G4Media.ro

AUR și Mișcarea Legionară. Cât de valabilă este comparația între cele două…

Sursa: Colaj G4Media.ro

AUR și Mișcarea Legionară. Cât de valabilă este comparația între cele două partide

Noul parlament al României care se deschide luni va avea în componența sa 10% dintre membri din rândul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Este un partid nou care a fost comparat cu Mișcarea Legionară. Cât de valabilă este această comparație?

Jurnalistul Petru Clej de la Radio France Internationale a intervievat doi istorici ai Mișcării Legionare, Traian Sandu de la Université Sorbonne Nouvelle Paris 3, autor al cărții ”Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc” și Roland Clark, lector la Universitatea Liverpool din Anglia, autor al cărții Sfântă Tinerețe Legionară.

Activismul fascist în România interbelică., consideră că AUR are trăsături neo-fasciste și asemănări cu Mișcarea Legionară, dar s-a adaptat foarte bine condițiilor României de azi.

Traian Sandu vorbește de o anume „filiație prin învățăcei”, cu referire la cartea despre Constantin Noica a ideologului AUR, Sorin Lavric, care este discipolul lui Gabriel Liiceanu, care la rândul său a fost discipolul lui Noica, dar acest lucru este secundar în opinia sa.

“Un naționalism radical cu promisiuni pentru o societate mai bună și cu un expansionism, eventual imperial, spre Moldova, plus apărarea, într-un fel neo-imperială, a minorităților române în străinătate. Începând cu preambulul, găsiți o afirmare a exclusivității partidului, adică AUR reprezintă exclusiv românii: ‘AUR este rezultatul unificării forțelor politice românești care au în vedere interesele poporului român’.

Deci celelalte partide nu reprezintă interesele românilor, ceea ce este specific Legiunii Arhanghelului Mihail, care atunci când a fost creată în 1927 avea pretenția că reprezintă în mod exclusiv și absolut interesele românilor.

Alianța noastră se pronunță împotriva oricărei formule de marxism contemporan’, formulă împrumutată din ‘Pentru legionari’ a lui Corneliu Zelea Codreanu, deși azi nu mai e mare pericol de marxism.

‘Drumul României nu poate avea decât o direcție: Europa, dar o Europă a căror valori clasice sunt adevărul, binele, frumosul, însoțite de cele trei paradigme – filosofia greacă, dreptul roman și creștinismul’ și astea sunt preluate din fascismul clasic, mai puțin fascismul mussolinian și nazismul de creștinism, iar acestea sunt și practic citate din viziunea lui Codreanu, a fasciștilor din anii ‘20 – ‘30 în general.

‘Concepția AUR descinde cu precădere dintr-o viziune spiritualistă care se opune categoric vederii materialismului vulgar’ asta este practic un capitol în cartea lui Codreanu. ‘AUR afirmă ierarhia valorică și respinge aprioric orice aplatizare în numele egalității’, care este un apel la elitismul codrenist.

Acestea sunt însă referințe culturale și istorice care mai pot avea succes la unele generații mai în vârstă și mai culte, dar nu este esențialul pentru a aduce voturi.” spune Traian Sandu.

Imitarea extremiștilor din străinătate

Istoricul Roland Clark remarcă două tipuri de asemănări AUR – Mișcarea Legionară și alte paralele cu dreapta contemporană.

“Prima provine din imitație. Codreanu a preluat din Germania zvastici, uniforme paramilitare, salutul nazist. Asta face și AUR copiindu-l pe Trump cu știrile false, caravana AUR arată ca autocarul campaniei Brexit din Marea Britanie, iar oameni ca Sorin Lavric cunosc multe despre Legiune și o imită în mod deliberat, creează panici morale, provoacă represiune și apoi pozează în victime, tema anti-corupției, legătura cu pământul”, spune Roland Clark.

“În afară de această, la AUR – partid creat doar acum un an – se manifestă relații personale ca și la legionari, soț – soție, frate – soră, veri, pentru că acesta este cel mai ușor mod de a răspândi o mișcare. Ceea ce caracterizează mișcările fasciste este palingeneza – renașterea națiunii – națiunea noastră e moartă sau decadentă, iar noi dorim renașterea ei, era o temă constantă a Mișcării Legionare, reluată acum de AUR.

Diferența este antisemitismul, care constituia 90% din discursul Mișcării Legionare în perioada interbelică, dar pentru AUR nu este un subiect de predilecție”, adaugă Roland Clark.

Traian Sandu este de părere că antisemitismul Mișcării Legionare este înlocuit la AUR de anti-maghiarism, remarcile anti-semite apărând doar la nivelul declarațiilor, ca de pildă atacurile împotriva lui George Soros sau unele declarații publice ale lui Sorin Lavric.

Legătura cu ortodoxia

O altă asemănare remarcată de Traian Sandu este legătură cu creștinismul ortodox.

“Aici este referire de fapt la codrenism, la dimensiunea religioasă a fascismelor din Europa de Est, care fiind mai puțin dezvoltată în perioada interbelică nu putea să-și permită ateismul lui Mussolini sau religia germanică a lui Hitler, se baza și pe Biserică pentru a avea priză la mase și atunci Codreanu, ca și Ferenc Szalasi în Ungaria și Ante Pavelic în Croația au trecut prin Biserică pentru a avea priză la mase.

Dar de fapt Biserica Ortodoxă instituțională este mai supusă puterii oficiale, care este mai mult tradițional-reacționară, ca de pildă Carol al II-lea în perioada interbelică, cum ar fi azi un Traian Băsescu, decât a fasciștilor sau neo-fasciștilor, pentru că Biserica nu este o instituție de aventură.

Codreanu avea priză mai mult la tinerii preoți ortodocși, în ruptură cu Biserica oficială și care nu aplicau politica de obediență față de puterea politică. Este o asemănare, dar la AUR, în mod abil în program nu apare direct o referire la Biserica Ortodoxă, pentru că aceasta ar putea da o dezmințire dacă ar fi anexată în acest fel.

Apoi mai există problema persecuției după 1948 a Bisericii Greco-Catolice, care a avut un rol foarte important în Unirea românilor și în naționalismul românesc, or programul AUR nu menționează BOR care a colaborat cu comuniștii în persecutarea greco-catolicilor, tocmai pentru a implica toți românii, inclusiv minoritarii pentru că pro-forma și aceștia sunt invitați să facă parte din AUR în măsura în care sunt fideli naționalismului românesc și națiunii române.” este de părere Traian Sandu.

O altă asemănare Mișcarea Legionară – AUR, remarcată de Roland Clark este poziția anti-sistem.
“În 1918 s-a introdus sufragiul universal masculin și au fost create așteptări cu privire la democrație care au fost repede dezmințite mai întâi de guvernarea Partidului Național Liberal și apoi de cea a Partidului Național Țărănesc.
Aceste guvernări s-au dovedit incompetente și corupte generând insatisfacție care a fost principalul motiv pentru care oamenii au fost atrași de Mișcarea Legionară.

O situație oarecum similară s-a produs în 1989, cu promisiunile democrației și din nou așteptările au fost înșelate, ceea ce a dus la apariția și succesul unui partid ca AUR” explică Roland Clark.

Asemănări cu FIDESZ și PiS

Traian Sandu remarcă însă adaptabilitatea AUR și faptul că partidul a tras învățăminte din eșecurile recente ale unor partide similare din Europa, cum ar fi Adunarea Națională din Franța condus de Marine le Pen și Liga din Italia condus de Matteo Salvini.

“AUR nu are un discurs anti-european, este pro-business pentru că știe că capitalurile vin din străinătate acum, fie e că sunt investiții private, bani de la Uniunea Europeană sau de la românii din străinătate, deci nu poate avea un discurs prea anti-european așa cum a avut Le Pen înainte de eșecul de la alegerile din 2017.

