G4Media.ro

BNR înăsprește condițiile de creditare. Crește avansul pentru unele credite imobiliare

BNR înăsprește condițiile de creditare. Crește avansul pentru unele credite imobiliare

Banca Națională a României (BNR) vrea să înăsprească condițiile de creditare, urmând să crească avansul pentru o serie de credite imobiliare, potrivit unui proiect de regulament publicat miercuri.

Mai precis, cei care contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile pe care nu le vor folosi ca locuință proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Super. Eu as mari si dobanzile de referinta pe la un 7% pentru ca a luat-o inflatia razna destul de rau. 6.3% conform INS.

  • pe termen scurt o dobanda reala cu mult mai pozitiva fata de ce se regaseste in regiune ar duce, pe langa inasprirea serioasa a creditarii, la o apreciere serioasa a leului, care in conditiile deficitului de cont curent, nu ar face altceva decat sa avantajeze importurile.
   Pe de alta parte, prin conditiile financiare mai dure din tara, exportatorii romani ar pierde din competitivitate (1-prin apreicerea leului, 2-prin reducerea investitiilor) si partea de formare a PIB-ului ar suferi suplimentar (ma refer aici in special la productia manufacturiera bransata la lanturile globale de productie).
   De asemenea, la nivelul finanatelor publice o crestere atat de mare a dobanzii de PM ar presupune un soc la nivelul costurilor de finantare in LEI si ar expune datoria publica suplimentar la un risc valutar, impingand MF-ul sa emita mai mutle obligatiuni in valuta.
   La nivelul executiei bugetare, masurile deconsilidare fiscala ar trebui luate mult mai rapid si mai dur, ceea ce ar insemna o reducere a cheltuielilor cu investitiile si cofinantarea programelor europene, precum si o inghatare/reducere a cheltuielilor curente pensii si salarii, ceea ce pe partea de utilizare a PIB s-ar reflecta intr-o franare a activitatii atat dfin investitii, cat si din consum si mai departe, la urmatoarea vizita a agentiilor de rating un eventual downgrade, cum in momentul de fata motivul cel mai important pentru care nu am fost downgradati la junk, respectiv S&P a pastrat perspectiva stabila, a fost rata de crestere mare din proiectia actuala a PIB.
   In alta ordine de idei, cresterile mari de preturi la nivelul materiilor prime, in special la cele energetice reflectă parțial niște presiuni de context, tranzitorii, care se vor tempera în următoarea vreme. Dacă ai în Decembrie inflația de 8%, dar apoi până în aprilie se reduce la 4, din numeroase efecte statistice, și ai o dobanda de PM volatilă, nu prea ai făpcut nimic, destabilizând mai mult piața valutară și echilibrul extern.

 2. Pai si cum stiu aia la banca daca voi folosi eu locuinta? Jur pe rosu? Si daca jur ma controleaza daca dorm acolo?
  Noaptea mintii, se vede ca Dancila si Tedi onanistul lucreaza la BNR

 3. Restul comentarilor au disparut