G4Media.ro

Australia nu intenţionează să redenumească ambasada de facto a Taiwanului de pe…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Tafra

Australia nu intenţionează să redenumească ambasada de facto a Taiwanului de pe teritoriul său și își reiterează susținerea pentru principiul „o singură Chină”

Australia nu intenţionează să redenumească ambasada de facto a Taiwanului de pe teritoriul său şi rămâne angajată în politica unei singure Chine, a anunţat miercuri ministrul de externe Marise Payne, pe fondul tensiunilor în relaţiile diplomatice cu Beijingul, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Payne a spus că nu a purtat nicio discuţie cu Taiwanul, insulă autoguvernată considerată de China parte a teritoriului său, despre posibilitatea schimbării denumirii reprezentanţei acesteia în Australia.

„Fără discuţii de acest fel”, a precizat Payne într-un briefing de presă împreună cu ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, în vizită în capitala Canberra. „Australia rămâne angajată în politica noastră a unei singure Chine”, a adăugat ea.

Comentariile intervin în timp ce China şi-a restrâns relaţiile diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni asupra multinaţionalelor să rupă legăturile cu statul baltic după ce insula a deschis un birou de reprezentanţă taiwanez la Vilnius anul trecut, evitând utilizarea termenului mult mai comun, Taipei.

Australia s-a alăturat de asemenea Statelor Unite şi Marii Britanii în susţinerea unei speţe comerciale a Uniunii Europene împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) asupra presupuselor restricţii comerciale ale Beijingului împotriva Lituaniei care ar ameninţa integritatea pieţei unice a UE.

Landsbergis, aflat la Canberra pentru a inaugura ambasada Lituaniei, a salutat demersul Australiei la OMC, adăugând că naţiunilor care încearcă să folosească comerţul ca măsură de răzbunare trebuie să li se aducă aminte că „ţările care gândesc la fel au instrumente şi reglementări ce ajută să reziste constrângerii”.

„De ceva vreme, Australia a fost probabil unul dintre exemplele principale când China a folosit economia şi comerţul ca instrument politic (…). Acum Lituania se alătură acestui club exclusivist”, potrivit ministrului lituanian.

Relaţiile dintre Australia şi partenerul comercial de top China sunt la un nivel scăzut după ce Canberra a interzis accesul Huawei Technologies la reţeaua sa 5G în 2018 şi a cerut o investigaţie independentă asupra originii COVID-19.

Beijingul a răspuns cu tarife pentru mai multe mărfuri australiene, precum orzul, carnea de vită, cărbunele şi vinul.

Sursa foto: Unsplash / Stephen Tafra

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Un titlu din care nu intelegi nimic.
  Nici textul nu e mai breaz.

 2. Alt pupator de peleuri de chinezoi…

 3. Au pompat bani f multi si alt tip de resurse chinezii in australia. Schimburi comerciale foarte puternice.
  Am vaz un fost ministru australian intr-o dezbatere recenta, securiatte vs prosperitate si zicea ca cresterea economica extraordinara si prosperitatea la care au ajuns o datoreaza chinei.

 4. Cred ca sunt analfabet funcțional ! Nu am înțeles nimic din titlu și text. Felicitări redacției G4 Media !

 5. Pai principiul „O singura China” il sustine Beinjing-ul respectiv China!? Acuma sa intelegem ca Australia sustine China?!!! Rectificati va rog.

 6. Nu inteleg ce are denumirea de Taiwan cu politica unei singure Chine? Ca doar nu se va numi Oficiul Republicii China (numele oficial al Taiwanului) ci Oficiul Taiwanului.
  Nu are nici legatura cu o singura China ci multi politicieni intra în capacana asta întinsă de China comunista, este încă o metoda prin care Beijingul isi bate joc de vest și șantajează cum vor ei guvernele corupte sau anemice occidentale.

 7. Si eu is de acord cu principiul „o singura China” daca Taiwan înlocuiește administrația comunista de pe continent.