Discursul AUR seamănă cu cel al premierului Ungariei și lider al FIDESZ, Viktor Orban, care este un discurs iliberal și pro-familie, pentru tradiție, destul de homofob și anti-feminist, mai mult decât de cel al lui JOBBIK care ar fi neofascist. Deci asemănările sunt cu FIDESZ din Ungaria și PiS din Polonia”, spune Traian Sandu, care conchide că AUR este un partid de extrema dreaptă.

“AUR este de extrema dreaptă prin cele trei straturi: tradițional, reacționar și neo-fascist, care a tras însă învățămintele din eșecurile extremei drepte din Franța și Italia și este pro-Europa din punct de vedere financiar.

Deci este un fel de amestec de populism elitist, într-un fel este și de extrema dreaptă și neo-liberal, adică sunt liberali din punct de vedere economic, dar și autoritari, așa cum este președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru că neo-liberalii nu sunt numai pentru piața liberă ci și pentru impunerea măsurilor neo-liberale uneori prin violență.” explică Traian Sandu.

Sursa: Radio France Internationale/ Autor: Petru Clej

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

40 comentarii

 1. Acum la drept vorbind și USR are aceleași priorități ca și UDMR, votează același Minority SafePack, deci e tot un udemere mai mare…

  • Intelegem ca USR este mai udemereu decat UDMR, adica un PSD, iar AUR este salvarea promisa de Zeleanu Codreanu? Vai de capul vostru, astia care ati votat inselatoria aia de partid dar si cei care v-a durut in banana de vot !

  • Articolul este o inducere in eroare si se refera la o mizerie numita Aur.
   Concluzii ferme:
   – Aur este un fenomen de moment nunva trece 1 an pana cand se va ….fâsâi. Probabil cu oprirea finantarii ruse.
   – Aur doar imita (ce-i drept foarte mediocru) anumite motive legionare
   – Miscarii legionare nu ii pot fi atribuite cu dovezi crimele despre care se discuta: deportarea evreilor, uciderea lui Iorga sau altele

   Pe viitor, incercati sa va puneti in situatia romanilor de la 1928 sau 1941 inainte sa vorbiti despre legionari. Si nunmai trageti concluzii din mizeriile de film semnate de Sergiu Nicolaescu.

  • @Marius,
   se pare ca le știi pe toate, un lucru nu il inteleg in afirmațiile tale, cum e finanțat de rusi dacă promovează unirea și dacă are acces interzis în Moldova, tocmai ca i-a enervat pe rusofili?

  • Târziu Calaudiu,alias Claudiu Zelea Târzan este nepotul nerecunoscut din partea,, mamei lui ,,tatăsu si a reusit cu ajutorul serviciilor si al etniei conlocuitoare usor conspirationiste😉 sa renasca noua garda legionara denominata in underground ,,LEGIUNEA GARDA DE HAUR,, sa va traiasca fara numar si la cat mai multi dinti de aur in cerul pe tot cerul gurii si nu in ultimul rand pentru pentru Bulibasa din Vaslui,care a zis adevarul ca in zicala cu ,,gura pacatosului,,u

  • @Victor2
   Se pune spatiu dupa virgula.

  • Hai sa vorbim ceva si despre Calin Georgescu unul din pseudo tatucii din umbra al AUR,un membru al Clubului de la Roma care dupa cum bine stiti este in subordinea tatucului Klaus Shwab care la FEM a anuntat GREAT RESET, cei cu faimosul slogan Build Back Better.Ne asteapta zile negre de totalitarism ,multumita restrictiilor virusului care au fost proba initiala de supunere si implementare a restrictiilor ,pana in 2030 ,vom fi toti mici sclavi controlati de sistemul digital ,daca vom mai ajunge.

