G4Media.ro

Bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac Fico află sâmbătă dacă rămâne…

Bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac Fico află sâmbătă dacă rămâne în arest preventiv

Suspectul de atentat asupra prim-ministrului slovac Robert Fico a sosit sâmbătă la tribunalul penal din Pezinok, la nord-est de Bratislava, care va decide asupra menţinerii sale în arest provizoriu, informează AFP, citată de Agerpres.

Bărbatul, identificat de media slovace drept poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a tras miercuri cinci focuri de armă asupra lui Fico şi l-a nimerit de mai multe ori.

Atacul a avut loc în timp de Fico îşi saluta susţinătorii după o reuniune a guvernului relocată în oraşul Handlova, în centrul Slovaciei.

El a fost transportat la spital cu elicopterul şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore.

Robert Fico, devenit premier după ce partidul său populist centrist, Smer, a câştigat alegerile generale în toamna anului trecut, a fost supus vineri unei noi intervenţii chirurgicale de două ore.

Un procuror a cerut vineri ca Cintula să fie plasat în arest provizoriu după ce a fost inculpat de tentativă de omor cu premeditare.

Tribunalul din Pezinok, la nord-est de Bratislava, urmează să-l audieze pe Cintula sâmbătă, în jurul orei locale 11:00.

Fico efectuează al patrulea său mandat în calitate de prim-ministru, după ce a făcut campanie cu propuneri de pace între Rusia şi Ucraina, ţară vecină Slovaciei, şi afirmând că va opri ajutorul militar pentru Kiev, ceea ce guvernul său a şi făcut ulterior.

Tentativa de asasinat a şocat profund această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, deja puternic divizată pe plan politic de ani de zile.

Preşedinta prooccidentală aflată la sfârşit de mandat, Zuzana Caputova, şi succesorul ei, Peter Pellingrini, un aliat al lui Fico ce îşi va prelua funcţia în iunie, i-au îndemnat pe concetăţenii slovaci să se abţină de la orice „confruntare” după acest atac.

Ei au convocat pentru marţi o reuniune a liderilor tuturor partidelor parlamentare, pentru a da dovadă de unitate în urma tentativei de atentat.

Însă unii politicieni au lansat deja acuzaţii împotriva adversarilor lor, pe care îi acuză că se află la originea atentatului.

Robert Kalinak, vicepremier şi cel mai apropiat aliat al lui Fico, i-a criticat vineri pe politicienii din opoziţie şi unele media pentru că l-au calificat pe Fico drept criminal, dictator sau servitor al preşedintelui rus Vladimir Putin înainte de atentat.

„Toate aceste minciuni sunt principalul motiv pentru care Robert Fico luptă azi pentru viaţa sa”, a declarat el într-un mesaj publicat pe site-ul Smer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează