G4Media.ro

Analiză Reuters: De ce Donald Trump ar putea fi din nou președinte…

Sursa foto: Jabin Botsford / POOL / AFP

Analiză Reuters: De ce Donald Trump ar putea fi din nou președinte în ciuda problemelor sale juridice/ El ar putea depune jurământul din arest, din penitenciar sau de la domiciliu

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, va fi judecat luni la New York sub acuzația că a acoperit în mod ilegal o plată de bani pentru tăcere către o vedetă de filme pentru adulți. Dar ce se va întâmpla dacă juriul îl va condamna pe fostul președinte american și dacă judecătorul va impune o sentință înainte de alegerile din noiembrie?, se întreabă agenția Reuters.

Ar merge Trump la închisoare?

Nu se știe încă ce sentință, dacă este cazul, ar putea impune judecătorul dacă Trump este condamnat.

Procurorii l-au acuzat pe Trump, care a pledat nevinovat, de 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri. Pedeapsa maximă pentru această acuzație este de 16 luni până la patru ani de închisoare, dar în cazurile care implică pedeapsa cu închisoarea, inculpații sunt de obicei condamnați la un an sau mai puțin.

Însă Trump ar fi la prima abatere pentru o infracțiune fără violență și este rar ca persoanele fără antecedente penale care sunt acuzate doar de falsificarea registrelor comerciale să fie condamnate la închisoare în New York. Pedepse precum amenzi sau eliberare condiționată sunt mai frecvente.

În cazul în care este pedepsit dincolo de o amendă, Trump ar putea fi plasat în domiciliu sau supus unei stingeri, mai degrabă decât încarcerat.

În calitate de fost președinte, el are un detașament al Serviciului Secret pe viață, iar logistica menținerii sale în siguranță în spatele gratiilor ar putea fi complicată.

Trump ar putea fi, de asemenea, eliberat pe cauțiune în timp ce face apel la o condamnare.

Ar putea Trump să mai fie președinte dacă ar fi condamnat?

Da. Constituția SUA prevede doar ca președinții să aibă cel puțin 35 de ani și să fie cetățeni americani care au locuit în țară timp de 14 ani.

Nici o condamnare penală, nici o pedeapsă cu închisoarea nu ar afecta eligibilitatea lui Trump pentru funcție. Teoretic, el ar putea depune jurământul din arest, din penitenciar sau de la domiciliu, dacă ar câștiga alegerile după ce a fost condamnat.

El nu s-ar putea autograția în cazul banilor tăinuiți, deoarece este acuzat de infracțiuni de stat și nu federale, iar puterea de grațiere prezidențială se aplică doar celor din urmă.

Care este impactul unei condamnări asupra alegerilor?

Trump a folosit cele patru cazuri penale împotriva sa în avantajul strângerii de fonduri, susținând că fac parte dintr-o conspirație politică. Documentele financiare ale campaniei sale de anul trecut au arătat creșteri ale donațiilor în urma acuzațiilor sale.

Însă doar jumătate dintre republicani, într-un sondaj Reuters/Ipsos din februarie, au declarat că ar vota pentru Trump dacă un juriu l-ar condamna.

Un sondaj Reuters/Ipsos din această lună a constatat că o majoritate fermă a alegătorilor consideră că acuzațiile penale din New York împotriva lui Trump sunt grave. Aproximativ un sfert dintre respondenții republicani la sondajul din aprilie au declarat că nu ar vota pentru Trump dacă acesta ar fi condamnat de un juriu pentru o infracțiune.

Ce se întâmplă cu celelalte cazuri?

Trump a fost acuzat în Georgia și Washington pentru eforturile sale de a inversa pierderea alegerilor din 2020 în fața democratului Joe Biden și în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate la plecarea din funcție. Nu este clar dacă vreunul dintre aceste cazuri va ajunge la proces înainte de alegerile din 5 noiembrie. Deoarece cazurile din Washington și Florida au fost intentate la o instanță federală, Trump ar putea să le pună capăt dacă va câștiga alegerile prin numirea unui procuror general care le-ar putea respinge. De asemenea, el ar putea, eventual, să se grațieze singur.

Cazurile din Georgia și New York au fost intentate în instanțe de stat, astfel că Trump nu ar putea nici să se grațieze singur, nici să pună capăt cazurilor prin concedierea procurorilor care le-au intentat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...