 2. Autorul sugereaza ca Liiceanu este… neolegionar?

 3. Am vrut si eu sa ma lamuresc daca aceste conparatii nu sunt pur si simplu exagerari, asa ca m-am apucat de citit despre Corneliu Codreanu.
  M-am ingrozit cand am constatat cate asemanari sunt. Cu cat citeam mai mult, cu atat ma ingrozeam mai mult.

 4. Ăla din stânga e cam gras ca să fie legionar. Măcar legionarii au fost anti ruși. Pffffff

 5. Deci, tot Mișcarea Legionara și lupta antifascista!!! Semnat redacția G4!!!! Eu întreb, cunosc cei care au scris asemenea tâmpenii, ce crime s-au făcut în spatele acestor expresii, ML și lupta antifascista? Ce înseamnă să fii om nou, cu singura competenta, digitalizarea, sa cauți pe net câteva chestii și hop articolul! Ce ar fi sa se mai discute și de pcr și continuarea comunismului prin corectitudine poltica! Sau de urmașii pcr, de prin pnl, usr, PSD….

 6. Pe Ciolos in camasa populara cand si-a anuntat candidatura la prezidentiale pentru 2024 nu l-ati pozat. Chiar era suparat ca romanii nu poarta camasi traditionale.

 7. Se tinde prea mult la diluarea graniței dintre partid de dreapta și partid de extremă dreapta. Mi se pare că prea ușor se lipește eticheta de extremă dreapta unor partide conservatoare, și nu mă refer doar la AUR. Se promovează cumva ideea că dacă nu ești de acord cu tot ceea ce propun progresiștii însemnă că ești extremist de dreapta. Susții parteneriatul civil, dar te împotrivești căsătoriei între persoane de același sex ori adopției – extremist de dreapta, susții naționalismul înțeles ca apărarea intereselor naționale -extremist de dreapta, ai pronunțat o singură dată valori creștine – extremist de dreapta. Cu ce mai rămâi, în afara unor principii economice, care să te definească că fiind de dreapta?

  • Un punct de vedere valid pe ansamblu, exista este mare nevoie in Romania de un partid conservator de dreapta.
   Asa cum a fost PNTCD.

   Dar AUR nu este partidul ala, si nici PMP desi au incercat din rasputeri sa isi promoveze imaginea asta.

   Poate ca Aur s-ar putea cizela un pic si sa se apropie de Partidul Popular European, sa se combine cu unii mai educati care au fost simpatizanti PMP.

   Dar in contextul actual e mult mai probabila o continua radicalizare pe modelul defunctului partid Republican din US si o asumare explicita a Trumpismului in varianta ro.

 8. Sã faci comparatie între PIS ,FIDESZ si Orbàn Viktor de o parte si AUR si mãscãricii lor de cealaltã si sã gãsesti si asemãnãri…. Hai sã fim seriosi si sã nu vorbim prostii.

 9. Vă rog să terminați cu prostiile! Cel din dreapta avea totuși o oareșice pregătire, chit că neterminată, plus de asta respectivul avea „origini sănătoase”, de răzeși bucovineni, pe când cel din stânga aduce a manelist gata oricând să incingă grătarul cu cefe marinate și mititei de Selgros, după care să folosească jarul rămas la spoit niscai tingiri, atât de necesare in activitatea de zi cu zi…
  Avelo…!

 10. Cam deplasata comparatia de final cu Macron si neoliberalismul. Combina niste ciorbe ideologice cam incompatibile. Ciolos este corespondentul lui Macron in Ro, nu careva din AUR.

  Târziu asta este copia lui Matteo Salvini din Italia. Bațos, nationalist populist, pseudo macho.

  Aur este inca un partid contradictie, fara o ideologie clara sau un mesaj unitar.

