G4Media.ro

Aproximativ 20.000 de militari și civili ucraineni sunt ținuți în detenție în…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Aproximativ 20.000 de militari și civili ucraineni sunt ținuți în detenție în Rusia, susține Ucraina

Aproximativ 10.000 de militari ucraineni și circa același număr de civili ucraineni ar fi deținuți în centre de detenție rusești, potrivit lui Oleksandr Kononenko, care supraveghează drepturile omului în domeniul securității și apărării în numele parlamentului ucrainean, relatează Sky News.

Konenenko a declarat că civilii au fost reținuți ilegal ca prizonieri de război din cauza presupusei lor asocieri cu armata sau statul ucrainean.

„Acesta este numărul total de persoane confirmate care sunt clasificate ca fiind „dispărute în circumstanțe speciale”, nu avem cifrele exacte. Rusia nu a permis Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie să aibă acces (la informații)”, a afirmat Kononenko.

Deși CICR nu a primit acces deplin, a putut vizita unii prizonieri ucraineni. Joi, CICR a făcut un anunț rar, anunțând că a vizitat o unitate rusească și că intenționează să viziteze o alta în această săptămână.

„Echipele CICR intră în contact cu familiile prizonierilor de război pentru a le împărtăși actualizări de la cei dragi lor. Majoritatea actualizărilor sunt scurte note de dragoste și vești personale”, se arată în comunicatul CICR.

În luna iulie, Oleh Kotenko, care se ocupă de persoanele dispărute în timp de război în cadrul ministerului ucrainean pentru teritoriile ocupate, a estimat numărul total de militari ucraineni despre care se crede că sunt deținuți de Rusia la un număr semnificativ mai mic – 7.200.

Kotenko a declarat că, deși Ucraina nu a primit vești de la unii dintre cei dați dispăruți, crede că aceștia sunt în viață și se află în captivitate.

După ce Ucraina a împins forțele rusești în afara unor părți din regiunea Harkov și Herson, a anunțat mai multe schimburi de prizonieri. Regularitatea schimburilor indică probabil faptul că Ucraina a reținut prizonieri ruși în timpul ofensivei lor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...