G4Media.ro

Benjamin Netanyahu eșuează în tentativa de formare a unui guvern, dar nu…

Benjamin Netanyahu eșuează în tentativa de formare a unui guvern, dar nu e clar că altcineva va reuși / Cum arată aritmetica parlamentară din Israel și spațiile de joc

Prim ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, lider al partidului Likud, a eșuat în tentativa de a forma un nou guvern după rezultatul neconcludent al alegerilor din 23 martie, al patrulea scrutin parlamentar în mai puțin de doi ani.

Se așteaptă acum ca președintele Reuven Rivlin să-l însărcineze cu încercarea de formare a unui nou guvern pe Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, al doilea ca mărime din parlamentul unicameral cu 120 de locuri, Knesset.

Netanyahu a reușit să obțină sprijinul a doar 52 de deputați, pe lângă Likud doar ultra-religioșii și extrema dreaptă i s-au alăturat.

Alegerile din 23 martie au dus la următoarea structură în mandate a Knesset-ului:

 • Likud (dreapta naționalistă), lider Binyamin Netanyahu 30
 • Yesh Atid (centrist), Yair Lapid 17
 • SHAS (ultra-ortodox sefard), Arie Deri 9
 • Albastru și Alb (centrist), Benny Gantz 8
 • Yamina (dreapta naționalistă), Naftali Bennett 7
 • Partidul Muncii (centru-stânga), Merav Michaeli 7
 • Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Moshe Gafni 7
 • Yisrael Beitenu (dreapta naționalistă), Avigdor Liberman 7
 • Religios Sionist (extrema dreaptă), Bezalel Smotrich 6
 • Lista Comună (partide arabe), Ayman Odeh 6
 • Noua Speranță (dreapta naționalistă), Gideon Saar 6
 • Meretz (stânga), Nitzan Horowitz 6
 • Ra’am (arab islamist), Mansour Abbas 4

Așadar, 13 partide sunt reprezentate în Knesset, care reflectă natura extrem de diversă a societății israeliene, evrei și arabi, ultra-religioși, religioși și laici, extremiști și moderați, care trebuie să conviețuiască în acest stat cu nouă milioane de cetățeni, între care 20% arabi.

Dacă Netanyahu – cel mai longeviv prim ministru din istoria de 73 de ani a Israelului (1996 – 1999 și după 2009) – a eșuat, nu e clar că altcineva va reuși în formarea unui guvern care să se bizuie pe o majoritate de minimum 61 de deputați.

Un guvern condus de Lapid ar avea un singur lucru în comun: dorința de a scăpa de Netanyahu, actualmente judecat sub acuzația de corupție și considerat de o mare parte a societății israeliene ca fiind expirat din punct de vedere politic.

Nu mai puțin de trei partide din parlament sunt conduse de foști aliați din Likud ai lui Netanyahu: Bennett, Liberman și Saar, ceea ce dovedește caracterul predominant personal al actualei situații politice din Israel, unde altfel dreapta naționalistă împreună cu ultra-ortodocșii dețin o majoritate confortabilă.

Presa a tot făcut diferite aranjamente și permutații politice, una bazată pe o presupusă înțelegere între Lapid și Bennett, în care acesta din urmă ar fi preluat primul prin rotație șefia unui guvern anti-Netanyahu. Același Bennett a primit oferte similare din partea lui Netanyahu, pe care însă până acum le-a refuzat.

Problema pe care o are orice tentativă de a forma un guvern anti-Netanyahu este că se izbește de necesitatea obținerii sprijinului din partea partidelor arabe, dintre care unul islamist, a căror filosofie politică contravine în general sionismului.

Dacă președintele Rivlin îl însărcinează pe Lapid cu tentativa de formare a unui nou guvern, acesta va avea la dispoziție 28 de zile. În caz de eșec, electoratul se va întoarce la urne pentru a cincea oară în ceva mai mult de doi ani.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.