G4Media.ro

Apeduct din epoca romană, descoperit la Mangalia. Transporta apă sub presiune

Sursa: Muzeul de Arheologie Callatis

Apeduct din epoca romană, descoperit la Mangalia. Transporta apă sub presiune

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a prezentat rezultatele unei cercetări arheologice inedite și spectaculoase, realizată de colectivul de cercetare de la Mangalia, ce a dus la descoperirea traseului unui apeduct de epocă romană, transmite dobrogealive.ro

Apeductul descoperit, de tip canalis structilis, a fost cercetat pe o lungime de 32,50 m. Are lățimea de 0,70 m, cu pereți turnați din blochete de calcar și mortar, cu praf de cărămidă (opus caementicium), în grosime de 0,25m. Cuveta are dimensiunile de 0,21 lățime și 0,30m înălțime, fundul albiat.

Este tencuită la interior cu un mortar hidrofug (opus signinum), mortar care continuă 5-6cm la exterior. Blocajul la partea superioară, capacul, a fost construit din dale de calcar, rostuite între ele cu același mortar cu praf de cărămidă.

În profil, apeductul are dimensiunile la exterior de 0,70×0,70m. Pe părțile laterale ale capacului a fost depus mortar egalizator, pentru a face legătura cu pereții apeductului și pentru etanșare. Fapt ce demonstrează că apeductul, prin derivație gravitațională, transporta apă sub presiune. Apeductul are un volum maxim de 63 de litri pe metru liniar.

Apeductul era alimentat de la izvoarele din capătul văii Bașpunar, cobora pe Valea Limanu spre Mangalia intrând prin sudul orașului Callatis. Apeductul a fost construit în epoca romană pe versantul nordic al Lacului Mangalia, folosind panta naturală a acestui versant.

„Muzeul de Arheologie Callatis, în calitate de păstrător și promotor al patrimoniului arheologic local, își așteaptă zilnic vizitatorii pentru a descoperi moștenirea culturală și arheologică comună și a aduce lumea arheologiei mai aproape de publicul larg”, se mai arată în postarea făcută pe Facebook.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. civis romanvs svm