G4Media.ro

Aproape 300 de persoane au fost arestate în urma unei operaţiuni internaţionale…

sursa foto: Pexels/ Sebastiaan Stam

Aproape 300 de persoane au fost arestate în urma unei operaţiuni internaţionale de amploare vizând operaţiuni pe dark web / Poliţia a confiscat 51 de milioane de euro în numerar şi monedă virtuală, 850 de kilograme de droguri şi 117 arme de foc

O acţiune globală de combatere a comerţului ilegal de pe dark web (internetul întunecat) a dus la 288 de arestări şi la confiscarea a aproximativ 51 de milioane de euro în numerar şi monedă virtuală, a anunţat marţi Europol. Autorităţile din nouă ţări au închis platforma ilegală „Monopoly Market”, suspecţii arestaţi fiind implicaţi în cumpărarea sau vânzarea de droguri prin intermediul acestui portal, transmite News.ro

Cele mai multe arestări au fost făcute în Marea Britanie.

O serie de investigaţii pentru a identifica alte persoane care se află în spatele conturilor de pe dark web sunt încă în curs de desfăşurare. Întrucât autorităţile de aplicare a legii au obţinut acces la listele extinse de cumpărători ale vânzătorilor, mii de clienţi din întreaga lume riscă acum să fie şi ei urmăriţi penal, subliniază Europol.

Au fost confiscate peste 50,8 milioane de euro (55,7 milioane de dolari) în numerar şi monede virtuale, 850 de kilograme de droguri şi 117 arme de foc, se arată într-un comunicat al Europol. Printre drogurile confiscate se numără peste 258 kg de amfetamine, 43 kg de cocaină, 43 kg de MDMA şi peste 10 kg de LSD şi pastile de ecstasy.

Operaţiunea, care a avut numele de cod SpecTor, a presupus acţiuni coordonate ale autorităţilor competente din Austria, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Brazilia, Regatul Unit, Statele Unite şi Elveţia.

Această captură a urmat unei operaţiuni a poliţiei germane din 2021. „Europol a compilat pachete de informaţii pe baza probelor valoroase furnizate de autorităţile germane”, a precizat Europol. Aceste informaţii „au fost folosite ca bază pentru sute de anchete naţionale”, a adăugat agenţia.

Au fost efectuate arestări în întreaga Uniune Europeană – inclusiv 52 în Germania, zece în Olanda şi cinci în Franţa – dar şi în Marea Britanie (158), SUA (55), iar o persoană a fost arestată în Brazilia.

Unii dintre vânzătorii arestaţi „erau, de asemenea, activi pe alte pieţe ilicite”, potrivit Europol, care a subliniat că unii dintre ei erau ţinte „de mare valoare” şi a salutat o nouă operaţiune care „îngreunează şi mai mult comerţul cu droguri şi bunuri ilicite pe dark web”.

Această nouă operaţiune, desfăşurată pe trei continente, „transmite un mesaj puternic infractorilor de pe dark web”, a declarat directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, citată în comunicat. „Forţele internaţionale de aplicare a legii au mijloacele şi capacitatea de a vă identifica şi de a vă trage la răspundere pentru activităţile dvs. ilegale, chiar şi pe dark web”, a avertizat ea.

Dark web-ul, o versiune paralelă a internetului în care anonimatul utilizatorilor este garantat, a fost tot mai mult atacat în ultimii ani de poliţia internaţională.

Hydra Market, o platformă dark web considerată „piaţa ilegală cu cea mai mare cifră de afaceri din lume”, cu vânzări de 1,23 miliarde de euro numai în 2020, a fost dezmembrată în 2022. În urma închiderii Hydra, autorităţile germane au confiscat 23 de milioane de euro în criptomonede.

Până în 2021, 150 de persoane care cumpărau sau vindeau droguri sau arme pe dark web au fost arestate în întreaga lume în cadrul operaţiunii „DarkHunTOR”.

Europol a anunţat, de asemenea, luna trecută, închiderea „Genesis”, una dintre cele mai mari platforme de hackeri cu invitaţie exclusivă din lume, care a vândut milioane de date de acces pe conturi furate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. fata de politicienii corupti pe care-i gasesti in toate tarile si care au omorat indirect oameni prin actiunile lor astia-s mici copii dar de ce sa-i investigheze pe cei cu putere cand e mai usor sa-i lege pe cetatenii obisnuiti