G4Media.ro

Biden, prezentat ca „demolator” al Visului american și alte argumente prin care…

Biden, prezentat ca „demolator” al Visului american și alte argumente prin care Trump vrea să îl învingă pe democrat

Președintele american Donald Trump a avertizat că rivalul său democrat, Joe Biden, „va demola” Visul american dacă va câștiga alegerile pentru Casa Albă în noiembrie, aceasta fiind, în opinia experților, una dintre căile de atac prin care liderul republican încearcă să convingă electoratul că merită un al doilea mandat în fruntea Statelor Unite. Prezentarea democraților ca susținători ai manifestanțiilor violenți, promisiunea unei transformări rasiale majore a Statelor Unite și accentul pus pe respectul pentru „lege și ordine” al republicanilor sunt câteva din argumentele prin care Team Trump vrea să îl învingă pe Biden și să câștige alegerile din 3 noiembrie.

Vorbind în ultima seară a convenției republicane, președintele Trump l-a descris pe Biden drept „distrugătorul măreției americane.”

„Aceste alegeri vor decide dacă salvăm visul american sau dacă permitem ca o agendă socialistă să ne demoleze destinul nostru prețios,” a afirmat liderul republican, adăugând: „votul vostru va decide dacă protejăm americanii care respectă legea sau dacă dăm frâu liber anarhiștilor, agitatorilor și criminalilor violenți care ne amenință cetățenii”, a spus Donald Trump în discursul său.

Trump, care a acceptat renominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale, a spus că democrații vor dezlănțui „anarhiștii violenți” asupra orașelor americane. Președintele a afirmat că, la convenția partidului lor de săptămâna trecută, democrații au prezentat America ca un loc al nedreptăților rasiale, sociale și economice. „Deci, în această seară, vă pun o întrebare foarte simplă – cum poate Partidul Democrat să vrea să ne conducă țara când petrece atât de mult timp dărâmând-o? În viziunea retrogradă a stângii, ei nu văd America drept cea mai liberă, dreaptă și excepțională națiune de pe pământ. În schimb, ei văd o națiune ticăloasă care trebuie pedepsită pentru păcatele ei,” a afirmat Trump în discursul ținut la Casa Albă.

El s-a referit și la cazurile în care polițiștii au fost acuzați de folosirea excesivă a forței, afirmând: „Când există o conduită necorespunzătoare a poliției, sistemul de justiție trebuie să îi tragă la răspundere complet pe cei care au greșit, iar acest lucru îl va face. Dar ceea ce nu putem avea niciodată în America și nu trebuie să le permitem niciodată, este legea gloatei.” El i-a caracterizat pe cei care au manifestat violent în ultimele luni în orașele americane drept „anarhiști, agitatori, elemente turbulente, jefuitori și incendiatori de steaguri.”

Declarațiile lui Trump, făcute în timp ce sute de manifestanți Black Lives Matter s-au adunat în afara porților Casei Albe unde au scandat, au strigat și au încercat să întrerupă discursul liderului republican, sunt considerate de analiști ca fiind parte a unui scenariu electoral mai amplu prin care președintele încearcă să recupereze distanța care îl separă de Joe Biden și să câștige alegerile din această toamnă. Alegerile, conform strategiei republicanilor, nu mai sunt un referendum al performanțelor lui Trump ca președinte, așa cum insistă democrații. Scrutinul este o confruntare între Trump, un președinte care vrea ordine și o revenire economică rapidă, și democratul Biden, un candidat „slab” si „ineficient” care a activat 40 de ani în sistemul politic corupt de la Washington.

Argumente de campanie

Am vorbit recent despre una din aceste strategii majore: prezentarea lui Joe Biden drept „un instrument al radicalilor”, care va permite ca aripa de extremă stânga din Partidul Democrat să fie cea care va avea cuvântul decisiv în afacerile Casei Albe în cazul în care fostul vicepreședinte american va câstiga alegerile pentru președenția Statelor Unite. Este o cale de atac principală, la care Trump a recurs din nou joi seara, când l-a menționat pe rivalul democrat de cel puțin 40 de ori în discursul său. El s-a referit din nou la faptul că Biden este „calul troian al socialiștilor,” adăugând că democratul „și-a petrecut întreaga carieră externalizând visele muncitorilor americani, trimițând în străinătate locurile lor de muncă, deschizându-le granițele și trimițându-le fiii și fiicele să lupte în războaie străine interminabile.”

