G4Media.ro

BREAKING Liderii din Transnistria cer ajutorul Rusiei pentru a-i proteja de presupusele…

Sursa foto: Flickr / Adam Jones

BREAKING Liderii din Transnistria cer ajutorul Rusiei pentru a-i proteja de presupusele presiuni din partea Republicii Moldova

UPDATE: Conducerea regiunii separatiste Transnistriei, reunită în Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile, a cerut miercuri oficial ajutorul Rusiei pentru a proteja Transnistria în fața presupusei presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit canalului de telegram al agenției oficiale de presă a republicii nerecunoscute, Novosti PMR. Tiraspolul a cerut ”intervenția” CSI, o organizație controlată de Rusia și formată din foste state sovietice.

Cererea de intervenție ar putea duce la escaladarea conflictului înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului motivul pentru o eventuală intervenție în forță. Rusia a folosit constant pretexte similare pentru intervențiile armate din Georgia, Crimeea și Ucraina.

Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat la congres că ”împotriva Pridnestrovie se aplică o politică de genocid”. El a numit patru semne de genocid împotriva Transnistriei care ar fi avut loc în ultimii 30 de ani: strangularea economică, distrugerea fizică a unei părți a populației, refuzul protecției juridice și încercarea de a schimba cu forța limba oficială.

Iată principalele decizii ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului din Transnistria, redate de Novosti PMR (traducere din lb. rusă):

1. Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea de a pune în aplicare măsuri de protecție a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului pridnestrovean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunii.

3. Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul „5+2”.

4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel de a influența conducerea Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.

5. Un apel către Adunarea Interparlamentară a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente (CSI) pentru a preveni escaladarea situației pe Nistru.

6. Un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu solicitarea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor.

7. Un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu rugămintea de a asigura condiții pentru asigurarea drepturilor sociale și umanitare, intereselor și libertăților inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

Din declarația celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile:

▫️Moldova a lansat de fapt un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat premisele pentru un deficit bugetar de mai multe milioane de dolari.

▫️Moldova încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale.

▫️Moldova a adoptat o lege privind separatismul, creând premisele pentru urmărirea penală a literalmente fiecărui cetățean din Transnistria. Pridnestrovenii sunt supuși discriminării și arbitrariului atunci când trec granița Republicii Moldova.

▫️Moldova blochează în mod deliberat negocierile și evită dialogul politic la nivelul conducerii superioare a părților. Chișinăul a refuzat să pună în aplicare aproape toate acordurile încheiate anterior cu Transnistria.

▫️Social se exercită presiuni economice asupra Pridnestrovie, ceea ce contravine în mod direct principiilor și abordărilor europene în domeniul protecției drepturilor omului și al comerțului liber.

▫️Moldova a fost incapabilă să recunoască existența drepturilor și libertăților inalienabile ale omului pentru locuitorii Transnistriei.

Din declarația celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile:

Transnistria va lupta cu perseverență pentru propria identitate, drepturile și interesele poporului transnistrean și nu va refuza să le protejeze, în ciuda oricăror forme de șantaj și presiuni externe.

Numai suveranitatea Pridnestrovie este o condiție integrală și fundamentală pentru protejarea identității unice, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale ale poporului nostru multinațional, consacrate de principiile de bază ale dreptului internațional și de prevederile Cartei ONU.

Articol inițial: Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria, reunit miercuri în ședință extraordinară la Tiraspol, discută despre trimiterea unei declarații către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit agenției oficiale de presă de la Tiraspol, Novosti PMR.

 • Notă: Congresul extraordinar de la Tiraspol nu este transmis live de nici o televiziune, iar singurele informații oficiale de la eveniment apar în oficiosul Novosti PMR.

Președintele consiliului orășenesc din Tiraspol, Vadim Doni, este cel care a propus trimiterea declarației finale a congresului către organizațiile guvernamentale din Rusia și Europa. E de așteptat ca acest congresul extraordinar să trimită declarația, dar nu e clar la acest moment dacă documentul cere și sprijin efectiv din partea Federației Ruse.

Vadim Doni a spus în declarația sa că „este necesar să se atragă atenția organizațiilor internaționale asupra acțiunilor Chișinăului, care duc la încălcarea drepturilor omului în Transnistria”, potrivit agenției Novosti PMR.

Din prezidiul congresului fac parte președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, președintele Consiliului Suprem, Alexandr Korșunov, vicepreședintele Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva, precum și președinții tuturor consiliilor municipale și raionale.

La cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria participă 620 de delegați din cei 632 aleși. Cei mai mulți deputați sunt din sate și orașe – 381 de delegați.

Deputații transnistreni au criticat decizia guvernului Republicii Moldova de a colecta la bugetul național taxele vamale care, până la 1 ianuarie, mergeau la bugetul transnistrean. Această decizie a Chișinăului a dus la pierderea unor sume consistente pentru bugetul regiunii separatiste.

