G4Media.ro

Autoritățile sanitare din Franța și Germania recomandă persoanelor sub 30 de ani…

Autoritățile sanitare din Franța și Germania recomandă persoanelor sub 30 de ani să se vaccineze anti-COVID-19 cu serul produs de Pfizer / Unele studii arată că vaccinul Moderna are șanse mai mari să producă afecțiuni ale inimii la această categorie de vârstă

Autoritățile sanitare din Franța și Germania recomandă persoanelor sub 30 de ani să se vaccineze anti-COVID-19 cu serul produs de Pfizer, după apariția unor studii care indică faptul că vaccinul Moderna are șanse mai mari să producă afecțiuni la nivelul inimii la această categorie de vârstă, potrivit Reuters, Le Figaro și Deutsche Welle.

Franța

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS) a sfătuit luni, 8 noiembrie, împotriva utilizării vaccinului Moderna pentru cei sub 30 de ani, în special pe baza unui studiu potrivit căruia acesta crește ușor riscul de miocardită și pericardită pentru această populație, relatează Le Figaro, citat de Rador.

Condus de structura Epi-Phare, care asociază Asigurările de Sănătate (Cnam) și Agenția Medicamentului (ANSM), un studiu amplu publicat luni s-a concentrat pe persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 50 de ani, internate în Franța pentru miocardită sau pericardită între 15 mai și 31 august, mai exact 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită. Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar a doua pericardul, membrana care înconjoară inima.

După cum au arătat rapoartele de farmacovigilență, rezultatele studiului francez confirmă că vaccinurile Pfizer și în special Moderna cresc riscul ca aceste boli să apară în decurs de 7 zile de la vaccinare și mai des la bărbații sub 30 de ani.

Având în vedere aceste rezultate, HAS „recomandă, pentru populația cu vârsta sub 30 de ani și atunci când acesta este disponibil, utilizarea vaccinului Pfizer utilizarea vaccinului Pfizer fie că este vorba despre o vaccinare primară, fie despre rapel”. În schimb, ea recomandă ca vaccinul Moderna, „a cărui eficacitate vaccinală pare puțin mai bună, să poată fi utilizat ca curs de vaccinare primară și pentru administrarea unei doze de rapel în jumătate de doză la subiecții cu vârsta peste 30 de ani”.

Pe 15 octombrie, Înalta Autoritate pentru Sănătate a recomandat utilizarea exclusivă a vaccinului Pfizer/BioNtech pentru doze de rapel.

„Când cântărim eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor severe de Covid-19 (estimată la aproximativ 90%) și riscurile existente, dar rare, de miocardită și pericardită, cu dezvoltare favorabilă, raportul beneficiu-risc al vaccinurilor nu este pus în discuție”, a asigurat luni pentru AFP Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare.

HAS, la rândul său, reiterează imperativul de a vaccina cât mai larg posibil. „Epidemia marchează în prezent o reluare a cărei evoluție este greu de prezis, dar perioada de iarnă care începe împreună cu scăderea previzibilă a eficacității vaccinurilor la persoanele vaccinate înainte de vară ne amintește încă o dată de importanța obținerii celei mai bune acoperiri vaccinale posibile pentru întreaga populație și în special pentru persoanele cu cele mai multe șanse de a avea o formă severă de Covid-19”, insistă Înalta Autoritate pentru Sănătate.

De asemenea, consideră necesară „menținerea unui nivel ridicat de protecție prin administrarea unei doze de rapel la cele mai fragile populații și cele care sunt cel mai expuse virusului”. Un consiliu de apărare a sănătății era programat marți dimineața la Paris. Seara, președintele Emmanuel Macron se va adresa din nou francezilor pentru a discuta în special despre criza sanitară.

Germania

Totodată, autoritățile sanitare din Germania recomandă persoanelor cu vârste sub 30 de ani să se vaccineze împotriva COVID-19 numai cu serul produs de Pfizer-BioNTech, după ce o serie de studii au indicat faptul că serul produs de compania Moderna ar avea șanse mai mari să producă inflamații la nivelul inimii la categoria de vârstă respectivă, potrivit Reuters.

De asemenea, Comitetul consultativ pentru vaccinuri din Germania (STIKO) a specificat că inclusiv femeile însărcinate, indiferent de vârstă, ar trebui inoculate numai cu serul Pfizer și a confirmat că vaccinul Moderna nu reprezintă un risc ridicat de apariție a unor inflamații la nivel cardiac pentru persoanele cu vârste de peste 30 de ani.

STIKO a precizat că această recomandare se aplică pentru toate schemele de vaccinare, inclusiv cu doza booster, urmând să ajungă la fiecare dintre landurile Germaniei și va fi analizată și, posibil, revizuită de un alt grup de experți.

Potrivit Institutului Robert Koch, aproximativ 40 de mii de persoane s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record. Totodată, Germania a înregistrat astăzi o rată record de incidență săptămânală de 232,1 la suta de mii de locuitori (2,3 la mie), cea mai mare de la începutul pandemiei.

Moderna a depus marți cerere de autorizare a vaccinului său pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani în Europa. Luna trecută, compania a anunțat că serul oferă un răspuns imunitar puternic pentru această categorie de vârstă.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Vaccinul de boosterizare de o deca cand apare? 🤡🤡🤡🤡🤡

  2. alte studii arata ca efectele adverse foarte posibil sunt favorizate de vaccinarea (accidental) intravenoasa..

  3. :)))) ce conspirationisti. Vaccinurile sunt sigure si cine nu e de acord cu asta e analfabet functional. Mai intelege cineva ceva?

    • Sunt sigure pentru o foarte mare parte a oamenilor. Nasol este doar pentru aia foarte – foarte putini pentru care nu sunt sigure.

  4. Doamna Merkel recomanda nemtilor AZ ca sigur si eficient iar dupa reactiile adverse contractate la prima doza a renuntat, rapelul l-a facut cu Pfizer.

  5. In viziunea b.rbecilor de la G4 o afectiune la nivelul inimii reprezinta o sansa. Unica, probabil. Baieti, cu voi pe baricade Sosoaca isi pierde painea.