G4Media.ro

ANALIZĂ România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea / 630.000…

ANALIZĂ România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea / 630.000 de doze sunt ținute pe stoc, doar 678 centre de vaccinare sunt deschise. Valeriu Gheorghiță exclude amânarea celei de-a doua doze, o strategie aplicată de alte state

România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 în 23 februarie la locul 17 în prezent în privința administrării schemei complete, cu două doze, raportat la populație. Și asta în condițiile în care peste 630.000 de doze sunt ținute pe stoc, iar din cele 1.137 de centre de vaccinare planificate sunt funcționale doar 678.

După mai puțin de trei săptămâni, România a coborât pe locul 17 la acest indicator, cu o rată de acoperire vaccinală de 3,4% din populația eligibilă, potrivit datelor agregate de New York Times. Dintre țările Uniunii Europene, acum România este depășită de Malta, Polonia, Danemarca, Slovacia și Grecia. Ungaria și Estonia sunt la egalitate cu România în privința procentului persoanelor vaccinate cu a doua doză, însă au rate mai bune la vaccinarea cu prima doză.

În ceea ce privește numărul efectiv de doze administrate până acum, precum și rata de vaccinare cu prima doză, România este mult mai jos în clasament.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că acești indicatori depind și de strategia de vaccinare a fiecărei țări, iar România este în graficul pe care și l-a propus cu ritmul de vaccinare, chiar peste ceea ce a fost anticipat.

România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori, anunța în 23 februarie Valeriu Gheorghiţă. România avea atunci o rată de acoperire vaccinală cu ambele doze de 3% din populația eligibilă. La nivelul Uniunii Europene, doar Malta era mai sus decât România, aflată la egalitate cu Danemarca.

Contactat de G4Media.ro, președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că există o dinamică a acestor indicatori, fiind perioade în care domină persoanele vaccinate cu prima doză și perioade în care sunt mai multe vaccinate cu doza de rapel. Acesta a amintit că, la sfârșitul lunii februarie, au fost foarte puține programări pentru prima doză și chiar pentru a doua și au fost amânate unele programări, din cauza sincopelor în livrarea vaccinurilor. De asemenea, în primele 20 de zile din luna martie domină numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, ceea ce explică variațiile.

Potrivit datelor furnizate de CNCAV la solicitarea G4Media.ro, până acum România a recepționat în total 2.908.899 de doze de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Până joi seara la ora 17.00, au fost injectate 2.019.757.

634.556 de doze sunt însă ținute pe stoc.

Valeriu Gheorghiță susține însă că se merge pe „stocuri minimale” din vaccinurile Pfizer și Moderna, pentru că există un calendar de livrare confirmat. Sunt utilizate 80% din dozele recepționate. Pentru vaccinul Pfizer sunt făcute și programările până la jumătatea lunii aprilie, iar de la Moderna toate dozele care vin vor fi distribuite în centrele de vaccinare, explică acesta.

Cel mai important stoc de vaccinuri este de la AstraZeneca, iar pentru acesta nu s-a ajuns la nivelul maxim de ocupare a locurilor disponibile, fiind libere încă în diferite județe câte o mie – două de locuri, spune Gheorghiță.

„Din 15 martie, odată cu deschiderea listelor de așteptare pentru toată lumea, ne așteptăm să crească nivelul de ocupare a locurilor. Oricum ritmul de vaccinare a crescut progresiv, am depășit 50.000 de doze administrate pe zi și am ajuns la un total de 1,3 milioane de persoane vaccinate, ceea ce este mai mult decât anticipam. Calculele arătau că la sfârșitul lunii martie ajungem la 1,2 milioane de persoane. Suntem în grafic cu ritmul de vaccinare și vom crește în aprilie”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre decizia unor state de a folosi cât dozele pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane și amânarea rapelului, Valeriu Gheorghiță a spus că au fost decizii proprii luate de unele țări, care „nu au fundament științific”.

„Noi am considerat că este prudent să respectăm recomandările Agenției Europene pentru Medicamente, care a revenit și a întărit recomandarea de a face rapelul la 21 de zile pentru Pfizer”, a spus acesta.

În prezent, în România sunt active 678 de centre de vaccinare din 1.137 avute în plan.

„Nu le putem deschide pe toate acum, pentru că nu avem doze suficiente. (…) Din punctul de vedere al resursei umane, am avea, dar provocarea este legată de dorința personalului de a lucra în aceste centre”, a răspuns Gheorghiță.

Acesta susține că ar exista întârzieri la plata personalului din centre: „De circa două luni și jumătate, de când s-au deschis centrele, personalul vaccinator nu a fost plătit și a scăzut încrederea. Există o ordonanță de urgență pentru plata acestui personal și urmau să se definească normele de aplicare. Din acest motiv, există o stare de spirit care a scăzut puțin dorința de a lucra în aceste centre. În plus, medicii coordonatori au aceeași remunerație ca și cei fără aceste responsabilități și în unele zone a scăzut dorința de asumare a acestor responsabilități. Ar trebui lămurite aceste lucruri și create mijloacele care să motiveze personalul, pentru că de acesta depinde succesul campaniei de vaccinare”.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat pentru G4Media.ro că ”săptămâna următoare se fac plățile pentru personalul din centre”.

