G4Media.ro

BREAKING: BNR cere ”consolidare fiscală” și nu exclude amânarea creșterii pensiilor cu…

sursa foto: Pixabay.com

BREAKING: BNR cere ”consolidare fiscală” și nu exclude amânarea creșterii pensiilor cu 40% sau o creștere mai mică

Banca Națională a României vorbește în raportul asupra inflației făcut public marți despre ”necesitatea inițierii unui proces de consolidare fiscală” în contextul unui deficit bugetar care s-ar putea accentua ”pe termen mediu”.

În același document oficial, BNR indică posibile soluții pentru scăderea deficitului, cu referire la legea care prevede majorarea în medie a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2019, o creștere cu impact bugetar uriaș atât în acest an, dar mai ales în 2021.

Astfel, BNR nu exclude o potențială amânare a termenului de intrare în vigoare sau o creștere mai mică decât cea prevăzută în lege.

Reamintim că Legea pensiilor a fost inițiată și votată de PSD anul trecut.

Aplicarea Legii pensiilor în forma votată de Parlament, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ar provoca un dezechilibru major în finanțele publice, avertizează Consiliul Fiscal (organism consultativ) în Opinia privind bugetul de stat.

Astfel, Consiliul Fiscal arată că majorarea pensiilor conform legii inițiate de PSD ar aduce un deficit bugetar de 4,6 – 4,8% din PIB în acest an, dar impactul masiv ar fi în 2021 (deficit de peste 6% din PIB) și 2022 (deficit de peste 7% din PIB).

Fragmentele relevant din Raportul privind inflația al BNR:

Deficitul bugetar, prefigurat a persista la valori ridicate, s-ar putea accentua pe termen mediu, mai ales în condițiile prevederilor Legii pensiilor și ale altor măsuri fiscale legiferate, dar grevate de un grad ridicat de incertitudine privind aplicarea acestora. Din această perspectivă, se reliefează necesitatea inițierii unui proces de consolidare fiscală. Momentul demarării acestuia, precum și eventualele măsuri corective și dozajul acestora sunt grevate de ample incertitudini, fiind condiționate inclusiv de evoluția activității economice. În același timp, nu este exclusă nici varianta reconfigurării măsurilor fiscale deja aprobate, fie prin potențiale noi prorogări ale termenelor de intrare în vigoare a acestora, fie prin reevaluarea magnitudinii creșterilor deja prevăzute în legislație pentru anumite categorii de cheltuieli.

Deteriorarea soldului bugetar, pe lângă efectul de înrăutățire a soldului contului curent, este problematică și din perspectiva unei posibile declanșări a Procedurii de deficit excesiv. Într-o asemenea eventualitate, aceasta ar putea avea drept consecință reevaluarea riscului asociat de investitori economiei și schimbarea sentimentului pe piața internațională, cu impact asupra traiectoriei viitoare a cursului de schimb și, implicit, asupra ratei proiectate a inflației. În plus, în condițiile în care restabilirea ulterioară a echilibrelor de la nivel macroeconomic ar impune realizarea unor corecții de amploare într-un interval scurt de timp, acestea ar putea avea ca efect derularea în manieră mai puțin ordonată a acestui proces, cu consecințe adverse asupra parametrilor de stabilitate ai tabloului de bord al economiei.

Citește aici Raportul integral al BNR

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cine cere amânarea creșterii pensiilor???
    Unul cumva care cumulează salariu cu o pensie nesimtita?!!!Si răspunde la numele de Mugur?!
    Tupeu max.!!!

    • Așa este, ”pensiile nesimțite” sunt numai la cei care cer ”amânarea creșterii pensiilor”. E și logic, de altfel. iar ăștia nu sunt din mafia PRO-PSD-ALDE, nuuu, deloc. Interlopii securiști ai mafiei doar cresc pensiile și le cresc numai pentru alții, pe-ale lor și le micșorează de când îi știm.

  2. Dati-l in plm de PIB si deficit!
    Spargeti bugetul, kkati-va pe el viitor, sa moara bunul simt!
    Traiasca idiotii, panglicarii si-a lor neamuri preacinstite!

    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!
    Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!

    • Corect dle Eminescu! Pensiile speciale mucles, 2 franci la prostimea truditoare prăbușește economia, furăciunile și specialele o sprijină. Pe Isărescu nu- l schimbă nimeni?!

  3. Sa se aplice legea!
    Sa creasca deficitele cu 7000%.
    Sa creasca inflația cu 200%.
    Sa se decapitalizeze banul boborului.
    Când a fost PZD la cascaval nimeni nu a zis nimic!
    De marire de pensii, de pensii nesimtite, speciale sau cate or mai fi.
    Despre cumulul pensiilor nu a suflat nimeni nimic.
    Sa se dea tot!
    Sa bubuie criza!
    Sa vedem ce mai zic ipocrizii zilei!
    Pana acum s-au dat cu satelitul!

