G4Media.ro

Aproape două tremi dintre români cred că UE a ajutat România în…

Aproape două tremi dintre români cred că UE a ajutat România în pandemia de coronavirus

Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, majoritatea acestora privind cu optimism viitorul construcției europene și considerând că UE a ajutat țara noastră în combaterea epidemiei de coronavirus, arată un sondaj național realizat de INSCOP Research.

În ceea ce privește concretizarea avantajelor apartenenței la Uniunea Europeană, majoritatea respondenților sunt de părere că România nu a atras suficiente fonduri europene, dar este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen.

Astfel, aproape două treimi dintre români (64,1%) susțin ideea că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenți (25,8%) își exprimă dezacordul față de această afirmație. 10,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor, arată sondajul INSCOP.

Acordul față de afirmația că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus este mai ridicat în rândul tinerilor (18-29 de ani) și al persoanelor active (30 – 44 de ani), al salariaților la privat, dar și al celor fără ocupație, al șomerilor și casnicelor, al respondenților care declară că reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva și al locuitorilor regiunilor Centru și Nord-Est.

56,9% dintre cei intervievați privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene, 34,6% declarându-se pesimiști, în timp ce 8,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Manifestă un optimism mai ridicat decât media respondenții cu vârsta între 18 și 29 de ani, respectiv cei până în 44 de ani, respondenții cu studii superioare, elevii și studenții, cei care declară că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, cei care reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva și locuitorii din regiunea de Nord-Vest.

Întrebați dacă România a atras suficiente fonduri europene, majoritatea românilor (62,6%) răspunde negativ. 27,6% sunt de opinie contrarie, în timp ce 9,8% nu știu sau nu răspund.

55% dintre români sunt de părere că România este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen, în timp ce 33,9 sunt de părere contrarie și 11,1% nu știu sau nu răspund.

Un procent de 59,1 dintre români au foarte multă și multă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 48,8% dintre respondenți au foarte multă și multă încredere în Germania, 45,5% în Statele Uniune ale Americii și 42,1% în Franța. 21,3% dintre respondenți au încredere foarte multă și multă în Rusia, iar 20,1% în China.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-25 octombrie 2020 de INSCOP Research, prin interviuri față în față, volumul eșantionului fiind de 1500 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6%, la un grad de încredere de 95%.

Foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. EU este viitorul nostru,cei care sunt pesimisti si arunca comentarii aiurea, ori sunt rautaciosi,ori n-au habar,ori fac Propaganda populista trumpista.
  Romania a cotizat in 13 ani la bugetl uniunii cu 18 miliarde si a incasat 54 miliarde.de unde este nemultumirea asta fata de ue nu prea inteleg

  • Bravo bula. Ne-au distrus toată industria, agricultura etc. Poate justifica cineva unde sunt cele 36 miliarde, Nu pentru ca s-au întors tot la ei prin firmele care au executat lucrări. la noi au rămas autostrăzi care se surpa….

  • E vina UE ca guvernantii romani sunt ticalosi?

   Votati PSD si PNL in continuare, mai bine de atat nu meritati.

 2. Tembelul de la Cotroceni a câștigat alegerile cam la același procent. Nu este nici o surpriza 2/3 sunt tembeli. UE ne-a luat nu ne-a dat.

 3. Ia organizati un referendum pentru reviziuirea statutului Romaniei in UE, sa vedem daca trece. Pe ala dinainte, l-ati manarit cu intrebari despre monarhie, cu urna mobila pe partia de schi si cu prelungirea ilegala in a doua zi.