Ministerul Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a detaliat la congres pierderile:

 • Scădere cu 18% a plăților vamale la buget.
 • Scăderea încasărilor din accize cu 31%.
 • Pierderile bugetului de stat sunt deja de 13 milioane de ruble. Dacă se menține acest ritm, pierderile se vor ridica la 150 de milioane de ruble pe an.
 • Costurile pentru agenții economici din Transnistria în 2024 sunt estimate la până la 100 de milioane de dolari
 • Costurile se ridică la aproximativ 10% din PIB-ul Transnistriei

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Poate cer ajutorul Rusiei și dau in motiv Ucrainei să pună mâna pe toată muniția aia rusească.

 2. Gatah,incepe si aici nebunia.Acum chiar ca o sa avem mama Rusia langa noi.Si nu se va opri…

  • Pai se va opri. La noi nu o sa fie razboi deloc. La prezidentiale va iesi Duamna Sosoaca, sau Domnu Gicu Simion. Asa o sa devenim niste aliati de nadejde pentru muma rusie. Nu se va trage nici un foc de arma, nimic.
   NATO o sa se declare surprins, dar ce sa faci…cand o tara schimba taberele de buna voie nu au ce sa faca. Romania are istorie lunga cu schimbat tabere peste noapte.
   BOR va declara cu mare fast ca in sfarsit, lumea intru Dreapta Credinta e unita impotriva lgbtq++ din vest. Danila al nostru o sa pupe mainile lu’ Kiril si picioarele lui Vlad Putin in fiecare dimineata.

  • Mama pentru tine, pentru altii e ciuma…

  • Strept0sol..ala da,medicament.

  • @ proto – Sezi bland ca nu incepe nimic, ia un pic de apa sa nu te ia cu lesin. O sa le dea ajutor rusia sub forma de mw1e, ca altceva nu prea are (sa ma scuze cunoscutii, nu prea obisnuiesc limbaj din asta).

 3. Parerea mea e ca Moldova trebuia sa renunte de mult la Transnistria. O separare pe model Cehia/Slovacia.

 4. Pe acelasi calapod. Donețk, Luhansk, Crimeea toți au cerut protecția mamei Rusia înainte să se declare parte a Mordorului. Apoi au venit orcii/

  • Elfii inca se pregatesc ..,

  • @ Brian – Posibil, da’ aici e mai greu, n-are granita comuna. Tre’ sa treaca de Ucraina ca sa ajung in transnistria.

 5. Se semnalează niște probleme care sunt de competență unor organisme internaționale -ONU,OCDE,OSCE,dacă sunt reale,însă se include în mod artificial și Federația Rusă sub pretextul că acolo sunt și cetățeni ruși,stat care nu are niciun drept pe acest temei să se substituie organismelor internaționale de reglementare a presupuselor conflicte sau presiuni..Nu se spune în niciun mod că cetățenii ruși ar fi persecutați de autoritățile moldovene.

  • @ andrew brandon – Am observat si eu formularea, foarte, foarte interesant. Cre’ ca nu prea le-a convenit rusilor ce-a iesit de la congresul asta extraordinar, cre’ ca asteptau altceva.

  • Voi chiar vă închipuiți că pitecantropii îmbibați cu votcă se încurcă în detalii…

 6. Evident că așteptau altceva.Numai că în Transnistria situația nu e atât de favorabilă unei cereri de anexare de către Rusia.Politicienii de rang înalt de aici au majoritatea lor dublă cetățenie,adică atât cea a statului nerecunoscut ,cât și cetățenie ucraineană.Se duce o luptă de influență mută între oamenii de afaceri grupați în rândul potentului patron al concernului economic Sheriff și el având și cetățenia ucraineană și politicienii de rang înalt,inclusiv deputați, cei mai mulți și cu cetățenie ucraineană,oamenii de afaceri fiind împotrivă influenței Moscovei în regiune,fiind pro moldoveni și pro ucraineni.Și poulația este sensibil echilibrată ca și componență,cam câte o treime cetățeni moldoveni,ucraineni și ruși,cu un plus pentru moldoveni(32% după ultimele date statistice oficiale).Iar noul cod vamal mioldovenesc intrat în vigoare la 01 ianuarie 2024 se pare că nu afectează atăt de mult oamenii de afaceri din jurul concernului economic Sheriff,căci nu țipă din câte se vede,ci politicienii,deputații.

 7. Dacă între cetățenii ruși intră și militarii regulați ai Armatei a XIV-a staționați acolo în urma sângerosului conflict cu militarii voluntari moldoveni încheiat în 1992 ,chipurile ca forță de menținere a păcii,e bine de știut că prin acordul de la Istanbul ei trebuiau să părăsească regiunea încă din 2002,iar printr-o altă decizie OSCE din 2023 trebuiau inlocuiți cu alte misiuni ONU regulate de menținere a păcii.Nu s-a întămplat acest lucru nici astăzi.