BREAKING Consecința creșterii prețului la materialele de construcții: guvernul va modifica legea achizițiilor pentru a permite indexarea prețului la contractele publice

constructii, santier, muncitori

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat luni că liderii coaliției de guvernare au decis să modifice legislația astfel încât să permită modificarea contractelor de lucrări publice după ce prețul materialelor de construcții a crescut masiv.

“Am discutat un subiect foarte important şi trebuie menţionat pentru că trebuie să ştie autorităţile locale, constructorii. Ştiţi foarte bine că, nu numai în România, în Europa ne confruntăm cu un val de creştere a preţului materialelor de construcţii şi am luat decizia să îmbunătăţim legislaţia astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcţie de creşterile efective ale preţului materialelor de construcţii”, a spus Orban, după şedinţa coaliţiei care a avut loc la Guvern.

“Este vorba de modalitatea de indexare a valorii contractelor ca urmare a creşterii preţului la materialele de construcţie şi aici este vorba de nişte creşteri fără precedent atât la fier beton, la lemn, la cupru, la agregate, balast şi toate celelalte materiale de construcţii pentru că altfel există riscul ca foarte mulţi constructori să nu poată să-şi finalizeze obiectivele de investiţii fără un mecanism corect de indexare a valorii contractelor”, a mai spus Orban.

Constructorii din România vorbesc de ceva vreme despre o explozie a prețurilor materialelor de construcție, de probleme pe lanțul de aprovizionare și cu forța de muncă și estimează că în perioada următoare situația se va reflecta și în piață, pentru consumatorul final.

Putem să ne așteptăm la creșterea prețurilor locuințelor noi sau chiar la blocaje în cazul anumitor proiecte și licitații, potrivit lor. Antreprenorii avertizează că viitoare lucrări publice ar putea să nu își găsească constructori.

De altfel, avem și o situație concretă, mai precis construcția noului pod peste Siret, unde firma din Italia câștigătoare a licitației refuză semnarea contractului, la trei luni de la desemnare, sursele consultate de Economedia afirmând că asocierea nu ar mai putea susţine proiectul din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Noile „liste de prețuri”

Oțel – creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franta, 64% în Spania. În România creşterea inregistrată este de 70%.  Bitum – creştere de cca 15% la nivel comunitar. Ciment – creştere de 10%. Lemn – creștere de peste 20%. Produse din polietilenă – creştere de peste 40%. Carburant – creştere de 34%. Sunt exemplele de creșteri de prețuri înregistrate în cursul trimestrului 1 la nivelul Uniunii Europene, invocate de constructorii de la Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

Cifre de la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), conform unui sondaj realizat în aprilie, arată că membrii asociației din România au semnalat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: polistiren – plus de peste 50%, teavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, tabIe zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină18% .

Pentru constructori, inclusiv pentru marile companii din domeniu, situația a ajuns atât de gravă încât în luna mai cele mai puternice asociații din domeniu au ajuns chiar să îi trimită câte o srisoare oficială premierului Florin Cîțu, semnalând o „situație gravă generată de explozia prețurilor materialelor de construcții” și solicitând „măsuri urgente pentru gestionarea problemelor”. Atât Asociația Română a Antreprenorilor de Construcți, cât și Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii au solicitat întrevederi cu premierul și identificarea de soluții, „pentru a evita o situație de colaps investițional”.

„Nu cred că există domeniu care să nu fie afectat de creșterea galopantă a prețurilor”

Media creșterilor de prețuri pe piața materialelor de construcții este de aproximativ 40%, apreciază Cristian Erbaşu, președintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. Dacă pentru unele produse se vorbește despre plus 10-15%, în cazul altora s-a ajuns chiar la dublarea prețurilor.

Unele dintre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul cuprului, material esențial pentru echipamente și instalații. De asemenea, creșteri mari s-au înregistrat și la toate materialele derivate din petrol.

„Toate resursele naturale s-au scumpit, sunt creșteri mari pe bursă. Dar e și o criză în ceea ce privește livrările. Chiar dacă ești dispus să plătești mai mult, sunt probleme cu livrările. Nu cred că există domeniu care să nu fie afectat de creșterea galopantă a prețurilor. Dacă materialele reprezintă 50% din lucrare, cu o medie de creștere a prețurilor de 40%, vorbim deja de o creștere de 20% a contractelor. Nimeni nu poate suporta o marjă atât de mare. Asta înseamnă că toate contractele devin neexecutabile. Sau sunt executabile, dar dacă companiile sunt dispuse să aducă bani de acasă, să suporte deficitul. Dar nu ai cum să suporți în felul acesta toate contractele pe care le ai în derulare”, spune Erbașu.

Sursa foto: Facebook/ FMI

Comentarii

  1. Trebuie data o ordonanță a guvernului ptr actualizarea preturilor.Altfel se blochează toate contractele.Europa a dat o lege privitoare la aceste probleme.Sunt materiale și materii prime care au crescut si cu 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *