G4Media.ro

BREAKING Avocatul Poporului îi cere lui Iohannis să declare starea de urgență

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Avocatul Poporului îi cere lui Iohannis să declare starea de urgență

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber (ex-ALDE), îi cere oficial președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, iar Parlamentului să o aprobe.

Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării. O eventuală instituire a stării de urgență ar face deci imposibilă încercarea lui Iohannis de a declanșa alegerile anticipate.

De remarcat că Avocatul Poporului este tocmai instituția care, în teorie, trebuie să se lupte pentru respectarea drepturilor cetățenilor. Președintele Iohannis a exclus ieri sugestia de a declara starea de urgență.

Ce se întâmplă dacă se instituie starea de urgență

Potrivit OUG 1/1999, ”Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora”.

Starea de urgență se poate institui pe o durată de cel mult 30 de zile, potrivit OUG 1/1999. La instituirea stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

Cum se poate institui starea de urgență, potrivit Articolului 93 din Constituție:

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

În curs de actualizare

Comunicat oficial:

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

 1. Ia uite si la asta! Deci poate fi si corecta, cand vor muschii ei.

  • Nu e deloc corecta, esti complet fraier.

   Weber, ca toate slugile PSD/ALDE, face tot ce poate ca sa tina PSD-ul in Parlament. Ei stiu foarte bine ca mafia PSD/ALDE e pe duca, asa ca amana momentul cat pot.

   E socant pentru mine ca inca exista romani fraieri, care inghit minciunile PSD/ALDE.

   „imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării”

  • Depolitizarea unor instituţii foarte active politic, precum Avocatul Poporului, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Curtea Constituţională, presupune alegerea membrilor de către experţi şi de societatea civilă, nu de partidele noastre.

  • Tampenii, nu este nici o stare de urgenta.Terminati odata cu isterizarea si manipularea populatiei.Ciuma rosie de 2 zile o tot freaca cu starea de urgenta, ceva au in gand hotii…….

  • Starea de urgență înseamnă că putem fi dați afară de la munca de a doua zi ?!?
   Inseamna cumva ca primăriile pot cumpara cu miliarde de lei 2 măști, totul legal ?!?

   Pe TANTI asta cine a votat-o sa dea semnale către public.
   Adică noi mergem cu milioanele la vot si vine o TANTI creata sa-i zică celui votat ce are de facut . . pe bune, de unde TUPEUL ASTA !!!

   LEGAL ce atributii are această SUSPECTA sa ceara asa ceva ?!?

 2. S-a activat băbuța…:)))))))

  • Asta e femeia lui Tăriceanu? A câta?

  • Să sperăm că-i ultima….:)))))))

  • Exprimarea „iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”.
   Ca si cum prevederile legii de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului nu sunt respectate intocmai de adjunctii avocatului poporului.
   Ce poti sa-i faci unui functionar daca se preface ca „așa e legea”/”nu stie”/”lasa ca merge si asa”.

 3. S-a trezit pitipoanca politica. Mi-e scarba de tine facatura umana. Demiterea ei dupa acest demers. Nu are ea capacitatea materiala sa ceara asa ceva, nu are info, nu are nimic. Pur joc politic. Cum sa mai am incredre in Avocatul Poporului dupa un asemenea demers al acestei impostoare?

  • Adjunctul ei pentru probleme legate de drepturile românilor e un ungur pesedist – nu poți sa ai pretentii de la ei, esti ignorat din start dupa 30 de zile

 4. Aici nu este vorba de a reduce la tacere presedintele ,este vorba de a reduce la tacere o tara .

 5. ” Aveti ce votati.
  12.3.2020 la ora 1:15 pm
  Nu e deloc corecta, esti complet fraier.

  Weber, ca toate slugile PSD/ALDE, face tot ce poate ca sa tina PSD-ul in Parlament. Ei stiu foarte bine ca mafia PSD/ALDE e pe duca, asa ca amana momentul cat pot.
  E socant pentru mine ca inca exista romani fraieri, care inghit minciunile PSD/ALDE.
  „imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării”

  Exact , bravo @Aveti ce votati.

  Babeta asta spalacita , cu nume sofisticat e doar sluga PSD ALDE !

  Foarte bun rationamentul tau !

  • Se felicita intre ei, postacii imbecilo-mizerabili. Bai idiotilor, parlamentul oricum nu se va dizolva, alegerile anticipate au iesit din ecuatie, deci rationamentul vostru este complet gresit si imbecil, la fel ca voi. P.S. Este greu sa gandesti cand esti platit sa scrii numai Puie MSD. In mintea voastra obscura, bantuie tot felul de scenarii, nu mai deosebiti realitatea de fantezie. RIP, postacilor. V-ati transformat in legume si pentru ce, pentru 2 lei per post? Trist!

