G4Media.ro

Așa-zisa limbă moldovenească reaprinde spiritele în campania electorală de la Chișinău

Așa-zisa limbă moldovenească reaprinde spiritele în campania electorală de la Chișinău

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, a declarat, în timpul unor dezbateri electorale televizate că formațiunea sa va cere pedepsirea, inclusiv penală, a celor care nu respectă articolul 13 din Constituția Republicii Molova, cel care face referire la faptul că în Republica Molova se vorbește „limba moldovenească”. Politicianul a făcut această cerere în timp ce el și-a prezentat programul numai în limba rusă, singura limbă pe care o vorbește, deși este cetățean al Republicii Moldova.

„Suntem formațiunea care va aduce consens în societate, toți speculează pe tema identității naționale, vom oferi limbii ruse statut de a doua limbă de stat, vom obține posibilitatea pentru toți cetățenii de a vorbi în limba de stat – limba moldovenească și toți cei care numesc limba moldovenească – română, să poarte răspundere, inclusiv penală. Dacă locuiți pe teritoriul Republicii Molodva, trebuie să respectați acest stat”, a spus în limba rusă Alexandr Kalinin, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Regiunilor, în cadrul dezbaterilor electorale de luni seară de la postul ProTV Chișinău.

Limba română a fost un motiv de dispută și pentru Serghei Perciun de la Partidul Patrioții Moldovei, o formațiune statalistă, anti-occidentală și anti-România, dar cu viziuni filoruse. „Prioritatea noastră este reîntoarcerea limbii, istoriei moldovenești, ca noi să ne dezvoltăm așa cum au făcut-o strămoșii noștri moldoveni, cu limbă moldovenească, cu istoria Moldovei. Să renunțăm odată la acest element româno-unionist, care ne dezbină societatea, doar beneficiind de piața rusească ne putem dezvolta”, a spus Serghei Perciun.

În decembrie 2013, Curtea Constituționlă de la Chișinău a decis că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituţia şi face corp comun cu Legea Supremă. Cu toate acestea, sintagma de „limbă moldovenească” a rămas scriptic în Legea Supremă de la Chișinău și este folosit ca retorică populistă în mesajele politice ale forțelor stataliste filoruse și anti-occidentale de la Chișinău.

Foto: Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, vehement la adresa limbii române, în timp ce își ținea discursul în limba rusă. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. trebuie sa fi rau intentionat ca sa nu recunosti ca odata ce un roman vorbeste direct cu un moldovean si se inteleg 99 % atunci este aceeasi limba Nu putem spune limba moldoveneasca ca acolo sint 3-4 mil de vorbitori iar in romania sint peste 20 mil Asta face ca sa fie numita limba romana Realitatea este ca si dintre moldovenii romani sint care prefera limba rusa iar copiii lor deabia bijbiie ceva pe romaneste

 2. Insula madagascar a fost co lonie port ugheză, au luat o franc ezii apoi bri tanicii, în 68 a devenit republică, stat indep endent acum mănâncă frunze de cactus, noroi și insecte. Așa vom ajunge când o dată devenită colonia bruxelles -ului așa vom sfârși. Cea ușe scu er oul și pa tri otul meu.

  • Paradoxal, o republica devenita independenta in 68 – adica acum 54 de ani – o duce mult mai rau decand atunci cand a fost o colonie… Ceausescu, eroul si patriotul tau…

  • Banii contează. Wikipedia dă la GDP (nominal) per capita $26,377 în Estonia, membră UE, şi numai $4,498 în Republica Moldova!

  • Măi oameni buni dacă un rus care nu cunoaște limba statului în care trăiește (nesimțire și lipsă totală de respect pentru cei pe care ar vrea să-i conducă) vrea să impună limba moldovenească atunci să fie limba moldovenească dar să scoată din ea cuvintele de etimologie rusă că altfel ar fi ,,limba moldo-rusa”.Oricum eu că moldoveancă-romana nu reușesc să fac nici o prietenie cu ,,fratele meu” de peste Prut.Ei nu vor unirea cu România doar dintr-un singur motiv ascuns:se simt în siguranță sub călcâiul Rusiei.
   Rog statul român să nu le mai dea cetățenie română că după ce o obțin scuipă și ne spun că Moldova era a Rusiei din timpul lui Adam și Eva !

 3. In su la ma da gas car a fost co lonie port ugheză, au luat o franc ezii apoi bri tanicii, în 68 a devenit republică, stat indep endent acum mănâncă frunze de cactus, noroi și ins ecte. Așa vom ajunge când o dată devenită colonia b urii rux elles -ului așa vom sf â rși, pâr șii sunt mai buni ca băśtinoșii . Cea ușe scu er oul și pa tri otul meu.

  • Apro po: se spu ne cum că li de rul vos tru de la Con sta nța, Ră du cu M a ză rit, vrea să se tire ze pe șest ache in Mada gas car și să l lase doar pe Li va che in bra țe le lui nea Ali fie…O fi ade vă rat, și a gă sit o bă ști nașă care ju ră că o sa i su po rte ae re le de Da ndy de Li to ral…?

  • Pai du-te dupa el

 4. Ce tupeu pe el sa faca propaganda pe limba moldoveneasca in timp ce el vorbeste doar rusa:))))))
  The irony.
  Ce-ar fi daca nu ar fi impusa nicio limba de niciun stat, iar oamenii sa aleaga singuri ce, cum si in ce limba vorbesc?
  Wild concept, I know! :))

 5. Basarab a creat Tara Românească și Basarabia la 1200 El a fost vlahum Musatin. (vlah roman Fam Musatin) Musatin Roman a fost și Bogdan care a venit cu cățeaua Molda din Transilvania și a format Bogdania. Fiul romanului (vlah) Musatin a fost Ștefan cel Mare. Dinastia romana Musatina a creat, fondat și ridicat aceasta tara Românească. numita Moldova. Getii ramni vechi stau la baza formarii celor 3 principate românești. Rusul, muscalul, sclavin ul vrea sa distrugă acest neam prin instigarea romanului Ardelean împotriva romanului basarabean și a romanului muntean cu cel al romanului moldovean sau bănățean ori bucovinean sau dobrogean cu oltean. Rusule mars! . Dacă cei mai mari vlahi, romani Musatini au creat Moldova dacă cel mai mare poet Moldovean Em zice ca noi suntem romani și punctum dacă cel mai mare moldovean Alexandru Ioan Cuza a dorit unirea romanilor dacă primul cronicar Moldovean Grigore Ureche spune ca nou de la,, răm ne tragem cum poți spune tu muscalule minciuni la adresa lor. Ștefan, Bogdan, Basarab, Eminescu, Alexandru Ioan Cuza, Grigore Ureche sunt cei care reprezinta Moldova Românească iar ceilanti sunt dușmanii lor.