G4Media.ro

Băncile din România solicită guvernului să nu dea tuturor posibilitatea de a-și…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Băncile din România solicită guvernului să nu dea tuturor posibilitatea de a-și amâna plata ratelor la credite, ci doar acelor persoane și firme care au cu adevărat nevoie

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, au solicitat luni guvernului să nu permită tuturor persoanelor fizice și juridice, indiferent de situația materială, să ceară amânarea ratelor la credite cu până la nouă luni de zile, ci măsura să fie aplicată punctual, acolo unde este nevoie.

Bancherii avertizează că, în caz contrar, va fi afectată lichiditatea sistemului bancar, ceea ce va dăuna capacității de redresare a economiei.

Apelul băncilor a venit chiar la începutul ședinței de guvern în cadrul căreia premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au anunțat modificări la ordonanța de urgență care permite amânarea pentru 9 luni a plății ratelor la creditele bancare pentru persoane fizice și juridice:

  • perioada în care clienții pot cere băncilor amânarea plății ratelor e mai lungă, de 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG
  • nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare
  • li se dă posibilitatea solicitanților care au restanțe să aducă creditele la zi când solicită amânarea plăților

Comunicatul integral al ARB și CPBR:

ARB și CPBR: termenul de amânare pentru 9 luni a plății ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei

  • Comunitatea bancară din România va sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social.
  • Recomandăm evitarea de moratorii generalizate, care nu ajută economia, populația, companiile și slăbesc sistemul bancar.
  • Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare pentru soluționarea reală a dificultăților financiare ale clienților, fără afectarea lichidității sistemului bancar.

Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienții băncilor și recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții. Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înțeles situația specială prin care trec mulți dintre clienți în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte și sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituțiilor de credit, de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare.

Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracțiune în activitatea de creditare și mai ales, să nu fie afectate lichiditatea și capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat. Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a economiei României în perioada post criză de sănătate și în recesiunea economică ce va urma. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Națională, de a rămâne solid capitalizate și cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naționale și internaționale, pentru a evita afectarea stabilității financiare.

Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă și că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plății ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înțelepciune, pentru a le putea avea la dispoziție și după această perioadă de eforturi deosebite. Efortul sistemului bancar de susținere a clienților persoane fizice și juridice trebuie bine dozat către clienții care întâmpină cele mai acute dificultăți financiare în contextul pandemiei și nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată.

Comunitatea bancară din România salută decizia Băncii Naționale a României de flexibilizare a cadrului normativ și este hotărâtă să sprijine ferm clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social. În consecință, așa după cum subliniază și Banca Națională a României în informările sale, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării. Prin flexibilizările solicitate de comunitatea bancară și introduse la cadrul normativ prudențial, sistemul bancar poate să răspundă eficient nevoilor clienților care întâmpină dificultăți financiare și să asigure necesarul de finanțare atât de necesar pentru repornirea motoarelor întregii economii. De asemenea, toate facilitățile oferite de bănci trebuie să nu conducă la un dezavantaj competitiv în raport cu ceilalți creditori din piață.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Sictir camatarilor, v-a mers bine cu masonul securist Isarescu!

  2. Multi dintre cei cu probleme sunt clienti de IFN-uri, cu dobanzi si comisioane mari. Companii precum Cetelem, TBI probabil ca sunt in aceste organizatii si nu vor sa li se ofere tuturor o solutie de amanare. Nu mai vorbesc de Provident sau ICredit sau imprumutatorii lunari, care au cea mai mare pondere de clienti cu probleme la plata. Doar n-o sa fie de acord cu o propunere care amana pentru toti clientii plata ratelor, nu? Si sunt si ei prin aceste consilii si asociatii. Si fac si lobby la greu. Asa ca….

  3. Este f bine ca decidentii au constientizat ca actul initial avea niste probleme si este surprinzator pt Romania au si facut ceva in sensul acesta, au retras actul de la publicare, dand prilej politrucului de la camera deputatilor sa se lamenteze si probabil o sa vedem ca imbunatatesc odonanta. Bineinteles ca pomanagii de serviciu se vor lamenta ca nu beneficiaza si ei de amanare, gratis. de parca cei care vor amanare gratis a ratelor ar lucra gratis acel numar de luni. cu cat se inghesuiemai multi la amanari cu tata mai putin va putea fi finantata amanarea. Dar u ii pasa nimanui, ca asa suntem invatati, sa ne umplem noi cosul, ceilalti treaba lor

  4. Când au dat prima ordonanță asociația băncilor nu a mai dat niciun comunicat de presă. Oare de ce? E bine că s-au deșteptat* și cei de la PNL și au corect prima OUG. (*a au văzut că pierd capital politic și le-a zis Iohannis cum sa facă).

