G4Media.ro

Analiză în Financial Times: Modelul de creștere al Europei de Est are…

Analiză în Financial Times: Modelul de creștere al Europei de Est are un risc de stagnare din cauza îmbătrânirii, dependenței de salarii mici și a lipsei capitalului autohton

Cornel Ban, profesor asociat la Copenhagen Business School, scrie într-o scurtă analiză publicată de Financial Times despre ”riscul ridicat de stagnare care mocnește” în țările din Europa Centrală și de Est, potrivit Rador.

Într-o replică la un articol care lăuda ascensiunea Europei de Est, profesorul Cornel Ban arată că ”analiza omite să remarce riscul ridicat de stagnare care mocnește, deoarece modelul lor de creștere este dependent de costurile scăzute ale forței de muncă, de stimulentele capitalului industrial străin și de un sector financiar prea concentrat pe consum și prea puțin pe investiții”.

Analiza lui Cornel Ban:

De la Republica Cehă la România, îmbătrânirea, migrația în masă și sistemele de formare profesională defectuoase se confruntă cu forța de muncă cu un plafon rigid de salarizare, chiar și economiile cu performanțe mai bune care aparțin categoriei „dezvoltate” plătesc salarii nete care sunt încă sub cele din sudul Europei. Va fi Polonia la fel de dinamică atunci când forța de muncă va costa dublu față de cea a Spaniei?

În al doilea rând, spre deosebire de Coreea de Sud și de alți asiatici care s-au îmbogățit, dar au și rămas bogați, în mare parte din estul și centrul Europei cheltuielile publice și private pentru cercetare și dezvoltare rămân jalnic de scăzute.

Guvernele rămân reticente în a angaja fonduri suficiente pentru cercetarea aplicată, iar companiile multinaționale de producție care domină regimurile de creștere a exporturilor acestor țări au puține stimulente pentru a reloca sisteme semnificative de inovare tehnică în regiune.

În cele din urmă, spre deosebire de poveștile de succes din estul Asiei, sectoarele financiare din Europa centrașă și de est nu au un capital de risc semnificativ, investiții bancare și finanțare publică de promovare care să vizeze sectoarele cu valoare adăugată mai mare.

Cu siguranță, Europa emergentă a evitat experiența Americii Latine de „dezindustrializare prematură”, precum și devalorizarea internă din sudul Europei.

Dar succesul său relativ pare mai fragil dacă analizăm mai mult factorii structurali și mai puțin venitul pe cap de locuitor, ponderea producției în produsul intern brut și câteva succese fulgerătoare în tehnologia informației și comunicațiilor. (sursa foto: Facebook/ FMI)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Lipsa capital autohton=privatizarea sistemului financiar catre Vestici

  • si mult, foarte mult furt autohton.miliardarii de carton care si-au topit pe nimicuri, multimilionarii cu conturi prin panama,
   su investitii imobiliare in Londra, Monaco nu fost in stare sa faca nimic in tara lor.
   unii s-au „asigurat” pentru cateva generatii.
   devalizare totala. saracire si exod.