G4Media.ro

Bloomberg: Pașapoartele pentru vaccinul anti-Covid-19 sunt un bilet către nicăieri. Viziunea sumbră…

Bloomberg: Pașapoartele pentru vaccinul anti-Covid-19 sunt un bilet către nicăieri. Viziunea sumbră a unei elite inoculate stăpânind asupra tuturor celorlalți nu va accelera vaccinarea

Fiecare document de identitate aduce propria distopie. Autorul austriac Stefan Zweig, care a văzut cum pașaportul modern a schimbat călătoriile internaționale după primul Război Mondial, a scris: „Omul din trecut avea doar un trup și un suflet. Acum are nevoie și de pașaport, pentru că fără el nu va fi tratat ca o ființă umană”.

Mai recent, după atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA, răspândirea pașapoartelor biometrice a provocat îngrijorări cu privire la securitate și confidențialitate. „Cu vechiul pașaport, știam cum stăm”, a spus BBC în 2006.

Astăzi, apare perspectiva unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, care stârnește teama de o dictatură digitală. Ideea este promovată de industria turismului ca un salt spre normalitate, după cel mai rău an înregistrat pentru turismul internațional, dar și de firmele de tehnologie, dornice de contracte guvernamentale profitabile și de o mină de aur de date. Da, este plăcut să visezi cu ochii deschiși să poți călători din nou liber, dar criticii spun că acest lucru ar genera o societate inegală, în care o elită inoculată are libertatea de a zbura pe distanțe lungi, de a participa la concerte sau de a lua masa în restaurante. Vrem cu adevărat să fim împărțiți între cei vaccinați și cei nevaccinați?

Acest lucru s-ar putea transforma într-un episod teribil din Black Mirror (Oglinda neagră, un serial britanic SF, thriller, dramă, satiră), dar nu este ceea ce au în vedere promotorii lui din Uniunea Europeană, în frunte cu Grecia dependentă de turism. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus astfel de pașapoarte de vaccinare ca pe o modalitate de a călători liber dintr-o țară în alta și, de asemenea, ca stimulent pentru a fi vaccinat. Nu există niciun plan de a se interzice accesul călătorilor nevaccinați.

Cu toate acestea, când liderii europeni dezbat subiectul săptămâna aceasta, iar șeful Comisiei, Ursula von der Leyen, susține ideea ca pe o „necesitate medicală”, există riscul ca încercările de a schița pașapoartele de vaccinare să degenereze într-o distragere a atenției de la problemele mai mari de sănătate publică. La fel ca entuziasmul pripit de anul trecut pentru certificatele digitale de imunitate pentru cei cu anticorpi în urma infectării sau pentru aplicațiile de urmărire a contacților pentru a întrerupe lanțul de transmitere, asta este prea mult, prea curând.

Principala problemă aici este că suntem la numai câteva săptămâni de la începutul unei campanii de vaccinare care se va întinde până spre sfârșitul anului 2021. Este foarte devreme să vorbim despre certificate de vaccinare, când UE a furnizat doze pentru numai 1,3% din populația sa, până acum – și se așteaptă să acopere 70% din populația adultă până în vară. Planificarea în avans are de obicei un sens, dar în acest stadiu, tot ce face este să păteze imaginea vaccinului ca un bun public. Dacă mâine ar apărea un pașaport de vaccinare, piața adresabilă ar fi mai mică decât Slovacia.

Cealaltă problemă cu această dezbatere este tendința de a exagera ceea ce s-ar obține cu adevărat cu un certificat de vaccinare. Este foarte puțin probabil să vrea cineva să excludă persoanele nevaccinate din spațiile sale, mai ales că persoanelor cu alergii severe și femeilor însărcinate li se recomandă în prezent să nu primească vaccinul Pfizer-BioNTech.

Mai degrabă decât o societate cu două variante, avem mai multe șanse să obținem o birocrație cu două variante: unii fluturând un certificat de vaccinare, alții un test negativ Covid-19. Aceasta va fi o schimbare? Având în vedere că încă nu am văzut rezultatele concrete complete ale campaniilor de vaccinare în ceea ce privește imunitatea, este probabil ca rezultatele testelor să fie deocamdată cheia, pentru o vreme.

În loc să fie un proiect de unitate care ar putea armoniza cele 27 de abordări divergente ale UE, pașapoartele de vaccinare creează noi dispute. Președintele României a numit ideea ca fiind una generatoare de diviziuni, în timp ce Clement Beaune, ministrul francez pentru afaceri europene, spune că dezbaterea este prematură – și are dreptate.

Energia UE în acest moment ar trebui să fie canalizată spre convingerea oamenilor să se vaccineze, nu spre construirea de castele de nisip. Dacă există un lucru care ar putea încetini campania de vaccinare, acel lucru este chiar acest gen de dezbateri, susține Alberto Alemanno, profesor de drept la școala de afaceri franceză HEC. Creează ;i stimulente pentru falsificarea certificatelor sau reducerea ritmului de vaccinare.

Pașapoartele de vaccinare ar putea fi necesare cândva, pentru Covid-19, la fel cum sunt pentru febra galbenă, în unele țări. Preocupările privind confidențialitatea și etica asociate acestei idei sunt valabile, dar sunt rezolvabile, iar disconfortul nostru poate părea într-o zi la fel de ciudat ca al lui Zweig. Cea mai mare provocare acum este menținerea dezbaterii în planul realității și asigurarea faptului că ea nu împiedică imunizarea. Nu suntem încă atât de departe.

Sursa: Bloomberg / Autor: Lionel Laurent (preluare via Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E prea devreme sa se vorbeasca despre certificate de vaccinare. Poate doar dupa ce oferta de vaccinuri va fi mai mare decat cererea sa se puna eventual problema. Acuma vorbim ca sa ne aflam in treaba, daca nu pot sa ma vaccinez…
    Dar e prea devreme si sa sarim de fund in sus ca ne mai baga astia un cip in pasaport. E bine ca se discuta. Pana la a se lua o hotarare, mai va!
    Dupa ce rata de vaccinare va ajunge la un nivel suficient de ridicat, rata de imbolnavire va fi similara cu alte boli contagioase si care nu constituie o problema. Atunci discutia va deveni inutila.
    La urma-urmei exista deja interdictii de circulatie in diverse zone si nu se plange nimeni. Sunt niste carnetele galbene.
    Daca nu vrei sau nu poti sa te vaccinezi nu te duci intr-o zona unde risti sa te imbolnavesti si sa mai aduci boal si acasa la intoarcere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.