G4Media.ro

Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida, a fost ucis pe balconul locuinței sale din…

Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida, a fost ucis pe balconul locuinței sale din Kabul, cel mai probabil cu o rachetă Hellfire R9X, a cărei existență nu a fost confirmată niciodată

Duminică, când zorii au răsărit deja deasupra Kabulului, o dronă americană survolează capitala afgană, iar Ayman al-Zawahiri se află la balconul casei sale, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com. La decizia lui Joe Biden și după ani de urmărire, două rachete sunt lansate, iar liderul Al Qaeda este mort.

În jurul casei în care locuiesc soția, fiica și nepoții săi, urmele loviturii sunt minime, nu pare să se fi produs nicio explozie, nu se cunosc alte victime.

Atacul este, potrivit SUA, rezultatul unor ani de urmărire, a unor luni de recunoaștere și a unui atac aerian pe un cer de vară.

Căutat de ani de zile de serviciile secrete americane, și cu atât mai mult de la moartea în 2011 a lui Osama ben Laden, căruia i-a succedat la conducerea organizației jihadiste, Ayman al-Zawahiri părea să se ascundă între Pakistan și Afganistan.

Potrivit unui înalt oficial american, Washingtonul a reperat familia sa în 2022 într-o casă folosită ca ascunzătoare în capitala afgană – din care armata americană s-a retras în grabă în august anul trecut, în fața preluării puterii de către talibani.

În lunile care au urmat, serviciile de informații au confirmat prezența la fața locului a lui Ayman al-Zawahiri însuși.

Americanii au studiat structura casei, riscurile pentru civili și stilul său de viață: nu ieșea niciodată.

Macheta locuinței, prezentată la Casa Albă

„L-am identificat pe Zawahiri de mai multe ori și pentru perioade lungi de timp pe balconul său, unde a fost în cele din urmă omorât”, a explicat luni seară un înalt oficial american, în timp ce Joe Biden a anunțat vestea de la Casa Albă.

În timpul pregătirilor, în lunile mai și iunie, doar câțiva oficiali americani au fost ținuți la curent.

În 1 iulie, un proiect de operațiune i-a fost prezentat președintelui democrat în Situation Room, camera ultrasecurizată de la Casa Albă unde, potrivit unei fotografii devenite celebre, Barack Obama a urmărit în direct atacul asupra lui Bin Laden în 2011, avându-l alături pe Joe Biden, pe atunci vicepreședinte.

În urma acestei prezentări, președintelui i se aduce chiar și o machetă a casei.

Pe 25 iulie, președintele – pozitiv la Covid-19 – și-a reunit consilierii de top și „a căutat să afle mai multe despre organizarea camerelor din spatele ușii și a ferestrei de la etajul trei”. El a cerut părerea tuturor și apoi „a autorizat un atac aerian precis și adaptat”, potrivit unui înalt oficial american care a solicitat anonimatul.

Duminică dimineață, la ora 6.18, ora Kabulului, erau aproximativ 17°C, soarele era răsărit de aproximativ o oră, iar liderul al-Qaeda era treaz.

„Lovitura a fost efectuată în cele din urmă (…) de un avion fără pilot. Două rachete Hellfire (sunt trase asupra lui) Ayman al-Zawahiri, care este ucis”, a declarat un oficial american de rang înalt. „A fost ucis pe balcon.”

Rachetă secretă

El a adăugat că, „potrivit mai multor surse de informații”, a fost într-adevăr el și numai el cel care a murit.

Nici rudele sale, care locuiesc la câțiva metri distanță, nici alți civili nu au fost uciși. Talibanii, care controlează țara, au declarat apoi pentru AFP că o rachetă a lovit o casă goală din zona rezidențială bogată din Sherpur, fără a face victime.

Potrivit Washingtonului, operațiunea nu a necesitat trupe terestre la Kabul.

Cum a fost posibil?

Aceste elemente multiple sugerează utilizarea de către Statele Unite a unei arme a cărei existență nu a fost niciodată confirmată: rachetele Hellfire R9X „flying ginsu”, denumite după o marcă americană de cuțite inspirată de Japonia.

Se spune că această versiune modificată a rachetei americane este lipsită de încărcătură explozivă, dar are șase lame care se desfășoară înainte de impact pentru a tăia ținta fără efect de explozie.

O fotografie a mașinii unei presupuse ținte în Siria, în 2017, arată o gaură imensă în acoperișul vehiculului, locul victimei distrus, dar restul mașinii intact.

„Această misiune a fost pregătită cu atenție”, a afirmat Joe Biden în discursul său, și a fost „un succes”.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Bravo Biden, ești un adevărat războinic! Mai primești niște voturi. Nu-mi spune ca nu știai unde se ascunde pana acum, ca nu te cred….

  • Trump al tău de ce nu l-a lichidat pe terorist? Fiindcă Trump a fost și este inutil.

 2. ce fericire pe el.Vreo 70 de virgine abia așteaptă să-l facă super fericit in rai ( sau iad).

 3. Atâta poate și america, Atâta pot cu asta defilează.🙂

  • Omiteți un mic amănunt:rachetele în discuție nu sunt ca cele rusești,nu au făcut NICIO victimă colaterală!
   Rușii,ca să mă exprim eufemistic,nu au asemenea frământări în Ucraina,după cum ne arată cazurile Bucea,Irpin,Mariupol,stațiile de autobuz,spitalele,mall-urile și grădinițele&școlile lovite nediscriminatoriu de pravoslavnicii creștini ortodocși rusi.
   Deosebire mare!

  • Rusia ta de ce nu e în stare să-l omoare pe Zelenski? Sunteți niste ratați cu aere.

  • Cred că-ți lipsește un… chip.

  • @Chip
   Ai macar habar de cine si ce a facut Ayman al-Zawahiri? Sau atata poti si cu asta defilezi

 4. USA e singura putere care aduce in lupta sisul (racheta R9X care l-a lovit pe terorist nu are exploziv, e un fel de sulita care inainte de impact scoate 6 sabii de katana si taie porcul ca la ignat) cand se lauda cu arme nucleare.

 5. 11 Nov. 2020, ziarul The Sun spune ca teroristul șef Ayman Al- Zawahiri a murit de astm în ascunzătoarea sa din Afganistan. Biden s-a dus după el în rai și-a omorât a doua oara pe 1 Aug. 2022? De ce? A căzut pe burta în sondaje și crede ca va câștiga vreo urcare? Deja a schimbat definiția recesiunii, ce mai contează o redefinire a lui Al-Zawahiri? Uite-l, nu-i!

  • Si tu postacule citezi din the sun, nu i asa? Nu stii ca e doar un tabloid the sun… care probabil aveau informatia de la al qaida 🤣

 6. Foarte inportant!!! El prezidente e pozitiv la covrig19, așa…. șeee?

 7. ZAWAHIRY APAREA MEREU IN INREGISTRARI VIDEO DE PROPAGANDA,PROBABIL VROIA SA DEMONSTREZE CA E IN VIATA.