  Simion este parca dintr-un scenariu scris de un schizofrenic.
  Un tip de etnie roma, fost ultraş de fotbal, somer de meserie, agatat de rusi prin R. Moldova cand nu i-au iesit pasențele si era disperat sa faca un ban – si acum plot twist – el este de fapt Cavalerul Luminii, cel mai român dintre români, pui de dac dârz ca un mânz si aprig ca un viezure.

  Mai adaugam un scriitor ratat si cu frustrari misogine, o mahalagioaca anti masca si cativa colonei care au tras in oameni la Revolutie si avem un film demn de cel mai prost Oscar.

  Ce ideologie comuna au astia de mai sus, in afara de a fi Gica Contra cu spume la gura?

  • Bomboana de pe colivă e asocierea unor tembeli cu Constantin Noica și cu Gabriel Liiceanu. Sună a comedie cu proști.

 11. Cam coordonata propaganda in mai tot mainstreamul. I say it will backfire.
  Stangistii moderni de mai peste tot au 3 mari calitati – mint, fura si insala.
  Apoi urmeaza impostura si ipocrizia.

 12. Atâta manipulare nici la a3 nu găsești. Încep sa înțeleg tot mai bine ca anul 2021 va fi un an al luptei în strada și 2022 ne va aduce alegeri anticipate. Urmărind presa internațională și din țară înțeleg bine ca Ciolannis a fovorizat maxim prin pârghiile lui apariția și intrarea în parlament a acestui partid dintr-un motiv simplu: pana nu ai un partid conservator în opoziție puterea nu poți da anumite legi pentru îngrădirea dreptului la libera exprimare la oprimarea majorității prin minorități și tot ce aduce aceasta mizerie. Va fi interesant cum vor reacționa parlamentarii conservatori din PNL PSD, cu siguranță vor fi cumpărați și vom vedea o tăcere asurzitoare în timp ce mașinăria se instalează încet încet. Dacă vreți sa înțelegeți vremea în care trăim citiți și ziarele mari de prin Europa.

 13. Aur sau haur, toate partidele s-au remarcat prin incompetenta, nepotism si hotii. Ce atata mirare ca e loc si de aur in societate? Astia suntem ca natie de la cel mai puternic la pleava.
  Comunisti, legionari, capitalisti am fost pe combinatii de cand ne stim ca natie.

 14. Partidul secolul 19.

 15. La o primă analiză se pot identifica câteva elemente, care ar putea caracteriza axiologic partidul. În primul rând, în mod declarat este o ”alianță a românilor” și cred că, în acest caz, afirmația trebuie înțeleasă în cel mai strict sens. De aici și ideea unificatoare cu românii din r. Moldova. Vedem deci încă o formațiune înființată pe criteriu etnic, vădit împotriva celeilalte formațiuni similare, udmr ( care, după afimațiile celor de la aur, trebuie scoasă înafara legii, fiind constituită pe criteriu etnic ).

  O altă componentă a discursului este referirea la importanța și natura familiei, a bisericii și a culturii ”creștine”, valori amenințate, pe de o parte, de ”propaganda lgbt” ( identificată abuziv cu ”gender studies”, uitând sau neștiind de multitudinea aspectelor sociale studiate de acesta ( dintre care, de ex. tot ce înseamnă discriminările negative ale femeilor în societate, în familie și în cultură – și mă uit lung la primitivul misogin, Lavric ). O altă amenințare sesizată o reprezintă fenomenul migrației care face ca țările din Europa, fondate îndeobște pe creștinism să devină asediate și ocupate de culturi și religii alogene.

