G4Media.ro

Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere lui Iohannis să participe la ședința…

Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere lui Iohannis să participe la ședința CSM la care ar trebui validat șeful Inspecției Judiciare și o acuză pe Lia Savonea că a modificat ilegal regulile concursului

Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința CSM de marți, 14 mai, în care ar urma să fie validat concursul pentru șefia Inspecției Judiciare – post câștigat de Lucian Netejoru în martie. Asociația arată că are „motive temeinice de considera că a fost viciat prin acțiunile a trei membri ai comisiei de concurs: Lia Savonea (președinte al CSM), Evelina Oprina și Victor Alistar (membri CSM), în sensul favorizării unicului candidat, Netejoru Lucian”.

Asociația arată că cei trei membri ai CSM ar fi schimbat procedura de concurs fără a avea dreptul de a o face.

Reamintim că Lucian Netejoru, care este și actualul șef interimar al Inspecției Judiciare, a fost acuzat de mai mai mulți magistrați, dar și de opoziție, că servește interesele PSD.

Scrisoarea integrală a Asociației Inițiativa pentru Justiție:

Subscrisa, Asociația „INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE”, asociație profesională a procurorilor, în spiritul respectării valorilor statului de drept, vă adresăm rugămintea de a participa în data de 14 mai 2019, începând cu ora 08:15, la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea exercitării prerogativei prevăzute în art. 133 alin. (6) din Constituție, anume aceea de a prezida lucrările Consiliului Superior al Magistraturii.

Solicitarea noastră este motivată de faptul că la punctul 3 de pe ordinea de zi, anunțată în seara zilei de vineri, 10.05.2019, se găsește „Validarea rezultatelor concursului pentru numirea în funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare” – concurs organizat în perioada 21 decembrie 2018 28 martie 2019, cu privire la care avem motive temeinice de considera că a fost viciat prin acțiunile a trei membri ai comisiei de concurs: Lia Savonea (președinte al CSM), Evelina Oprina și Victor Alistar (membri CSM), în sensul favorizării unicului candidat, Netejoru Lucian (fost inspector-șef al Inspecției Judiciare și actual inspector-șef interimar grație intervenției Guvernului prin OUG nr. 77/2018).

Precizăm că, așa cum reiese din informațiile din presă, dar și din documentele publicate pe site-ul CSM, în data de 27.03.2019, în minutele premergătoare începerii probei de concurs, comisia de concurs (formată doar din membri CSM), a decis – cu o majoritate formată din persoanele indicate mai sus – că fiecare din cei cinci membri ai comisiei trebuie să acorde minim 25 de puncte dintr-un maxim de 100. Cu același prilej, comisia de concurs a decis – cu o majoritate formată din aceleași persoane – că fișele de notare pe care sunt trecute punctaje mai mici de 25 de puncte să fie anulate și să nu fie luate în calcul la stabilirea mediei.

Menționăm că Plenul CSM este singurul organ învestit, prin art. 67 alin. (2) din Legea 317/2004, să stabilească regulile de desfășurare a acestui concurs – prin regulament care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Arătăm, de asemenea, că, prin Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru numirea în funcție a inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, adoptat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 1074/2018, s-a stabilit doar punctajul maxim ce se poate acorda de către fiecare membru al comisiei de concurs, de 100 de puncte, precum și că, pentru a putea ocupa funcția de inspector-șef, candidatul cel mai bine clasat trebuie să obțină cel puțin 70 de puncte, calculate ca medie aritmetică a punctajelor acordate de fiecare dintre membrii comisiei de concurs, fără însă a se prevedea vreun drept al comisiei de concurs de a impune membrilor săi acordarea unui punctaj minim.

În ziua următoare, de 28.03.2019, candidatul Netejoru Lucian a fost declarat admis, cu 100 de puncte (maximul posibil), în urma anulării fișelor de notare ale celorlalți doi membri ai comisiei de concurs, care nu s-au conformat deciziei lipsite de orice bază legală sau regulamentară a comisiei.

Regulile noi, instituite ad hoc de comisia de concurs, au fost făcute publice abia după ce concursul era încheiat, prin emiterea unui comunicat al comisiei de concurs intitulat „Clarificări privind unele informații apărute în mass-media cu privire la concursul desfășurat pentru funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare din data de 27.03.2019”, publicat pe site-ul CSM în data de 01.04.2019. în secțiunea dedicată concursului. Prin acest comunicat, comisia a explicat și că deciziile sale au fost luate în scopul de a crea condiții mai favorabile pentru unicul candidat, Netejoru Lucian, prin modificarea raportului probabilistic dintre șansele de admitere sau respingere a acestuia.

Având în vedere că niște reguli decisive cu privire la rezultat au fost stabilite de alt organ decât cel prevăzut de lege, că aceste reguli nu au fost publicate în Monitorul Oficial și că scopul lor declarat a fost acela al favorizării unicului candidat la funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare, nefiind respectate condițiile prevăzute de lege și de regulament cu privire la organizarea concursului, Asociația „FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA” și Asociația „INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE” au solicitat invalidarea rezultatelor, în temeiul art. 13 alin. (2) din Regulament.

În condițiile în care o procedură stabilită de Plenul CSM, care vizează nominalizarea pentru un mandat de 6 ani a unei persoane căreia legea i-a conferit o putere foarte mare în ceea ce privește cariera judecătorilor și procurorilor, nu este respectată de însăși președintele CSM, căruia i se alătură alți membri CSM, considerăm că rolul constituțional al acestei autorități, de „garant al independenței justiției” este puternic subminat din interior iar justiția este în pericol.

Având în vedere această situație, considerăm că este nu doar imoral ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Lia Savonea, să prezideze ședința Plenului în care urmează să se discute validarea rezultatului concursului pentru numirea în funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, la vicierea căruia a contribuit, ci și periculos pentru sistemul de justiție.

De aceea, avem convingerea că acesta este un moment în care este nevoie ca Președintele României să-și exercite rolul prevăzut de art. 80 alin. (2) din Constituție, de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

Pentru aceste motive, Domnule Președinte, vă adresăm rugămintea ca, în data de 14 mai 2019, începând cu ora 08:15, să participați la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii și să prezidați lucrările acestuia. Justiția are nevoie de dumneavoastră!

pentru Asociația „Inițiativa pentru Justiție”,
procuror Sorin Marian LIA, co-președinte
procuror Ionuț MARCU, co-președinte
procuror Bogdan-Ciprian PÎRLOG, co-președinte

Foto: Lia Savonea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. partidul conduce justitia. face ce vrea !
  ce credeati ? ca voiculescu, popoviciu, hrebengiuc si toti asociatii raman cu condamnarile ?

  • Ce cauta Alistar in CSM ? Ce cauta in comisia de concurs ?
   Nu stie toata lumea ca asa-zisii reprezentanti ai Societatii Civile in CSM sunt de fapt doua likele aflate in slujba mafiei psd ?
   De ce au schimbat regulamentul concursului in timpul desfasurarii acestuia ?
   De ce au acordat cele trei likele 100 de puncte lui Netejoru ?
   Nu stie toata lumea ca este plagiatoir dovedit, nu stie toata lumea ca majoritatea actiunilor Inspectiri Judiciare au fost respinse de CSM si de justitie, nu stie toata lumea ca intreaga activitate a lui Netejoru a fost hartuirea procurorilor si judecatorilor cinstiti, corecti, compertenti, incoruptibili si nesantajabili, care s-au ocupat de dosarele infractorilor din psd ?
   Atunci, cum sa-i acorzi punctaj maxim, cind trebuia eliminat din start ?
   Se impune revocare din CSM si arestarea likelelor aflate in slujba mafiei psd si alde.
   Asociația Inițiativa pentru Justiție sa nu mai piarda vremea cu proteste pe scarile tribunalelor, ci sa-i trimita imediat in judecata pe judecatorii corupti, aflati in solda mafiei psd, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru hartuire, pentru rele tratamente, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.
   Asociația Inițiativa pentru Justiție sa nu mai piarda vremea cu proteste pe scarile tribunalelor, ci sa declanseze procedura de revocare a likelelor din CSM, de la conducerea Curtilor de Apel, de la CCR si de la ICCJ.

  • Cozmine, nu crezi că cea mai mare „LICHEA” , ești chiar TU ?

 2. Din câte am citit prim presă avem niște doamne judecător care au ajuns în funcții înalte și care ne pun ori de câte ori este posibil bețe în roate împreună cu clasa politică.

 3. Iohannis nu are timp sa participe, deoarece are lucruri mai importante de făcut: își lanseaza cartea la Ploiești.
  G4media nu scrie nimic despre acest lucru, nu care cumva sa-l supere pe Herr Präsident.

 4. DENIS- m.rtii matii de lichea,lepra,unsuros…..

 5. The good thing of this book is the reason that that reason actually function. You
  just need to register, mostly for free, and it
  is instantaneous. There are lot of important issues, one should take care. http://fetilela.mihanblog.com/post/comment/new/117/fromtype/postone/fid/15577049215cd8b0d9b4afa/atrty/1557704921/avrvy/0/key/3967bb107ecc460093bda03d2d1fd431/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.