G4Media.ro

BNR a scăzut de la 4,2% la 3,8% prognoza de inflație pentru…

BNR a scăzut de la 4,2% la 3,8% prognoza de inflație pentru finalul acestui an/ Isărescu: Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 4,2% la 3,8% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a coborât, de la 3,4% la 3,1%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în care economia României nu este ”nici în prăpastie, nici pe marginea ei”, a anunţat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. În plus, guvernatorul consideră că BNR se va înţelege cu noul Guvern asupra politicii fiscale, transmite News.ro

În august, BNR a menţinut la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a crescut, de la 3,3% la 3,4%, prognoza pentru decembrie 2020.

Vineri, Isărescu a a atras atenţia că cea mai mare parte a creşterii economiei este bazată pe consum, iar cererea nu are o creştere sustenabilă.

”Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei. Însă, cea mai mare parte a creşterii economice este bazată pe consum. Cererea şi-a menţinut ritmul crescut de creştere, iar această creştere nu este la un nivel sustenabil”, a avertizat Isărescu.

Isărescu consideră că va ajunge la o înţelegere cu noul Guvern în ceea ce priveşte politica fiscală.

”Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară. Vom analiza măsurile avute în vedere în domeniul salarial, acestea fiind foarte importante”, a spus guvernatorul.

BNR a atras atenţia de mai multe ori, în trecut, asupra creşterilor accelerate a cheltuielor cu salariile şi pensiile, cheltuieli care pun presiune pe inflaţie şi pe competitivitatea economiei româneşti.

Sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Adică ce, știe mai bine Isărescu decât ăștia din PNL care ne anunță în fiecare zi că e dezastru și vin ei să ne salveze? Hai să fim serioși. Suntem în prăpastie. Vine criza. Vine prăpădu

 2. Isarescu minte !!!

  • Cand nu-ti convine, minte!

  • Bine, pentru tine sa vina alocalipsa atunci.

 3. 110 mld de euro datorie externă! O fi bine,o fi rău? Dacă muguras zice că e bine, înseamnă că e bine că doar nu s-o găsi unul sau mai mulți proști ca mine să îl contrazicem. Dar să vedem când vine scadența cât e de bine? Că ultimele împrumuturi au fost făcute pt plata pensiilor speciale și ale salariilor bugetarilor. Dar dacă totuși muguras zice că e bine, atunci e bine.

 4. Manole e specialist la bagatul rahatului sub pres si facutul jocului pradatorilor din ultimii 30 de ani.

 5. Domnu Guvernator, vedeti ca v-am intrebat si pe email, nici sistemul bauspar nu e in prapastie?!

 6. Cum a tradus PSD si Presa aservita spusele dlui Isarescu: „Isarescu le da peste nas lui Johannis si lui Ludovic Orban, situatia Romaniei nu e dezastruoasa, e bine”!!!
  Pai, voi cum credeti ca ar suna ca din gura Guvernatorului BNR sa se auda DIRECT cuvantul DEZASTRU!?
  Imediat ar sari in aer si Leul si Dobanzile la care se imprumuta Romania si s-ar prabusi Bursa!
  Niciodata, un Guvernator de Banca NATIONALA a unei Tari NU va spune asa ceva in mod DIRECT, dar a spus-o de multe ori Isarescu cu diferite ocazii, iar Consilierul lui, Lucian Croitoru a spus-o de N’spe ori in 2017 si 2018 si 2019, gasiti pe net!
  Tot la fel o spun Daniel Daianu, seful Consiliului Fiscal si Ionut Dumitru, fostul sef al Consiliului Fiscal, care isi „permit” sa spuna!
  Da, Guvernatorul spune azi ca „Economia nu e nici în prăpastie, nici pe fundul prăpastiei, nici pe buza prăpastiei. E într-o situație mai dificilă, pro ciclică, dar controlabilă”.
  Dar, tot AZI, cand enumera problemele, Isarescu a spuns INDIRECT ca e cam JALE, uite:
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23476481-live-video-isarescu-cresterea-consumului-nu-este-ritm-sustenabil-intr-fel-sau-altul-atenua-cel-mai-bine-facem-prin-masuri-intelepte.htm
  Cine INTELEGE ce spune Guvernatorul, intelege vorbele lui Isarescu: „situatia e usor ALBASTRA, dar controlabila”!

  Dar AZI Guvernatorul vorbeste ca un politician, NU a dat nici o Cifra, simplu de ce NU: ca sa NU se vada DEZASTRUL!
  In plus, in 2019 PSD l-a numit pentru inca 1 mandat in fruntea BNR, de atunci dl Isarescu cam tace chitic, desi politicile PSD au adus dezastru in Economie(OUG 114!)

  Daca e atat de bine, cum insista presa PRO-PSD, sa speram ca dl Isarescu va fi de acord ca in 2020, Punctul de Pensie sa ajunga de la 1265 lei la 1775 lei iar salariile bugetarilor sa creasca si ele, cum a promis PSD!
  Sper ca BNR nu se va opune, pentru ca e BINEEEEEE!

