G4Media.ro

BCE trebuie să evite „daunele inutile” cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor,…

Sursa foto: Dreamstime

BCE trebuie să evite „daunele inutile” cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor, spune Panetta

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evite să provoace „daune inutile” economiei și stabilității financiare prin menținerea ratelor ridicate ale dobânzilor, a declarat joi noul guvernator al Băncii Italiei, Fabio Panetta, citat de agenția Reuters.

Ciclul de înăsprire monetară, în urma căruia au avut loc zece majorări consecutive ale ratelor până în septembrie, nu și-a produs încă toate efectele și va continua să reducă cererea în viitor, a declarat Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

În primul său discurs important de la preluarea șefiei băncii centrale italiene, acesta a avertizat că economia zonei euro va rămâne slabă în ultimele trei luni ale anului.

„Trebuie să evităm să provocăm daune inutile activității economice și riscuri la adresa stabilității financiare, ceea ce ar pune în cele din urmă în pericol stabilitatea prețurilor”, a spus el despre politica privind rata dobânzii.

El a adăugat că nivelul actual al ratelor este compatibil cu scăderea inflației până la ținta de 2% stabilită de BCE.

BCE a majorat rata dobânzii la depozite până la un nivel record de 4% în acest an pentru a limita inflația, dar a optat pentru o pauză la ultima sa ședință din octombrie, iar piețele au început să anticipeze o primă reducere a dobânzii anul viitor, încă din aprilie sau iunie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...