Dar prezentarea lui Biden ca susținător al demonstranțiilor violenți care terorizează orașele americane și al membrilor radicali ai Partidului Democrat nu este singura strategie la care Trump și aliații săi apelează în această campanie din care au mai rămas mai puțin de 70 de zile. Analiștii au mai vorbit, printre altele, de câteva teme majore prin care Team Trump încearcă să demonstreze că lucrurile stau în general bine (mult mai bine decât sunt descrise de democrați și presa de stânga) sau că, cel puțin, ele vor fi fără îndoială mai rele dacă Joe Biden ajunge președinte:

Pandemia de coronavirus a fost gestionată cum trebuia. Este un punct de vedere cel puțin controversat, în condițiile în care Statele Unite au înregistrat până vineri circa 5.895.000 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 și peste 181.000 de decese.

Republicanii care au vorbit în cadrul convenției partidului s-au concentrat asupra demersurilor pe care președintele le-a făcut în lupta cu coronavirusul, cum ar fi interzicerea călătorilor din China, eficientizarea și coordonarea cercetărilor în domeniul terapeuticii, acordarea a 750 milioane de dolari pentru noi teste rapide și apariția unui vaccin înainte de sfârșitul anului.

De asemenea, pentru prima dată, figuri importante din partid, precum Mike Pence, Melania Trump și președintele Trump însuși au vorbit cu empatie despre victime.

„Ca o singură națiune, jelim, ne întristăm și păstrăm în inimile noastre pentru totdeauna amintirile tuturor acestor vieți luate atât de tragic,” a spus Trump. „În onoarea lor, ne vom uni. În memoria lor, vom depăși aceaste momente.”

Analiștii au remarcat și faptul că mulți dintre vorbitori s-au referit la pandemia coronavirus la timpul trecut, sugerând că perioada cea mai dificilă a trecut.

„Livrăm terapii care salvează vieți și vom produce un vaccin înainte de sfârșitul anului, sau poate chiar mai devreme,” a afirmat Trump. „Vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei și vom ieși din asta mai puternici ca niciodată.”

Este însă această atitudine una care ar putea câștiga electoratul? Da și nu, cred comentatorii. BBC a scris că realegerea președintelui depinde de alegătorii americani care cred acest lucru, în condițiile în care virusul continuă să afecteze multe regiuni din Statele Unite.

Pe de altă parte, analiștii s-au referit la un sondaj CBS News-YouGov dat publicității duminica trecută care a indicat că o majoritate a republicanilor (57%) consideră că numărul deceselor de coronavirus din Statele Unite este „acceptabil,” în timp ce doar 10 la sută dintre democrați au declarat același lucru.

Conform anchetei de opinie, 73 la sută dintre republicani au fost de acord cu afirmația că gestionarea pandemiei „merge bine,” în timp ce totalul americanilor care au aceeași opinie este de 38 la sută. De asemenea, 64% dintre republicani au afirmat că cifra de decese a Statelor Unite este de fapt mai mică decât ceea ce a fost raportată (36 la sută dintre alegători au susținut această afirmație).

Concluzia este că, în ciuda numărului mare de decese și persoane infectate, nu puțini sunt americanii care cred că criza a fost gestionată așa cum trebuia, iar isteria media a exagerat pandemia pentru a submina realegerea lui Trump.

* Revenirea economică a SUA va fi rapidă. Cifrele economice foarte bune care existau la începutul anului s-au evaporat după impunerea restricțiilor pentru a limita răspândirea coronavirusului. Statele Unite au înregistrat o contracție economică majoră, rata șomajului a crescut, în timp ce încrederea consumatorilor a scăzut.

Ultimele săptămâni au fost însă martorele unor semnale economice pozitive. Piața bursieră atinge din nou niveluri record, iar activitățile economice sunt reluate în forță. În plus, sondajele de opinie arată că președintele Trump încă primește note bune atunci când vine vorba de modul în care a gestionat economia.

Nu este de aceea de mirare că Trump și republicanii s-au grăbit să profite de veștile optimiste și să vorbească de realizările economice care au avut loc înainte de pandemie – legea privind reducerea taxelor din 2017, tranzacțiile comerciale renegociate cu Canada, Mexic și Coreea de Sud, șomajul la cote minime istorice.

Argumentul central al republicanilor este acela că, așa cum a reușit timp de trei ani și jumătate, Trump este cel care va face ca economia să meargă din nou ca pe roate. „Într-un nou mandat de președinte, vom construi din nou cea mai mare economie din istorie – revenind rapid la angajările complete, la creșterea veniturilor și la prosperitatea record,” a declarat președintele, în timp ce Pence a punctat și el: „Trump va face America măreață din nou. Din nou”.

* Transformarea rasială a Americii. George Floyd, un bărbat de culoare, a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul sau pentru mai mult de 8 minute. Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea ofițerului care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei.

Protestele declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocand moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri.

