G4Media.ro

Barna: Proiectul USR privind „DNA-ul pădurilor” a fost introdus pe ordinea de…

Barna: Proiectul USR privind „DNA-ul pădurilor” a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Proiectul USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, „DNA-ul pădurilor”, a intrat pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen a Camerei Deputaţilor, a anunţat, luni, liderul Uniunii, Dan Barna.

Astfel, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi de luni nota cu privire la încadrarea Legii privind gospodărirea durabilă a pădurilor României în categoria legilor organice.

„Am propus şi, din fericire, s-a acceptat de către Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, acel ‘DNA al pădurilor’. Am argumentat că este momentul acum să nu ne mai bazăm doar pe măsuri punctuale şi marginale pentru salvarea doar a câtorva buşteni care nu mai pleacă în Arabia, ci chiar să luăm o măsură concretă prin care să arătăm politic, nu doar la televizor, că România îşi pune pădurile pe primul loc, ca prioritate. (…) Sperăm că miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor şi să avem într-adevăr o Direcţie de Investigaţie a Infracţiunilor de Mediu, să avem procurori, să avem poliţişti specializaţi în ceea ce cu toţi ştim că se întâmplă în România – furtul pădurilor”, a declarat Barna la Parlament.

El a adăugat că actul normativ face o diferenţă majoră faţă de modul cum Guvernul, statul în ansamblu, tratează protecţia pădurilor şi salvarea acestora.

Pe 10 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ inițiativa legislativă depusă în Parlament luna trecută de către USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri și nerespectarea normelor anti-poluare.

Potrivit unui comunicat transmis de CSM, decizia a fost luată cu 10 voturi ”pentru avizare negativă” și 8 voturi pentru „avizare favorabilă cu observaţii”.

Uniunea Salvați România a depus pe 9 martie la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

„Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Știm de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem și le simțim cu toții. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de un miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deșeurilor și știm atât de importurile ilegale de deșeuri, cât și de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul și ne poluează apele și solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracționale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracțiuni, dar foarte puține persoane ajung să fie pedepsite și de aceea avem nevoie de structuri specializate”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

„Noi propunem înființarea unei noi direcții specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii. Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, a explicat și senatorul USR George Dircă.

„Acestă structură va da un raport anual în fața ministrului Justiției și a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut și câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului și vom vedea cu toții care sunt rezultatele”, a precizat la rândul său deputatul USR Stelian Ion.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Adica un alt instrument pentru inalturarea opozitiei din furtul lemnului? Sau?

 2. Foarte tare! In ceasul XII! Bravo USR!

 3. Nu imi place USR-PLUS deloc …. dar deloc!
  Dar pentru asta va aplaud!
  NUMAI SA MEARGA PANA LA BENEFICIARUL FINAL!
  Bravo!

 4. Frectii la picior de lemn marca USR. Parca punem arborii la loc daca ii prindem.
  Digitalizare.Baza de date cu fiecare operator in domeniu.
  Fiecare operator cu fila lui.
  Cat a avut voie sa recolteze, cat a prelucrat, cat a vandut in tara, cat a exportat , cat a importat.
  Fiecare ordin de transport, fiecare factura, declaratie vamala sa intre automat in baza de date.
  Nimeni nu este nebun sa taie padurea daca nu are unde sa vanda lemnul.

 5. Dna-ul p-lii, doar posturi pt sudisti expirati deportati in ardeal! Oamenii sistemului corupt sudist, au adus coruptia si parvenirea si in transilbania!

 6. Mai avem nevoie de 1-100 functionari angajati pe baza de pila care sa stea degeaba in birouri si sa mulga din banii statului. Cei care credeti ca va rezolva ceva acest DNA al padurilor, va inselati amarnic. Se va vota pentru (ca sa le inchida gura USR-istilor ca ei nu mulg din stat), USR + PNL isi vor pune acolo oamenii, vor amenda cate un carutas care si-a cules lemne de foc si hotiile mari vor scapa ca de obicei.

 7. Mai inventează ăstia multe DNA-uri să facă treaba unora????
  DNA-ul real de ce n-a reacționat până acum l-a corupția din Romsilva? Sau din poliținvși justiție mână-n mână cu ăia care defrișează de an in de zile. Nu-i întreabă nimeni ce fac, trec camioane după camioane în văzul autorităților. Pe autorități le doare-n șpăgi.

  DNA s-a ocupat explicit de o mână de PSDiști. Cam atât. Mai incomptetenți de așa nu s-a putut.

  Romsilva autorizează orice transport și orice legală în acte. DNA -ul fabricat Barna e Zero. Măsură populistă că vin alegerile să aibă cu ce să laude.
  Defrișatorii au avut dintotdeauna relații sus puse prin toate instituțiile statului parlament, guvern, justiție, poliție etc

 8. Asta cu DNA și DNA-ul pădurilor e ca poliția și poliția locală. O poliție mai cioantă, doar așa cu numele. Concluzie nu se va schimba NIMIC. Sau nimic în bine. Defrișările vor continua. Barna face joc de glezne politic. Vin alegerile.

 9. Sa fie intr-un ceas bun.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.