G4Media.ro

Bilanțul fostului ministru al Justiției realizat de sindicaliștii din penitenciare: Investițiile au…

Bilanțul fostului ministru al Justiției realizat de sindicaliștii din penitenciare: Investițiile au scăzut cu peste 200%, peste 16.000 de infractori au fost eliberați mai devreme, mai mult de un milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare

Sindicaliștii din penitenciare au dat publicității un bilanț critic al mandatului de peste doi ani de ministru al Justiției deținut de Tudorel Toader, subliniind aspectele negative în ceea ce privește penitenciarele: subminarea sistemului prin reducerea cu peste 200% a investițiilor, blocarea angajărilor deși personalul este subdimensionat cu mai mult de 8.000 de persoane și trebuie să presteze ore suplimentare care nu sunt plătite și eliberarea mai devreme din închisori a peste 16.000 de infractori în baza recursului compensatoriu.

Comunicatul integral al sindicaliștilor din penitenciare: 

„După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul

Moștenirea Toader: Lucrări de investiții blocate, deficit sever de personal, subfinanțarea sistemului penitenciar, lipsă de transparență și proteste ale angajaților din penitenciare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor salută debarcarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției chiar dacă măsura a fost luată pentru motivele greșite și mult prea târziu. Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetență și indolență, nu pentru că n-a realizat în totalitate obiective politice izvorâte din interese penale, așa cum public au declarat unii lideri politici.

Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investițiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin împuterniciri repetate și deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanțarea sistemului penitenciar și ignorarea deficitului sever de personal si a nevoile de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repetat, niciodată rezolvate. Nici măcar parțial.

Abuzuri și incompetență în gestionarea sistemului penitenciar

În pofida declarațiilor publice și a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiție, volumul investițiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situație criticată de altfel deschis de către reprezentanți ai arcului guvernamental precum fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât și modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declarații, după ce planurile de investiții au fost ținute la sertar cu lunile.

Deși a criticat împuternicirile în serie la alte instituții, în sistemul penitenciar, fostul ministru Toader a blocat orice concurs pentru funcții de director, vasalizându-și aceste funcții prin împuterniciri repetate și deseori ilegale peste termenul de 1 an. Surprinzător, au fost anunțate concursuri, au fost derulate probe însă acestea n-au fost finalizate, unele timp de 2 ani.

Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în fața instanțelor civile și penale. Instanțele civile deja s-au pronunțat anulând ordine și decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuțiilor organizațiilor sindicale. Mai rămâne ca și instanțele penale să demonstreze că și miniștrii justiției trebuie să respecte legea.

Siguranța penitenciarelor și a comunității în pericol

În mandatul Tudorel Toader la Justiție au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.

Și personalul din penitenciare a avut de suferit. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

La acest moment, după ce Ministerul Justiției a anunțat suspendarea plății unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaților din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situație ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. dar desigur, tumorel nu are ce să-și reproșeze!
  apropo de legea recursului compensatoriu, și de condițiile „improprii” din pușcării, care au dus la eliberarea a 16.000 de infractori, dintre care o bună parte, periculoși:
  gata, s-a rezolvat? condițiile din pușcării sînt ok acum?
  aaaaa, nu sînt?
  și pentru decizia criminală a lui tumorel, cine răspunde?

 2. Mai sindicalisti paraziti , daca ati fi capabili si de altceva , ati merge in economia privata .
  Dar asa cu salarii si beneficii nesimtite in raport cu activitatea voastra , preferati sa fiti lefegii la stat . V-as intreba daca v-a pus cineva pistolul la tampla si voi de frica ati acceptat sa fiti prezenti la serviciu , ca in rest si asa nu faceti nimic , decat vreo mantocarie cu detinutii .

 3. Fmmtudorel am mai spus si o repet, sper să moară până să mănânce pensia. Si el si toată familia lui.

 4. idependent de restul articolului…militienii e cu noi!
  de cati militieni e nevoie ca sa explice cum poate ceva, orice(!), sa „scada cu 200%”???

 5. Românii au ales asta la vot în 2016.

  Nu vă mai plângeţi! Dacă vroiaţi altceva, de ce n-aţi votat contra PSD atunci, proştilor?

 6. PSDei dezamăgiti. Awwww.

  AMR 26 de zile.

 7. Cum este posibil, matematic, să reduci investițiile cu 200%? Înțeleg că se dorește generare de emoție,dramă, dar dacă reduci volumul investițiilor cu 100% acestea ajung la 0. Ori există o altă logică prea complexă să o înțeleg și eu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.