 7. „Documente MFP – Execuția bugetara după T3: ”gaura” reală de la Buget e de 21,7 mld Lei!
  Anunțul de miercuri al premierului Ludovic Orban, potrivit căruia gaura de buget e de 11 miliarde lei, e contrazis chiar de datele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice.

  Potrivit Rapoartelor privind execuția bugetară din primele 9 luni ale anului, statul a încasat cu 21,7 MILIARDE Lei mai PUTIN decât își propusese, aproape DUBLU față de suma anunțată inițial de premier.

  ”Așa cum am avertizat de o bună perioadă de timp, de cel puțin 1 an, starea finanțelor e foarte proastă. De asemenea, se vede clar că NU a fost îndeplinit Planul de încasări, existând în materie de colectare a veniturilor un MINUS de aproape 11 miliarde”, a declarat L. Orban, miercuri, precizând că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, va prezenta săptămâna viitoare o situație detaliată a finanțelor publice.
  Din datele oficiale ale MFP, respectiv din Documentele care pun față în față Programul de încasări și cheltuieli și Execuția propriu-zisă, reiese că în Trimestru 1, Veniturile Bugetului general consolidat au fost de 74,6 miliarde lei, cu 2,8 miliarde de lei mai PUTIN decât nivelul PROGRAMAT.

  Lucrurile s-au înrăutățit în următoarele 3 luni, când vVniturile au fost de 73,9 miliarde lei, cu 6,1 miliarde mai PUTIN decât Incasările PROGRAMATE.

  Situația a scăpat de sub control în trimestrul 3, când statul a colectat 80 de miliarde lei, cu 12,7 miliarde mai PUTIN decât în Program.

  După primele 9 luni, ”gaura de la buget” se ridică la 21,7 miliarde lei, echivalentul a 4,5 miliarde Euro.
  Pentru a nu scăpa Deficitul de sub control, în condițiile în care acesta a URCAT deja de 2,6% /PIB în septembrie, guvernul a REDUS masiv Cheltuielile, față de nivelul Programat(în T1 a REDUS cu 4,9 miliarde lei, în T2 cu 4,6 miliarde lei, iar în T3 a REDUS cu 11,4 miliarde lei).
  Sacrificate au fost, ca de obicei, Investițiile.”
  https://cursdeguvernare.ro/documente-mfp-executia-dupa-t3-adevarata-gaura-de-la-buget-este-de-217-mld-de-lei.html

  Daca asta nu e deazastru, ce e, dle Isarescu?!

 8. ”Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară. Vom analiza măsurile avute în vedere în domeniul salarial, acestea fiind foarte importante”, a spus guvernatorul.”
  NU, dle Isarescu!
  Spuneti ca „Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei”, Doamne ajuta, inseamna ca in 2019 Punctul de pensie va Creste la 1775 Lei, cum se lauda PSD!
  Sper ca „intelegerea” cu Guvernul PNL, de care vorbiti, NU va insemna ca Punctul de pensie nu va creste cum a promis PSD!
  Pentru ca pana acum NU ati zis nimic pe subiect, cum ca NU ar fi posibil, asa cum au spus-o nu o data Daniel Daianu, Ionut Dumitru si Lucian Croitoru!
  Dvs ziceti ca e bine, Doamne ajuta!
  Astept, ca pensionara, sa ajungem la Punct de pensie de 1775 Lei, ca e bineeee!!!

 9. „România e în pragul recesiunii? Salariile ar putea fi înghețate. „Cifrele sunt clare”.

  Mugur Isărescu crede că înghețarea salariilor pentru următorii 2 ani de zile, pentru a fenta recesiunea, e o variantă de luat în calcul. Totodată, ar fi o soluție ce ar presupune costuri sociale uriașe, atenționează Guvernatorul în cadrul unei Conferințe de presă susținute vineri.
  Isărescu a vorbit vineri atât despre înghețarea salariilor, dar și despre majorarea impozitării.

  „Aceasta e o variantă. Cifrele sunt clare, nu trebuie să te chinui prea mult. Pot fi și alte soluții. Majorarea impozitării afundă într-o politică prociclică. Eu înclin spre o astfel de soluție. Dar nu se iese ușor, nici pe partea cealaltă nu ieși ușor cu societatea dacă mentii niște promisiuni și nu le pui în practică. Suntem în an electoral, asta înseamnă politică prociclică și dificultatea de a ieși din ea”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit B1.
  Cifrele sunt alarmante.
  De curând, Lucian Croitoru, consilierul lui Isărescu a recomandat înghețarea salariilor pentru cel puțin 2 ani. În opinia sa, recesiunea pândește România, iar cifrele vorbesc de la sine.

  „Ceea ce îngrijorează e faptul că unii parametri ai structurii cheltuielilor sunt într-o poziţie mai PRECARA comparativ cu 2008, ceea ce va face mai dificilă administrarea recesiunii. Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile ajustate pentru cheltuielile sociale imputabile era în 2008 de 35,1% din sarcina fiscală, iar în 2018 era de 38,9% din sarcina fiscală.”
  https://evz.ro/romania-este-in-pragul-recesiunii-salariile-ar-putea-fi-inghetate-cifrele-sunt-clare.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.