Reamintim că 31% din fluxurile de vaccinare existente la acest moment în București sunt în centre care aparțin sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, potrivit datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Aceasta înseamnă că în acestea nu se pot programa la vaccinare decât membrii instituțiilor de forță, restul cetățenilor având la dispoziție centrele normale.

După ce această informație a fost făcută publică, Ministerul Apărării a anunțat că centrele de vaccinare pe care le gestionează vor fi deschise pentru toată populația, dar după ce va fi pornită Etapa a III-a de vaccinare, adică după 15 martie.

Sursa foto: Guvernul României

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. gheorghita trebuie șutat repede daca vrem sa meargă treaba!

  • Nu avem cam multe pretentii totusi? Suntem tara care aloca de departe cel mai mic procent din PIB la educatie, cu o administratie va de mama ei, si totusi suntem in prima jumatate a tarilor din UE la vaccinare. Asha ca nu prea vad motive de suparare. Stam mai bine ca Franta, Cehia, Olanda, Belgia, spre exemplu. Si in mare parte problema e ca la AstraZeneca nu prea e inghesuiala. Deci nu vad ce vina are aici Gheorghita. Eu mai degraba m-as lua de aia vaccinati peste rand, de punctele speciale de vaccinare pentru tot felul de speciali, de faptul ca populatia e impartita in 3 grupe de vaccinare, in loc de 10-12, ca sa fie prioritizare de-adevaratelea.

  • Se lupta la sacrificiu.

 2. De ce comparati Romania cu alte tari europene? N-are sens.

 3. Singurul mod de a te intelege cu buimacul e sa-l dai afara. Altfel slabe sperante de imbunatatire.
  El e in grafic, vaccineaza in ordinea pe care-o are el in tartacuta, e un robotel stricat.

 4. Bre, da’ cum îi şade lui caşcheta!

 5. Romania = Nr.1 pe glob la vaccinat securisti, militari, cumularzi, bugetari si neamurile acestora

  In Romania, categoriile vulnerabile sunt militarimea speciala si aristocratia bugetara, nu batranii si bolnavii.

  • Și unii pușcăriași de elită, bag de seamă.

  • Ai uitat de tinerii ziariști,Ciutaci, Orcan, Mănăstire se lauda cu asta,ai uitat de pușcăriași.Castele înainte, paria la urmă.Lumea nu mai are încredere , defectuos modul de organizare.Tot nomenclaturiștii și PCR la putere.

 6. Cu ce se va mai lauda tovarășul colonel ?
  Cine va fi următorul simbol național care va primi flori cu ocazia vaccinării ? Pe colegii de armată Ilie Năstase și Anghel Iordănescu i-a ratat !

 7. Rupti in cur dar cu privilegii de tot soiul pentru armata si interne

 8. Sa il cheme careva pe (b)orcan sa ne explice de ce. Dar asa in stilul lui … urland fara noima pe langa subiect.

 9. Și mass-media are vina ei. De ce nu mai apar reclamele acelea frumoase cu „vaccinul este sigur și eficicace”? Noi avem nevoie sa fim încurajați nu decepționati cu știri despre morți și răniți ca urmare a vaccinului.
  Ar fi bine ca unele personalității sa se vaccineze în fata camerelor de filmat. Statul trebuie sa investească pt a contracara părerile unor „teroriști”
  care ne sperie și ne îndepărtează de vaccinare.
  Noi oricum suntem speriați de felul nostru, vrem protecție și ajutor psihologic din partea statului.

 10. Astra Zeneca la toti psd.istii🙏💉🏴si toti internationalistii progresit/ globalisti.

 11. Prostia ,coruptia si ideologiile ucid.

 12. Pai nu era stire acum max 2 saptamani cum ca Romania a fost printre tarile care au refuzat sa cumpere doze suplimentare (adica in plus fata de ce a fost luat prin UE) de la Moderna? Normal ca stam pe loc.

 13. Putem vedea și câteva statistici despre cei care au primit ambele doze de vaccin formal și s-au îmbolnăvit de SARS-CoV-2?

 14. Este extrem de bine ca in Romania se vaccineaza dupa schema testata de producatori si nu se fac teste direct pe populatie ca in UK sau Canada si pe unde mai cred ziaristii ca se face bine.

  Cei care fac aceste teste direct pe populatie (fara sa ii intrebe si fara sa le dea alta sansa decit de-a refuza vaccinarea) deci acestia care fac teste direct pe populatie, daca ar fi atit de destepti pe cit sustin ei ca sint, ar fi inventat aceste vaccinuri sau ar fi asigurat macar o fabrica de vaccinuri locala.

  Bravo Gheorghita.

  • Adaug si faptul ca in acest fel se poate spune oamenilor in mod cinstit „este sigur” pt ca a fost testat, nu ca se fac acum testele direct pe ei.

  • Si celebrul dr.Fauci din SUA a recomandat ca in SUA dozele sa se administreze la intervalul specificat si testat de producator.

  • Nu mai vorbim ca ziaristii, cei care propun testarea vaccinurilor direct pe populatie, au fost plasati sus de tot pe lista de „esentiali” (desi f.putini merg in spitalele Covid), deci ei s-au vaccinat deja cu schema corecta.
   Si ca sa nu spuneti ca nu-i adevarat, la Digi TOTI ziaristii de 30-40 de ani recunosc candid ca ei s-au vaccinat. Si clar lucreaza din biroul Digi.

   Dati-ne si noua cei „neesntiali” o sansa sa ne vaccinam cu schema deja testata.

 15. Vad la comentarii numai frustrați de la antena 3. Cu drept sau deasupra dreptului totusi oamenii s au vaccinat. Daca am cazut pe locul 17 cauza este numai lipsa vaccinului, si /sau repartizarea defectuoasă de la Bruxel. La fel se va întîmplă si cu politica psd hai sa dăm la oameni, Si se uita ca tortul de împărțit este mai mic decit ar fi nevoie. Este nevoie de conducători fermi in astfel de situatii.

 16. Mie dr. Gheorghiță îmi pare un om cu scaun la cap care știe ce face. Cred că Dănuț Voiculescu s-ar vrea el șef la treaba asta, dar nu îl poți pune pe unul care a lucrat la o bancă și a frecat menta pe la ong -uri să coordoneze o campanie atât de importantă.
  Diferența între Gheorghiță și Voiculescu este că primul are o meserie serioasă la care să se întoarcă după ce termină treaba. Alde Voiculescu, Nasui și Barna la ce se întorc?
  Stelica fără frică, după ce și-a ridicat magistrații în cap, unde mai avocateste el?

  • Vezi că l-ai confundat pe Vladuț cu Dănuț Motanul Felix.
   Păcat de punctajul de la peneleu, l-ai dat dreak.

 17. Acest pseudo-colonel-medic ,daca ar avea un dram de onoare si-ar da DEMISIA.
  Mai intai trebuie sa explice națiunii române cum a creat sistemul de vaccinare paralel.
  In Spania seful Marelui Stat Major si-a dat demisia pentru că s-a vaccinat peste rand.

  • Din Spania fiind, sinteti in eroare: colonelul-medic (si inca unul f.bun) nu decide ca se organizeaza sisteme paralele ci decide cum se administreaza vaccinurile.

   Listele cu „esentiali” si centrele paralele le-a facut politicul, si anume guvernul roman.

   Si mai terminati cu cerutul demisiilor pt orice, daca cineva si-ar da demisia pt tot ce cereti voi, nu s-ar mai putea ocupa nimeni de nimic ca ar fi o tranzitie continua pe posturi. Greu de crezut ca-n Spania isi dau demisia dupa cum cereti dvs pt orice.

 18. Computerweekly a facut o analiza a celor care detin solutiile vpn cele mai populare. Concluziile ma indeamna sa ii rog pe cei care mai au scaun la cap, sa elimine cat mai repede personalul din sistemul de aparare din baza de date accesata de amanta lui voiculescu. Cautati top vpns secretly owned by chinese firms. Ma kac pe transparenta idiotului si ma kac pe nevoia idiotilor de a dovedi ca oricum ajungi ministru, indiferent cat de prost esti. Aici e vorba despre altceva. Scoateti datele personalului din baza de date, indiferent de disperarea k..velor usrssiste. Astia nu merita incredere.

 19. România o țară în letargie profundă de 31 ani, eu am 45, ce am trăit înainte de 90 a fost mai bun și mai uman decât acum. Ce pot să vă spun e că așa zisa tranziție va continua multe decade, sunteți pregătiți să sacrificați noi generații în numele tranziției? Eu nu am 45 și nu vreau să mi sacrific viața pt tranziție ci pt poporul român.

 20. Gheorghita: „Pentru vaccinul Pfizer sunt făcute și programările până la jumătatea lunii aprilie…” Ce sa inteleg de aici ca pentru populatia generala nu o sa fie Pfizer decat de la jimatatea lunii Aprilie ?

  • Exact așa, pentru că urmează mai mult de 400 000 de rapeluri începând cu a doua jumătate a lui martie.
   Neesentialii mai da-i dai dreak, mai rabdă vreo două luni, stau pe Liste de Asteptare pâna termină bosimea de vaccinat, dar se cheamă că a început OFICIAL Etapa a 3 a(amărâtii bătrâni de la țară nu sunt luați în calcul nicicum).
   80% dintre jurnaliști sunt vaccinati, mai sunt doar câțiva care pun întrebări despre imoralitatea campaniei de vaccinare din România în care tineretul bine indopat cu sporuri si privilegii si-a lăsat vulnerabilii in urmă, doar, doar se cară vaccinati in vacanțe să salveze turismul din Maldive, Kenya , Grecia si care or mai fi.

 21. Daca se prind astia, desfiinteaza campionatul vaccinarilor precum au desfiintat ”Gheata de Aur” in vremea lui Camataru.

 22. Bună seara! Consider că ar fi util ca Autoritățile să raporteze zilnic și numărul persoanelor pozitive, care au fost vaccinate. Evident, după ce a trecut perioada necesară după rapel.