!!!

 8. Femeile si politica…vaca si baletul…

  • Spre deosebire de bărbați, care ne arata zilnic ce competenți sunt, dar na, despre asta nu se vorbește :))

  • Sigur, de parcă toate conflictele de pe pământ sunt iscate de femei și bărbații sunt mielușei

 9. ce-au ajuns si Brits astia, niste tembeli, adevaru e ca lumea e sceptica in privinta politicienilor in toate tarile, pt ca nu mai exista oameni de stat adevarati, curajosi, cu viziune…daca erau astia in al doilea razboi mondial eram terminati…acuma niste plimba-vara, afafici, niste mediocri at best, cind te uiti la iei cum vorbesc iti dai seama ce e in capul lor, fraze scurte, sacadate, citite de pe un prompter…astia sint oamenii politici de astazi

 10. Chef aurescu, tu ce ai de gând ???…Dacă ai vreounul !?…

 11. Blestemul lui Yelenski +1

 12. Felicitari salatei!

 13. Nu era,se vede, pentru pozitia asta, dar ramane cu un record greu de batut. Se va pomeni de ea, in istorie, ca un etalon ce este.

 14. a Thatcher, she was not…

 15. Keep calm and resign.