  Patriotismul face parte de asemenea din discurs, din păcate fără nuanțări, lipsă care se ascunde fără succes prin emfază goală.
  Apoi există o componentă manifest ”anticovid”, folosită oportunist de responsabila în domeniu, cu vădită atenție la efectul publicitar pe care această agitație o produce într-o mulțime de intersecție cu biserica și pandemia.
  Surprind elementele caracteristice unei economii liberale, de piață, probabil și din cauza susținătorilor care lucrează în Occident. Din acest punct de vedere diferă de retorica lui Orban V., care este manifest iliberal ( dar se folosește fără probleme de toate beneficiile economiei liberale ).
  Surprinde foarte mult lejeritatea cu care își acceptă membri, fără criterii exigente vizibile față de competență, probleme de cazier, sau istorie personală, fapt ce va trebui să dea serios de gândit, având în vedere că, de acum, partidul este la vedere.
  Declarația lui Simion cu privire la afilerea de familia partidelor conservatoare , reformiste din Uniune înseamnă, în primul rând acceptarea și respectarea declarației de la Praga, din 2009, cu 10 principii, fără elemente manifest rasiste și care acordă prioritate intereselor naționale față de tendințele de federalizare ale Uniunii.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Declaration_of_European_Conservatives_and_Reformists

 16. Nu este nicio asemanare. AUR sunt niste infractori isterici care vor sa fie identificati cu doctrina patriotica. Dar sunt doar niste ratati care au profitat de o clasa politica slaba si de oameni dezamagiti. In rest daca te uiti la ei ce vezi ? o adunatura de rasul curcilor in frunte cu o isterica N.F., care ar trebui sa isi faca un control psihiatric si sa ia tratament.

 17. Un salut voios de pioner de la creatori si neamurile voastre din esalonul 2 neormaxistilor usesristi-
  A venit si-aici Craciunul
  Sa ne mangaie surghiunul.
  Cade alba nea
  Peste viata mea.
  Peste suflet ninge.
  Cade alba nea
  Peste viata mea
  Care-aici se stinge.

  Tremura albastre stele
  Peste lacrimile mele.
  Dumnezeu de sus
  In inimi ne-a pus
  Numai lacrimi grele.
  Dumnezeu de sus
  In inimi ne-a pus
  Palpairi de stele…

  Numai casa mea posaca
  A”mpietrit sub promoroaca.
  Stam in bezna grea,
  Pentru noi nu-i stea,
  Cerul nu s-aprinde.
  Pentru sgribuliti
  Ingerii grabiti
  Nu aduc colinde.

  O Iisuse imparate,
  Iarta greseli si pacate.
  Vin de-nchizi usor
  Ranile ce dor,
  Visul ni-l descuie.
  Noi Te-om astepta,
  Caci pe crucea Ta
  Stam batuti in cuie.

  • Seamana cu versurile lui Radu Gyr
   ttps://adevarul.ro/locale/constanta/inedit-radu-gyr-recita-poeziile-sale-versurile-fost-condamnat-moarte-1_5aa25edbdf52022f755da101/index.html

  • SUNT versurile lui Gyr . Din motive numai de acest erudit știute, ultimele 2 strofe lipsesc. Iată :

   Maica Domnului Curata,
   Ad’o veste minunata,
   Infloreasca-n prag
   Zambetul Tau drag
   Ca o zi cu soare.
   Zambetul Tau drag
   L-asteptam în prag,
   Noi, din inchisoare.

   Peste fericiri apuse,
   Tinde mila Ta Iisuse.
   Cei din inchisori
   Te asteapta-n zori,
   Pieptul lor suspina.
   Cei din inchisori
   Te asteapta-n zori
   Să le-aduci lumina

   Internetul, sursa inepuizabilă de toate….))).

 18. NU Lasati arabii sau evreii sa isi faca loc in Romania sau vom plati scump!
  Foarte bine ca religia crestin ortodoxa are un loc important in politica si societate ca de nu ne mancau arabii care de ramadam in fiecare an fac cate un atentat pentu a ajunge in IAD;
  Salut numele meu este Andrei, sunt Crestin Orodox si NU vreau sa am de a face cu islamisti arabi sau evrei pe teritoriul tarii mele!!!
  Extremist de dreapta daca vrei, orice pentru a apara tara de invadatori!! Sanatate!