G4Media.ro

Boloș: Putem realiza cele 26 de spitale din PNRR până în 2026?…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Boloș: Putem realiza cele 26 de spitale din PNRR până în 2026? Suntem totuşi în 2023. E greu de crezut că toate se vor implementa

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, la Prima News, că în perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor implementa şi cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare. Boloş a mai spus că „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”, relatează News.ro.

”Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că ”putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.

Marcel Boloş a arătat că ”cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare”.

”Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă. (..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat el.

Boloş a mai spus că ”poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.

Miistrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu terrmen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă tot 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până îm decembrie 2029.

Context. Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 și 2021 decât cele preliminare, așa că – potrivit regulamentului PNRR – trebuie să înapoieze o parte din alocarea inițială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunțe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare.

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Economedia a obținut documentul integral. Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru sănătate.

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media. Citește integral aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Afirmația corectă :E greu de crezut că măcar un singur spital va fi construit /modernizat.

  2. Unde e Ceaușescu să audă vorbele astea?!?

    Daca Ceaușescu ar fi avut fonduri Europene cam cine credeți că eram azi că țara?!?

  3. De aceea eram eu convins că vreo 3 sferturi din PNNR nu se vor realiza pentru că vă știu impotenți și ticăloși!

  4. Reamintesc tuturor capetelor în colțuri care au votat și votează cu PSD că acești mincinoși împuțiți au câștigat alegerile din 2016 promițând, printre altele, construcția a 8 spitale regionale. Unde-ai ascuns spitalele, Ciolacule și compania? Unde nu bate soarele?