    • Asta cu „s-au desteptat” este bancul secolului! Cat poate klaus am vazut, este specialist in vacante, concedii si privit cu ingrijorare. Mooie USL!

  5. Reiau un mesaj mai vechi pentru sclavul băncilor din România, obezul cretin Dan Popa ( semnează și cu DP pe hotnews), căruia ii urez sa crape de covid-19, dar înainte de asta să-l pupe în fund pe stăpânul lui, Isărescu

  6. Și bineînțeles ca tot bancile ar trebui sa aprecieze ‘cine are cu adevărat nevoie’…

  7. @dan
    Se vede de la o poştă ca tu esti deştept foc…in comparatie cu Presedintele Tarii.
    Poate găseşti niste solutii mai bune,la care altii nu s-au gândit.!!!Aşa numai cu vorbe si aceleaşi clişee nu se rezolvă treaba..

    • Puiutz, este de ajuns sa te uiti la ce au facut altii, cu mai multa inteligenta decat plavanul sef si o sa vezi ca idei si solutii exista. Dar na, el inc apriveste cu ingrijorare… Idioti aia care l-au votat! Mooie USL!

    • ”Altii”, adică mafia PRO-PSD? Într-adevăr, ”este de ajuns sa te uiti la ce au facut” în ultimii 30 de ani ca ”sa vezi ca idei si solutii exista” pentru a fura” doar că ”idiotii aia care i-au votat” pe interlopi sunt ”cu mai multa inteligenta” și observă mai greu.

  8. Auzi scarbele si slugoii banksterilor cum se vaita „solicitam echilibru si ratiune economica”, dupa ce i-au nenorocit pe debitorii in CHF, i-au facut iobagi pe viata, de la 1,8 lei la 4,6 lei, bineinteles cu acordarea de euro, ca chf nu exista pe piata.Alta scarba BT a cumparat cu circa 1 leu Chf de la Volksbank, iar acum jumuleala continua.Hai sictir!De la voi au pornit toate relele si in 2008 si acum si în viitor!

  9. Multe comentarii pe langa tema articolului.
    Si multe insulte.
    Problema a suscitat interes din partea clasei politice tembele si idioate care supralicitează masuri populiste in vreme de criza.
    Se poate rezolva simplu:
    Toate creditele aflate in sold la 31.03.2020, la care sunt solicitări de suspendare in timpul situației de urgenta, sa primească o perioada de gratie de 9 luni.
    In perioada de gratie clientul plateste numai dobanda.
    Pare greu de inteles dar marea majoritatea creditelor au rate egale.
    Se putea gasi o formula in care toata dobanda aferenta celor 9 rate sa poată fi plătită lunar sau trimestrial de client.
    Daca se incheie act adițional cu banca poate ca dobanda sau ce nu e achitat din aceasta sa fie inclusa in sold credt la 31.12.2020.
    Soldul creditului de la 31.12.2020 va fi rescadentat conform înțelegerii cu clientul.
    Sigur ca se nasc discutii peste discutii dar cine mai crede ca după 9 luni in care nu se plătesc rate se mai plătesc ratele adunate timp .
    Se încurajează modificarea unui comportament bizar de neplata.
    Vor exploda neperformantele?

  10. Salvati Bancile! Nu conteaza ca omori debitorii persoane fizice sau juridice. De 30 de ani incoace omul Bildergerd si al clubului de la Roma, un politruc comunist parvenit, turnatorul securist Manole Isarescu, om cu mentalitate bolnava, se crede vataful sistemului bancar. Este secondat de fosile comuniste cu mentalitate nazista precum tataie Vasilescu. Jegurile au cautat intotdeauna sa jecmaneasca. Au furat romanilor directive europe, i-au aruncat in strada cu clauzele abuzive din contracte, cu monede toxice precum francul elvetian. N-avem clasa de mijloc pentru ca in Romania cine ia credit il ia sa se sinucida nu sa faca un parteneriat cu banca pentru prosperitate cum se intampla in alte tari. Cum este posibil ca in Spania sa fie dobanda la ipotecare 0,9% iar in Romania 5% – 6%? Cand ii aud ca se refinanteaza la costuri mari imi vine sa le dau cu ceva in cap. Dar banca muma de care apartin nu se finanteaza cu costuri zero de la Banca Europeana? Banii sunt creati in calculatoare de zeci de ani iar fraierii au impresia ca exista. Avem un sistem bancar bananier cu fosile securiste pentru ca Parlamentul acorda mandat dupa mandat unui tradator de neam si tara. Doar cand o sa moara Isarescu se va schimba ceva. Mass-media aservita intereselor bancherilor de unde primesc privilegii nu au spus niciodata ce au insemna clauzele abuzive. Au aruncat false stiri palmand tigarea cu hotii.