G4Media.ro

Atac cibernetic de tip ”spoofing” cu utilizarea numelui BNR / Persoane sună…

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Atac cibernetic de tip ”spoofing” cu utilizarea numelui BNR / Persoane sună în numele băncii și cer date de identificare / ”BNR nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației”

Banca Națională a României (BNR) avertizează asupra unui atac cibernetic de tip ”spoofing”, prin care sunt folosite în mod fraudulos numerele de telefon ale instituției, se precizează într-un comunicat de presă remis de BNR.

Potrivit băncii, au fost semnalate cazuri în care persoane se prezintă ca reprezentanți ai băncii centrale și solicită date personale și transferuri de bani, invocând fals desfășurarea de activități de creditare.

În realitate, BNR nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației, iar apelurile abuzive nu provin din rețeaua telefonică a instituției.

”Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR,  în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați. Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare”, se precizează în comunicat.

BNR atrage atenția publicului să nu dea curs unor astfel de cereri și să nu ofere informații confidențiale. De asemenea, precizează că a sesizat poliția pentru utilizarea frauduloasă a identității digitale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...