G4Media.ro

BCE ar urma să reducă dobânzile în trimestrul al doilea din 2024…

Sursa foto: Dreamstime

BCE ar urma să reducă dobânzile în trimestrul al doilea din 2024 (sondaj Reuters)

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să-și reducă ratele dobânzilor în al doilea trimestru al anului viitor, potrivit unei majorități a economiștilor chestionați de Reuters, în condițiile în care economia europeană ar putea intra într-o recesiune scurtă și superficială în această iarnă.

Cei 90 de economiști chestionați de Reuters în perioada 1-6 decembrie au estimat cu toții că rata dobânzii va fi menținută la nivelul actual de 4% în timpul următoarei reuniuni de politică monetară a BCE din 14 decembrie. 

Spre deosebire de investitori, care mizează pe o reducere de aproximativ 150 puncte de bază începând cu luna martie 2024, sondajul Reuters arată că economiștii sunt în favoarea unor „rate mai ridicate pentru mai mult timp”.

Aproximativ 57% dintre economiști, adică 51 din cei 90 chestionați, se așteaptă la cel puțin o reducere a dobânzii înainte de ședința din iulie. În noiembrie, 55% dintre cei chestionați credeau că ratele vor rămâne la nivelurile actuale cel puțin până la jumătatea anului 2024.

Estimarea mediană este pentru o reducere de 25 de puncte de bază pe trimestru începând cu al doilea trimestru al anului 2024, mult sub așteptările pieței.

„Ne așteptăm să vedem reduceri de rate anul viitor, dar nu vor fi la fel de mari sau la fel de puternice ca cele la care se așteaptă piețele”, explică Bas van Geffen, strateg macroeconomic la Rabobank.

 „Este de fapt o chestiune de inflație (…) Dacă dezinflația este un pic mai rapidă, scăderea ar putea avea loc la  sfârșitul celui de-al doilea trimestru, dar cred că luna martie este prea aproape (pentru ca scăderea să aibă loc atunci)”.

În cazul în care așteptările mediane ale celor intervievați se adeveresc, BCE ar începe să reducă ratele înaintea Rezervei Federale, care se așteaptă să mențină ratele la nivelul actual cel puțin până în iulie, potrivit unui alt sondaj Reuters.

Presiunile asupra prețurilor în zona euro sunt în prezent mai mici decât în SUA, însă o relaxare a politicii monetare a BCE înaintea celei a Fed ar putea devaloriza euro și ar crea inflație importată.

 Se așteaptă ca inflația să scadă în următoarele trimestre, dar va rămâne peste ținta de 2% a BCE cel puțin până în 2025. Perspectivele economice nu sunt încurajatoare, cu o contracție a economiei zonei euro de 0,1% în ultimul trimestru și cu o probabilă nouă contractare în al patrulea trimestru, ceea ce reprezintă definiția tehnică a unei recesiuni.

Această recesiune de iarnă ar trebui să fie superficială, iar cei mai pesimiști prognozează o scădere de 0,3% a PIB-ului caere nu ar trebui să distragă atenția BCE de la mandatul său de a lupta împotriva inflației.

Economia zonei euro ar urma să revină la creștere în primul trimestru din 2024, cu un avans de 0,1%, pentru a ajunge la o medie de 0,6% anul viitor și și de 1,4% în 2025.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...