  • Ca de obicei, postacul ”mizerabil” alin, slujitor la mafiei PRO-PSD vrea să arate că e ”idiot”: ”parlamentul oricum se va dizolva” și ”alegerile anticipate nu au iesit din ecuatie” – doar dacă nu cumva mafia securistă va vota guvermul pe care tot ea l-a dat jos și se va face de râs, cum se fac trolii ei p-aicea – deci rationamentul postacilor imbecilo-mizerabili ai mafiei PRO-PSD este complet gresit si imbecil. La fel ca ei”. ”In mintea lor obscura, bantuie tot felul de scenarii”, că mafia o să mai respire la toamnă, cu ”blaturi”, ”aceeași mizerie”, ”usl” și alte tâmpenii, ”nu mai deosebesc realitatea de fantezie. RIP, mafia PRO-PSD. Postacii lor ”s-au transformat in legume si pentru ce, pentru 2 lei per post? Funny :))))))))))))

 6. Hahahahaha! Cică „Avocatul Poporului” ……….. Şerpoaică bătrână şi urâtă îți e frică?

  Mai bine ai cere să se dezinfecteze străzile, mijloacele de transport în comun, să găseşti soluții în cazul în care firmele îşi trimit acasă angajații, câte şi mai câte or mai fi!

  Gata, stare de urgență şi ai terminat cu toate! Păi cu soluția asta puteam să venim şi noi fără să avem nevoie de tine, fa!

 7. „Aparatoarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale romanilor !!!! :))))))))))
  Unde-i situatia exceptionala, cretino ?
  Am inteles ! Au venit ordinele, hardau de rahat ce esti !

 8. Oops ! Pe când și o declarație de război , madamo ?
  PSD atacă pe toate fronturile : șparlament , ccr și ,pentru siguranță , prin această slugă ,pardon , ,,avocată ” executoare a ordinelor psd . În 30 de ani , PSD-Ciuma roșie a avut grijă să creeze și apoi să acapareze toate instituțiile menite să-l perpetueze la putere. Se pare că de coronavirus mai putem scăpa dar ,de CIUMA ROȘIE ,BA !

  • @Anna Radu: Poate o loveste o coroana si pe d-na Weber si-si pierde uzul ratiuni si-i cere lui KWI sa declare situatie de urgenta din cauza Ciumei Rosii, ca ala de abia asteapta ! :))))))

 9. poate că ar fi bine ca în cadrul stării de urgență, d-l președinte să-i suspende pe toți (inclusiv pe d-na weber) și, până la terminarea pandemiei, să conducă unitar destinele țării.
  se va pune în practică celebra „copilul cu două moașe rămâne cu buricul netăiat”.

 10. Avocata penalilor. Se bagă și ea în seamă. Asta i s-a transmis de la pesede, asta făceau și Cristache cu Cristoiu și Ponta pe postul național alaltăieri. Nu mai pot ei de grija noastră! Hai sictir!

 11. Asta e un conflict juridic de constitutionala. Aceasta doamna isi aroga atributii ce revin Presedintelui si CSAT. Dupa ultimele decizii ale CCR cam orice declaratie este conflict.

 12. Alo G4, nu mai cenzurati comentariile !

 13. Cati ani are?

  Le e frica la mosnegii din politica… Conform ratei de mortalitate crescuta la varsta inaintata la cei infectati, o sa avem media de varsta in parlament, guvern si alte functii de conducere de 25 de ani in curand ?

 14. Da, da, vrem! Scoate armata pe strazi, impusca-i, impusca-i!
  Lovitura de stat, medicamente, medicamente, injectii in cap!

 15. Poate rămânem cu 300 de parlamentari, conform voinței poporului, că pe Tăgârțeanu, Moș Melescanu, Nicolicea, și mulți alți senili din parlament nu-i văd bine, coronavirusul iubește boșorogii

 16. Interesant, sluga asta are exact aceeasi pozitie ca a USR si PSD. Si, evident, a SRI. Ni se pregateste ceva urat tare, cu adunarie publice si libertatea de miscare restrictionate.

 17. ” Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești…”

  Concret, mamaie, la ce te gândesti? Ce drepturi și libertăți iti put asa de tare incat vrei sa le siluiesti cu mana Presedintelui? N-ai atata cap sa înțelegi ca maselor, atunci cand teama de boala/moarte le amplifica spaima, nu e bine sa le restrangi libertățile? Sau mataluta si papusarii care te-au pus unde esti, vreti anarhie si nu va puteti permite s-o spuneti pe șleau?

 18. Asta e AVOCAT AL POPORULUI!!!

  SUSPECTA asta poate fi inlaturata de unde s-a ccocoțat, cum ?!?

  Ce mandat are si cine i l-a dat, pe bune pana cand mai are DEVIATA asta mandat, este pericol public această SUSPECTA.

  Oare politicienii sunt conștienți că suntem cu ochii pe ei mai mult ca oricand ?!?!?
  Viata ne-a fost dată peste cap, nu avem altceva de facut, politicienii care își vad de atribuții si fac ce au de facut vor avea tara pe mana următorii 4 ani pt reforma nu pt dormit si furat ASTA CLAR !