G4Media.ro

Atentatul terorist de la Highland Park, Chicago: Patru victime evreiești printre cele…

foto: Highland Park Habad

Atentatul terorist de la Highland Park, Chicago: Patru victime evreiești printre cele șapte persoane ucise într-o suburbie locuită de numeroși evrei

Suspectul pentru masacrul din suburbia marii metropole americane, Robert „Bobby” E. Crimo III, în vârstă de 21 de ani, a fost trimis în judecată pentru șapte capete de acuzație de omor, fiind acuzat că a deschis focul de pe un acoperiș asupra mulțimii care asista la o paradă de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite.

Între timp au apărut în presă numele victimelor: Irina (35 de ani, născută Levberg) și Kevin McCarthy (37 de ani), părinții lui Aiden, un copil de doi ani, Katherine Goldstein (64 de ani), Stephen Straus (88 de ani), Jacki Sundheim (63 de ani), Nicholas Toledo (88 de ani) și o a șaptea victimă încă neidentificată, care a murit în spital.

Patru dintre cele șapte victime sunt evrei: Irina McCarthy-Levberg, Katherine Goldstein, Stephen Straus și Jacki Sundheim, în timp ce Nicholas Toledo era mexican, tată a opt copii care era în vizită la copiii săi din Chicago.

Dintre aceștia, Jacki Sundheim era cunoscută ca o personalitate a comunității evreiești locale, activând că învățătoare religioasă la sinagoga din Highland Park.

Situată la 40 de kilometri nord de centrul orașului Chicago, Highland Park are o populație de circa 30.000 de locuitori din care aproximativ o treime sunt evrei, iar în localitate funcționează patru sinagogi. Aici au emigrat la începutul secolului XX numeroși evrei germani, care găsit în Highland Park un sanctuar spre deosebire de Chicago, unde la acea vreme era o atmosferă antisemită. După cel de-al doilea război mondial, Highland Park a cunoscut un nou val de imigrație evreiască din Europa.

Nu se cunoaște încă motivația suspectului trimis în judecată, dar rabinul Yosef Schanowitz, de la congregația Habad din Highland Park, a declarat că l-a recunoscut pe Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, presupusul trăgător, spunând că l-a întâlnit cu câteva luni mai devreme în timpul slujbelor de Pesah – Paștele evreiesc.

„În timpul ultimei sărbători de Pesah, acea persoană a intrat în sinagoga Habad. Avem un agent de securitate înarmat care stă în față… M-am apropiat de el și i-am cerut cu severitate să plece, deoarece am observat că nu era membru al comunității noastre”, a declarat Schanowitz pentru Israel National News.

Mai mulți fluturași antisemiți au fost găsiți în Highland Park în Ziua de comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie anul acesta.

„Această activitate este o continuare a unui efort continuu de a alimenta ura și neîncrederea în tot statul Illinois și în întreaga națiune”, a scris primarul din Highland Park, Nancy Rotering, într-o postare pe Facebook în care a condamnat incitarea la ură.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. In orice tara din lumea civilizata, regiune sau stat exista deviatzi mintal ca respectivul.
    Doar in America insa astfel de indivizi au acces liber la arme.
    Pardon , si in Norvegia, dar acolo s-a intamplat doar o data.

  2. Trumpism + acces liber la arme = tragedii ce ar fi putut fi evitate.