G4Media.ro

Blinken critică China pentru tăierea „iresponsabilă” a canalelor de comunicare cu SUA:…

Sursa foto: Alex Brandon / POOL / AFP

Blinken critică China pentru tăierea „iresponsabilă” a canalelor de comunicare cu SUA: „Nu ar trebui să ținem ostatică cooperarea în chestiuni de interes global din cauza diferențelor”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat sâmbătă China de „măsuri iresponsabile” prin întreruperea unor canale de comunicare cheie cu Washingtonul și a declarat că acțiunile sale în Taiwan arată o trecere de la prioritizarea rezolvării pașnice la utilizarea forței, relatează Reuters.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce avioanele și navele de război chineze s-au antrenat sâmbătă pentru un atac asupra Taiwanului, au declarat oficiali din insulă, parte a unei serii de măsuri luate de Beijing după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul acestei săptămâni.

Represaliile Chinei prin oprirea proceselor bilaterale în opt domenii cheie, inclusiv apărarea, narcoticele, criminalitatea transnațională și schimbările climatice, au fost mișcări care vor pedepsi lumea, nu doar Statele Unite, a declarat Blinken într-o conferință de presă la Manila.

„Acestea includ mai multe canale de la militar la militar, care sunt vitale pentru a evita comunicarea greșită și pentru a evita crizele”, a spus el.

„Suspendarea cooperării în domeniul climei nu pedepsește Statele Unite, ci pedepsește lumea, în special lumea în curs de dezvoltare. Nu ar trebui să ținem ostatică cooperarea în chestiuni de interes global din cauza diferențelor dintre cele două țări ale noastre”, mai afirmă Blinken.

Combaterea schimbărilor climatice a fost un domeniu cheie de cooperare între cele două superputeri și cei doi mari emițători de gaze cu efect de seră.

Blinken a declarat că Statele Unite au auzit îngrijorarea aliaților cu privire la ceea ce el a numit acțiunile periculoase și destabilizatoare ale Chinei în jurul Taiwanului, dar Washingtonul va rămâne constant în gestionarea situației.

El a spus că i-a transmis ministrului chinez de externe Wang Yi, în cadrul unei reuniuni regionale din Cambodgia, că Statele Unite sunt hotărâte să mențină canalele de comunicare pentru a preveni calculele greșite, așa cum se așteaptă țările din întreaga lume.

„Așa că, permiteți-mi să fiu clar, Statele Unite nu cred că sunt în interesul Taiwanului, al regiunii sau al propriei noastre securități naționale să escaladăm situația”, a spus el.

„Vom menține deschise canalele noastre de comunicare cu China, cu intenția de a evita escaladarea din cauza neînțelegerilor sau a unei comunicări greșite”.

El a adăugat: „Menținerea dialogului este, fără îndoială, și mai importantă atunci când ne aflăm într-o perioadă de tensiuni sporite … Noi căutăm să detensionăm aceste tensiuni. Și credem că dialogul este un element foarte important în acest sens”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Asta ati cautat, asta aveti !
  V-ati scarpinat in kooor desi nu v-a mincat !

 2. Aceasta criza in relatiile xintre cele doua tari putea fi evitata!

 3. Ca de obicei …….provoci sa vezi rezultatul….

 4. ! pell

  Am vazut lipsa de consideratie diplomatica de care a avut parte doamna ptesedinta a Camerei Reprezentatiilor in acest turneu…

  Presedintele este completamente absent

  Senzatia pe care o am, poate e eronata, este aceea a unei rupturi la nivelul deciziilor la Washington

  De altfel comentariile din presa occidentala sunt cam in aceeasi directie.. Unele sunt foarte acide, ca sa nu spun dure..

  • Ai senzație eronata. In SUA exista separarea puterilor in stat, iar Biden i-a spus clar lui XI ca nu poate interveni tocmai din acest motiv. Cum la XI este dictatura, China nu stie de separarea puterilor in stat, așa ca nu i-a pasat.

  • @relax – ar fi asa cum zici tu, daca era intr-o vizita privata, cu un avion privat…
   Dar ea s-a dus cu un avion oficial pe care scria Unites States of America !
   A reprezentat SUA , cu stirea presedintelui .

  • RuZnacii Avram Iancu și Vlad Țepeș.
   Cei mai patrioți dintre români.
   Idi0ții!

 5. S-o scoateti pe Pamela la inaintare. Face fata la juma’ de China.

 6. După ce ii dai o palma cuiva vrei sa ieșiți seara la o bere împreună și pe deasupra te mai și miri de ce este suparat

 7. Credeau că e un drăgălaș ursuleț panda. Și aroganța americană s-a trezit cu o lovitură de kung fu în figură. Multe țări și-ar fi dorit să le facă asta americanilor dar n-au intrăznit.Uite că și-au găsit nașul. Supremația americană cu care am fost obișnuiți aproape un secol; se macină. Ei nici nu bănuiesc câți dușmani și-au făcut în lume. Așa cum în viață sunt oameni care nu pot să—și ceară iertare, sunt și țări incapabile să – și ceară iertare.

  • S-a trezit pe naiba.
   Numai lovituri prin aer, în gol.
   Trag cu rachetele în săracii pești.

 8. S-a bosumflatără chinezii.
  „Nu mai vorbesc cu tine. Smiorc.”

 9. ! telax

  Actorii politici internationali trebuie sa fie previzibili, altfel spus imprevizibilitatea inseamna incertitudine, actorii pot fi surprinsi de reactiile reciproce si de aici crestetea posibilitatii de aparitie a consecintelor neintentionate, gen ciocnire intre avioane militare!

  O intrebare: care este gradul de responsabilitate, adica cum *plateste*in mod direct cel care declanseaza o situatie teribila, tocmai pentru ca nu tine cont de posibilele consecinte ale actiunilor sale, prevalandu-se de autonomia politica pe care o are?

  Este semnificativ modul in care doamna in cauza a fost *tratata* in tarile pe care le-a vizitat! Lipsa de respect a fost vizibila..

  Pot anticipa ca in urma celor intamplate cariera politica a doamnei in cauza e ca si incheiata.

  Doamne-fereste de vreo coliziune militara…
  China nu este Afganistanul! Un demers politico-diplomatic total inutil, o criza ce putea fi evitata!

 10. Pt cei mai tineri ați auzit de blocada Cubei??!! Așa pățește și Taiwanul dacă mai asculta de licuriciul de la West!!