În contextul acestor demonstrații pentru justiție rasială, criticii au afirmat că Trump nu a arătat empatie pentru manifestanții Black Lives Matter, (BLM), că este indiferent la problemele comunității afro-americane și că a pus accentul cu precădere pe violențele care au însoțit demonstrațiile. Team Trump și aliații președintelui insistă însă că republicanul este un susținător al comunității de culoare. Ei s-au referit la legea de reformă a justiției penale adoptată de Congres la insistențele președintelui, la compasiunea arătată unor deținuți de culoare care au fost grațiați, așa cum a fost cazul lui Joe Ponder sau al Aliciei Johnson și la alte inițiative care arată eforturile sale sincere în chestiunile acestei comunități. „Am făcut mai mult în trei ani pentru comunitatea neagră decât a făcut-o Joe Biden în 47 de ani,” a spus Trump. „Și când vor fi reales, o să vină lucruri și mai bune.”

De altfel, în timpul convenției republicane, vorbitori de culoare au susținut în discursurile lor că lui Trump îi pasă de americanii negri. Fosta vedetă de fotbal Herschel Walker, senatorul Tim Scott, procurorul general din Kentucky, Daniel Cameron, secretarul Departamentului pentru locuințe, Ben Carson sau Ja’Ron Smith, care lucrează la Casa Albă, au pus accentul pe acest lucru. „Lui Donald Trump îi pasă cu adevărat de viețile negre,” a declarat Clarence Henderson, un protestatar pentru drepturile civile din anii ’60, care a vorbit miercuri seara la convenție. „Politicile lui îi arată inima.”

Comentatorii punctează faptul că eforturile lui Trump îndreptate spre comunitatea neagră au și un substrat electoral major. În 2016, alegătorii negri au constituit 10% din electorat, 90% dintre ei votând pentru democrata Hillary Clinton. Dacă Trump ar putea atrage o parte din aceste voturi, el ar avea de câștigat puncte importante mai ales în statele swing, decisive din Midwest, pe care președintele le-a câștigat în urmă cu patru ani.

Președintele legii și ordinii. Violențele care au însoțit unele dintre protestele BLM au divizat și mai mult americanii. Criticii lui Trump afirmă că ele sunt o consecință firească a declarațiilor sale inflamatoare, care au încurajat brutalitatea crescută a forțelor de ordine. Trump și aliații săi susțin însă că vina aparține aleșilor democrați, punctând faptul că aproape toate actele de violență au avut loc în orașe și state condue de democrați (Minneapolis, Portland, Chicago, Kenosha). Avocatul personal al lui Trump, Rudolph Giuliani, care a fost primar al New York-ului în anii 90, a scos în evidență aceste aspecte când a afirmat: „Aceste revolte continue din orașele democrate vă oferă o perspectivă bună asupra viitorului (Americii) sub Biden.”

Trump încearcă constant să se prezinte ca președintele care va impune legea și ordinea în orașele americane, afirmând că, spre deosebire de democrații care încurajează violențele și haosul, americanii care sunt de partea forțelor de ordine vor fi cei care îi vor asigura victoria în alegeri.

Concluzia. În linii mari, mesajul președintelui și al republicanilor este acela că media, giganții tehnologici (Facebook, Twitter, Google), „cultura anulării” promovată de liberali și elitele de pe cele două coaste ale Americii încercă să îl elimine pe Trump și să îl impună la Casa Albă pe Joe Biden, un susținător al anarhiei, haosului și corupției stângii. „Amintiți-vă întotdeauna că ei vin după mine, pentru că lupt pentru voi,” a afirmat Trump în discursul de joi seara. Mesaj reluat de vicepreședintele Pence, când a spus că Trump va proteja moștenirea americană: „Dacă doriți un președinte care să tacă atunci când moștenirea noastră este degradată sau insultată, atunci el nu este omul vostru.” Este un argument care vizează atât baza electorală a președintelui (care oricum este decisă să îl susțină necondiționat pe Trump), cât mai ales alegătorii nedeciși, speriați de viitorul economic și financiar incert, îngrijorați de violențele din marile orașe și de faptul că acestea s-ar putea extinde rapid în suburbiile în care ei trăiesc.

Surse: BBC, CBS News, New York Times, donaldjtrump.combop.com, New York Post, Yahoo News

Foto: Donald Trump / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Grasu ăsta devine plictisitor…..

    • Haha
      E chiar nostimă caracterizarea: „demolator” – când el abia se ține pe picioare (Biden)

  2. Cu siguranta visul american NU este sa muncesti 16 ore pe zi la 2 joburi si cand ajungi acasa constati ca blm-ii socializeaza la focul de tabara alimentat cu mobilierul tau din sufragerie.

  3. Contestat in strada . Putina lume la mitingurile organizate . Parte a stafului, fie a demisionat ,fie a fost inculpat . Mass media ii este total impotriva . Mari actori si celebre cluburi de football american si nu numai se pozitioneaza la fel . U.E. nu agreeaza repozitionarea presedintelui american si cresterea de taxe .Sa nu uitam , in momentul zero al primului mandat aceasta problema cu UE nu exista . Americanii ce l-au votat majoritar pe Trump sunt urmasii cetatenilor europeni ce cindva au emigrat in America . Haosul este prezent mai peste tot in unele dintre cele mai importante orase americane . Pandemia face 200 de mii de victime si continua. Daca impotrva tuturor acestor probleme TRUMP cistiga un nou mandat atunci e MARE.

