G4Media.ro

Autoritatea Palestiniană anunță că încheie cooperarea în materie de securitate cu Israelul…

Autoritatea Palestiniană anunță că încheie cooperarea în materie de securitate cu Israelul / Anunţul survine după o incursiune militară israeliană în tabăra de refugiaţi din Jenin

Autoritatea Palestiniană a anunţat joi că pune capăt coordonării în materie de securitate cu Israelul, după un raid militar israelian în timpul căruia nouă palestinieni au fost ucişi în tabăra de refugiaţi din Jenin, oraş din nordul Cisiordaniei ocupate, informează AFP.

„În contextul agresiunilor repetate împotriva poporului nostru şi încălcării acordurilor semnate, inclusiv în domeniul securităţii, considerăm că o coordonare în materie de securitate cu guvernul israelian încetează să existe din acest moment”, a anunţat într-un comunicat biroul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Autoritatea Palestiniană luase deja o decizie similară în mai 2020, pentru a protesta împotriva unui proiect israelian de anexare de pământuri din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967.

Coordonarea în domeniul securităţii între israelieni şi palestinieni – moştenire a Acordurilor de la Oslo (1933) care au dus la crearea Autorităţii Palestiniene – fusese reluată în noiembrie 2020. Suspendarea ei avusese un efect inclusiv asupra transferurilor de pacienţi palestinieni către spitale israeliene.

Acest anunţ palestinian survine după o incursiune militară israeliană, joi dimineaţa, în tabăra de refugiaţi din Jenin, incursiune în timpul căreia au fost ucişi nouă palestinieni.

Armata israeliană a anunţat că a desfăşurat o „operaţiune de contraterorism” ce a vizat membri ai organizaţiei Jihadul Islamic, care, potrivit ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, plănuiau un atac în Israel.

Alte incidente au izbucnit în alte zone din Cisiordania. Un al zecelea palestinian a fost ucis cu focuri de armă de armata israeliană joi, la Al-Ram, lângă Ierusalim, în condiţii neprecizate.

Aceste decese au majorat la 30 numărul de palestinieni – civili sau membri ai unor grupuri armate – ucişi de la începutul anului în confruntări cu forţele sau cu civili israelieni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu cred că Oslo a fost în 1933, dar poate nu-mi amintesc eu, eram tânăr pe atunci.

  2. Fauda sezonul 4…

  3. “Autoritatea palestiniana”. Vai de ei…