G4Media.ro

Audiere crucială la Curtea Supremă a Statelor Unite în privința dreptului la…

Audiere crucială la Curtea Supremă a Statelor Unite în privința dreptului la avort

Viitorul dreptului la avort în Statele Unite este în joc, miercuri, la o Curte Supremă profund remaniată de către Donald Trump, care ar putea să profite de examinarea unei legi din Mississippi şi să arunce cu ţara cu aproape 50 de ani în urmă, relatează AFP, citată de News.ro.

Cei nouă „înţelepţi”, dintre care şase sunt conservatori, urmează să analizeze, începând de la ora locală 10.00 (17:00, ora României), o lege adoptată în 2016 de către acest stat din Sud, care interzice avorturile după 15 săptăâni de sarcină.

Curtea urmează să-şi prezinte hotărârea în primăvara lui 2022.

Legea, în comparaţie cu alte legislaţii adoptate în ultimii ani, încalcă cadrul legal stabilit de către Curtea Supremă. Prin acceptarea examinării acesteia, Curtea a transmis semnalul că este pregătită să-şi revizuiască poziţia.

Această poziţie datează din 1973, prin hotărârea emblematică Roe v. Wade, prin care Curtea a stabiilit că Constituţia americană garantează dreptul femeilor de a avorta şi că statele nu le pot priva de acest drept.

În 1992, Curtea a precizat că acest lucru este valabil atât timp cât fătul nu este „viabil”, adică până într-a 22-a sau a 24-a săptămână de sarcină.

Luând act de această jurisprudenţă, tribunalele federale au blocat legea din Mississippi înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Oficiali din acest stat rural şi religios s-au adresat, atunci, Curţii Supreme.

Atunci când le-a acceptat recursul, în pofida faptului că nu era obligată să facă acest lucru, Curtea a anunţat că este pregătită să se întrebe despre limita „viabilităţii”.

Însă Mississippi îi cere în prezent să meargă mai departe şi să-şi anuleze pur şi simplu hotărârea din 1973.

„Suntem conştienţi de impactul cererii noastre”, subliniază într-un editorial, în Washington Post (WP), procurorul general al Mississippi Lynn Fitch.

„Însă, acum 49 de ani, Curtea a privilegiat o instituţie politică în defavoarea unui raţionament legal solid pentru a ajunge la o concluzie nefondată constituţional şi este timpul să corecteze această greşeală”, apreciază ea.

„Suntem pe punctul de a intra într-o nouă eră, în care Curtea Supremă va trimite hotărârea Roe v. Wade în cotloanele istoriei”

Toate eşaloanele Partidului Republican o susţin, dar şi Biserica Catolică şi numeroase asociaţii antiavort, dintre care unele au cheltuit milioane de dolari cu campanii publcitare înaintea acestei auderi.

Toţi aceşti actori consideră că a venit timpul lor, după o jumătate de secol de luptă judiciară şi politică.

„Suntem pe punctul de a intra într-o nouă eră, în care Curtea Supremă va trimite hotărârea Roe v. Wade în cotloanele istoriei, din care nu ar fi trebuit să iasă niciodată”, aprecia cu o zi înainte de audiere fostul vicepreşedinte Mike Pence, un ultraconservator creştin.

Opozanţii avortului sunt galvanizaţi de instalarea la Curtea Supremă a trei judecători numiţi de către fostul preşedinte republican Donald Trump, care au consolidat majoritatea conservatoare.

Influenţa lor s-a făcut deja simţită la 1 septembrie, când „templul” dreptului american a refuzat, din motive de procedură, să blocheze intrarea în vigoare a unei legi din Texas care interzice avortul din a şasea săptămână de sarcină.

Ea a redeschis dosarul şi şi-a exprimat scepticismul cu privire la arhitectura textului, însă hotărârea se lasă aşteptată, iar numeroase femei texane sunt nevoite să părăsească statul pentru a avorta.

36 de milioane de femei ar putea fi afectate

De cealaltă parte, apărătorii dreptului femeilor de a avorta se declară mai „îngrijoraţi ca niciodată”.

Asociaţii medicale, feministe sau de drepturi civice au scris Curţii Supreme pentru a-i cere să invalideze legea din Mississippi, dar şi sute de aleşi democraţi sau 500 de atşeţi de nivel înalt, inclusiv fotbalista Megan Rapinoe.

Toţi dau asigurări că o alterare, oricât de mică, a actualei jurisprudenţe, va face să cadă întregul edificiu.

În cazul unei abandonări a criteriului „viabilităţii”, „statele vor fi capabile să interzică avorturile în orice stadiu al sarcinii”, subliniază Julie Rikelman, care va pleda în faţa celor nouă „înţelepţi” în numele unicii clinici care practică avorturi în Mississippi.

Potrivit organizaţiei de planning familial Planned Parenthood, 28 de state nu vor ezita să facă acest lucru, iar 36 de milioane de femei aflate la vârsta procreării vor fi private de acces la întreruperea sarcinii.

Chiar şi fără a spune acest lucru în mod explicit, o validare a legii din Mississippi „ar însemna o anulare a hotărârii Roe”, avertizează Julie Rikelman.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ma mizerabililor, ce e ala drept la crima?

  • Articol scris de trampalaga și pantoti, cei doi lgebetisti de frunte și susținători ai pruncuciderii. Ce te așteptai?

  • prostacii pesedezo-trumpați sunt la datorie și de ziua națională a țării spre a sprijini eforturile de probășire a votanților lor spre cele mai joase culmi ale idealurilor comuniste de famiglie traditionala în care bărbatul își bate nevasta si ea rămâne gravidă cu vecinul blond de pe ulița alăturată. Păi să nu mai avorteze femeia în situația asta?

 2. „profund remaniată de Trump”…oare cat de profund….
  inainte sa nu uitam ca tovarasul obama a numit vreo 4 revolutionari …dupa care hop a trecut chestia cu ghey.
  3 oamenii numiti de trump..Gorsuch…”conservator” … denominatie cu pastor femeie ghey, tanti Barrett „conservatoare”…absolventa de Notre Dame Law School…notre dame institutie cucerita de progresistii stangisti cu vreo cel putin 4 decade in urma.
  Oricum in state are loc o revolutie in paralel cu o decadere accelerata in urma careia nu stiu ce va mai ramane. Lupta impotriva Logos-ului ceea ce e o gresala mare de tot.

 3. AFP e sursa unor comentarii DE MARE OBIECTIVITATE privindu-i pe americani.
  Francezii nu i-au iertat niciodată pe americanii care i-au scos de sub cizma germană in două razboaie mondiale…😂

 4. Avortul e crima! Iar feminismul e cancer pentru familie si societate.

 5. bai ipocritilor, va pasa de viata numa cat inca nu s-a nascut copilul! voi ce credeti? femeile iubesc sa faca avort? e ceva extrem de traumatic, nu ar apela la asa ceva daca ar fi viata lor altfel. mai lasati-ma cu sacralitatea vietii voi, care nu faceti nimic pt femeile voastre!