  4. Foarte interesant cum adversarii cei mai inversunati ai lui Trump, mass-media americana, vedete, sportivi, toti cu averi fabuloase si vieti de nababi, sunt sustinatorii ideilor socialiste, aparatori ai negrilor si mari revolutionari… Vai de noi daca si in America invinge comunismul!

    • Sa nu ne panicam. Comunismu-i k covidul.
      Mai devreme sau mai tarziu toata lumea tre sa treaca prin el, iar odata trecut, nu-ti este garanta protectia eterna la o recadere.

    • Nici macar nu stii ce spui si ce inseamna comunism .Mai studiaza

    • @m Probabil ca porti tricou cu Che Guevara si crezi ca se numeste comunism numai ce a trait Europa de Est dupa al doilea razboi mondial… Cand te uiti cu invidie la averile altora si te gandesti ca ar fi corect sa-ti revina si tie o parte din ele, e tot comunism.

    • habar nu ai ce inseamna comunism

  5. camasile brune antifa ale lui biden agreseaza oameni pe strada in orasele conduse de democrati si distrug geamurile magazinelor in numele luptei impotriva rasismului si voi inca mai credeti ca biden va castiga? hahahaha. trump va castiga la diferenta de 5-10 procente.

  6. acuza-i pe altii de ceea ce esti tu insuti esti vinovat..

  7. O parte din America traieste deja in comunism, dar nu toti isi dau seama inca :
    1) pe de o parte, intoleranta manifestata in mass media fata de cei care au alte opinii decat cele ale stangii radicale este tipica totalitarismului comunist.
    2) in acelasi timp, Intoleranta manifestata de catre BLM si Antifa fata trecutul istoric, precum si minciunile lansate pe banda privind „cruciada albilor contra celor de culoare”, asortata cu cerinta desfiintarii politiei reprezinta cele mai relevante mostre asupra viitorului SUA daca va fi gestionata de o stanga radicala, iresponsabila si violenta nemarginita .
    3) In plus, inafara de propaganda mincinoasa si violenta, stanga nu are nici un argument care sa convinga cetateanul sa-i dea votul in noembrie, decat inventand cele mai murdare povesti la adresa administratiei republicane condusa de Trump.
    4)Cetateanul de rand vrea liniste, ordine si siguranta personala precum si cea a proprietatii sale private, asa ca va vota cu Trump.
    5) Stanga stie ca Trump este foarte greu de invins si de aceea continua mizerabila propaganda impotriva lui: tot la 2 saptamani scot cate o carte defaimatoare la adresa lui Trump si, totusi, nu reusesc sa-l darame nici macar sa ajunga in sondaje la nivelul din 2016, cand Hillara avea cica 80% votanti.
    6) Cetatenii care au mai mult de 2 neuroni si nu pun botul la ideile socialiste vad in Trump adevaratul patriot: relocarea in orasele americane a industriilor externalizate de Obama & Biden este de natura sa reduca atat somajul cat si deficitul comercial in relatiiile cu China….
    7) Stanga radicala nu are nici o dovada concreta ca ea ar fi gestionat mai bine atat pandemia cat si economia. Doar vorbe, vorbe si minciuni cu carul la adresa lui Trump
    Acum se va vedea , in sfarsit, care dintre cei doi candidati vor binele SUA si care are gargauni in cap si viseaza sa insttaureze comunismul pe pamant american…..

    • nu stii ce inseamna comunism. esti pe linga subiect .

    • @m
      Explica tu ce inseamna comunism, noi (oamenii simpli si ignoranti) il echivalam cu ce am trait si ce mai vedem prin unele state care inca il practica. Nu vad pe nimeni sa se inghesuie sa emigreze inspre una din tarile respective

    • @ m (de la mucea),
      Tu ai mai mult de 20-25 de ani? Cred ca n-ai nici atat si te dai rotund….
      Si, bine ti-a raspuns @ Sapros: tu habar n-ai ce varsta si ce experienta au cei care vorbesc despre pericolul reinstaurarii comunismului in lume, recte, de transformarea SUA intr-un stat totalitar.
      Noi care am trait peste 30 de ani in iepoca de aur, nu vrem ca nici o tara sa mai treaca de la capiotalism la socialism. Si o spun asta din motive umanitare….

    • indiferent unde ai trait in patagonia sau in groenlanda tot habar nu ai ce inseamna comunism

  8. Prostii astia din BLM/Antifa o sa-l propage la un posibil mandat 2 daca continua sa arda orase in fiecare zi.