G4Media.ro

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că românii din străinătate se vor putea înregistra…

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că românii din străinătate se vor putea înregistra pentru a vota la prezidenţiale începând de duminică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că, începând de duminică, alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, transmite Agerpres.

Înscrierea va începe duminică, la ora 12,00, ora României, iar formularele vor fi active până în data de 11 septembrie.

Portalul cuprinde două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menţionează că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

AEP menţionează că, după finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. De asemenea, AEP precizează că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face în termen de 5 zile de la confirmarea, de către autoritate, a email-ului de control.

Potrivit AEP, întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Sa le luati voi datele.
  Sa faceti liste.
  Sa le dati la servicii.
  Spre supraveghere.
  Se mai zice si monitorizare.

 2. N-am inteles. Daca nu ma inregisterz nu o sa mai pot vota unde am votat pana acuma? Sau asta e doar pt infiitarea sectiei de votare in zona respectiva?

  • Trebuie să te înregistrezi și, chiar mai mult, să declari în avans ci cine votezi, altfel nu te bagă pe liste 🙂

 3. Site-ul pentru înregistrare nu e funcțional. It-istii sunt la google si microsoft ???!

 4. Asa de mult complicati birocratia asta de tip ROMANESC de care oamenii se lasa pagubasi cind este vorba de ..acte de acoperire sa aratati ca voi nu sunteti vinovati … si cit mai multe complicatii de tot felul ca chiar ne face greatza . Sunt Romani in strainatate care dorm prin corturi sau departe de un centru cu posta .internet .telefon ..etc nu au aparatura de scanat DOCUMENTE sau sansa de multi km. sa parcurga daca vor sa voteze prin corespondenta . DECE NU NE INTREBATI PE NOI CEI DIN STRAINATATE CUM AR FI MAI LEJER PENTRU NOI SA NU MAI FIM OBLIGATI PRIN UMILIRE LA DREPTUL DE VOT ???? DECE FACETI VOI CARTILE DUPA (INTELIGENTA SI LEGILE VOASTRE ) ??? INVATA-TI DE LA ALTE TARI MAI INTELIGENTE PROCEDURILE SIMPLE CARE SE FAC SI NU VA MAI DATI VOI PRIMII CARE A-TI DESCOPERIT APA CALDA …