  4. Daca reusim sa privim intreg jocul politic ,descoperim imediat unicitatea solutiei atit de necesara PNL pentru a cistiga alegerile parlamentare(este singura miza in joc ,impreuna cu procentul atasat ) si obligativitatea ca aceste alegeri sa fie ANTICIPATE pina la sfirsitul lunii iunie . Daca acest deziderat este pus in practica si PNL cistiga aceste alegeri cu peste 65 % din voturile exprimate (dupa redistribuiri ) , schimbarile imediate , de felul : comasarea administratiilor locale prin desfiintarea primariilor ce nu isi justifica existenta , privatizarea (vinzarea )activelor de stat ce produc pagube si imbogatesc doar pe unii , recuperarea sumelor de bani ilegal dobindite , desfiintarea asa numitelor pensii speciale , digitalizarea tuturor institutiilor de stat si scoaterea la suprafata a deciziilor acestora , obtinerea de sume mari din fonduri europene , eliminarea unor forme de ajutoare oferite unora ce nu doresc sa munceasca , o noua lege a pensiilor bazata pe contributivitate, micsorarea ca dimensiune(nr. de persoane ) a aparatului de stat inclusiv a parlamentului Romaniei , o mai buna colectare a taxelor si impozitelor , o responsabilizare a celor ce fac posibila functionarea statului si o aducere fata in fata a acestora cu cetateanul , o noua lege ce va permite urgentarea licitatiilor pe orisicare domeniu si care va avea termeni clari de aplicare si contestare , o intarire a puterii DNA ce impreuna cu cel European vor capacita mari sume de bani recuperate de la cei ce au inselat statul si multe multe altele, vor schimba pentru totdeauna imaginea Romaniei in lume . Fara aceste masuri ce permit si marirea pensiilor cu 40 de procente sau macar etapizat cu o marire de 15 procente pe durata a trei ani Romania nu poate progresa .Cetatenii tarii inteleg , in numar din ce in ce mai mare , nevoia ca pentru aceasta perioada istorica de 5 ani ,de a da (prin vot )puterea partidului numit PNL,singurul care a afirmat si si-a asumat toate aceste cereri cetatenesti .

    • Mult mai important mi se pare informatizarea ANAF pentru a ști circuitul banilor, mai ales că există Directiva europeana care prevede ca banii realizați de companii să fie taxați în țara în care îi produc, iar directiva trebuie implementată. La bulgari s- a putut prin programul BM, noi de ce nu l- am implementat?

  5. Matul gros si minte scurta.
    Si eu vreau sa conduc un Ferarri desi nu am bani nici de un Logan.

  6. 17 miliarde deficit comercial in 2019 !!!

    care este structura acestui deficit ? Am imprumutat la dobanzi uriase ca sa cumparam prosche si bmw-uri ?

  7. Nu l-am auzit pe Guvernatorul BNR „cerand” consolidare fiscala in 2018 cand a aparut Legea asta a pensiilor, votata cu mare tam-tam si mult laudata de PSDragnea!
    Stiti de ce?
    Pentru ca Guvernatorul urma sa primeasca inca un mandat in fruntea BNR si a TACUT Chitic, o vorbulita NU a spus pe subiect, desi NU era greu de prevazut ca masura va dezechilibra Finatele statului roman, oricum dezechilibrate!
    Acum, vai, dar ATENTIE, „Nu sunt Bani la Buget pentru cresterea pensiilor”, avertizeaza ingrijorat nevoie mare, Guvernatorul BNR!
    Dar nu zice nimic despre risipa uriasa cu Milioanele de Euro aruncate pe apa sambetei de partide An de AN(NIMENI nu controleaza ANUAL pe bune cum cheltuie partidele aceste sume uriase de BANI) prin SUBVENTIILE uriase, NU zice nimic despre risipa din Companiile de stat, ineficiente, clientelare, aflate An de An pe Pierderi compensate de la Bugetul de stat, nu zice nimic desrre Admisnitratia publica ineficienta, stufoasa, clientelara si NEDIGITALIZATA(suntem codasii UE!) care e CGELTUITOARE de multi BANI, nu zice nimic despre Salariile uriase ale bugetarilor romani(aflate in TOPul salariilor bugetarilor in UE, desi Adminsitratia publica romaneasca e vai de mama ei!!) si mai ales NU zice nimic depsre Pensiile SPECIALE nesimtite ale categoriilor privilegiate in frunte cu soferii si contabilii si femeile de servicu din Parlament!, nu zice nimic despre si despre multe altele dl Guvernator!
    De ce de fiecare data amaratii sunt sacrificati?!
    „Pentru ca putem”!
    Rusinica!

  8. De ce NU zice nimic Guvernatorul BNR cand citeste cele de mai jos:
    Uuitati-va cum sunt Subventionate de la Bugetul de stat, partidele politice din Tarile UE!

    „EFOR arată cum plătim una din cele mai MARI Subvenţii din UE partidelor politice – 37 Milioane EURO în 2018 – și care ar trebui să fie REGULILE pentru asigurarea Transparenței Cheltuirii acesteia.
    În UE regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară.
    Cert este că în majoritatea cazurilor TOTALUL, prezentat în graficul de mai jos, e mai MIC de 37 de Milioane Euro/an, cât a ajuns în România in 2018!
    Cele mai sărace state din UE – Bulgaria şi România – in TOPul subventiei de la Bugetul de stat, pentru partidele politice!”
    https://expertforum.ro/wp-content/uploads/2019/04/raport-subventii-partide.pdf

    Adica, TOTALUL Banilor dati ca Subventie partidelor politice din tarile UE e MAI MIC decat Suma anuala DATA de Romania de la Bugetul de stat ca Subventie partidelor politice din Romania!!
    Cititi si cruciti-va!
    Dl Guvernator, ce-o zice?!