G4Media.ro

ANALIZĂ Efectul vremii neobișnuit de reci asupra agriculturii. Legumele românești ajung cu…

ANALIZĂ Efectul vremii neobișnuit de reci asupra agriculturii. Legumele românești ajung cu întârziere în piețe, multe specii de pomi fructiferi au fost afectate, iar producția de miere de salcâm scade dramatic

Cartofii, varza și țelina de la producătorii români vor ajunge mai târziu pe piață, în acest an, din cauza temperaturilor scăzute care au afectat culturile. Iar dacă celebrele mere de Voinești probabil au scăpat de vremea neobișnuit de rece din această perioadă a anului, florile de piersic nu au scăpat. O situație critică este și pentru producătorii de miere, după ce salcâmul a fost calamitat.

„Desaga cu Legume”, brand care reunește doi producători locali din Cluj – Ferma Dronea din Jucu și Ograda lui Andrei din Gherla – vinde mai ales legume, dar și produse la borcan. Cei doi mici producători cu grădini în localități din județ colaborează cu câteva restaurante din Cluj, dar și cu un lanț de supermarketuri, vând în piețe, târguri, fac livrări la domiciliu și anul trecut au investit chiar și într-o rulotă mobilă. Și-au extins adică activitatea pe cât de multe platfome disponibile, dar, chiar și așa, munca pentru supraviețuire din agricultură rămâne una dificilă. Iar în acest sezon nici vremea nu a fost de ajutor.

„Avem deja întârzieri la salata verde, de exemplu, la culturile principale. Noi lucrăm și în solarii, în solarii neîncălzite, nu am putut planta castraveții; în alți ani aveam producție, acum suntem abia la faza de răsad. Sunt multe culturi întârziate, ar trebui să ne reprofilăm pe culturi foarte târzii. Vara vine mai târziu acum și avem toamnă lungă. Ne străduim să ne descurcăm. În perioada Paștelui ar trebui să avem verdețuri, usturoi, ceapă, ridchi, leurdă, dar acum suntem cam la jumătate dintre produse, ca disponibilitate”, ne spune un reprezentant al „Desăgii”, din familia Cozea.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Noa stati numa o tzara ca in 1-2 zile apar articolele catastrifice despr eschimbarea brusca a temperaturii, la inceput de mai. Schimbarile climatice au luat doar o scurta pauza :-), si greta&co la fel :-).

  2. Foarte adevărat , cu reprofilarea cu culturi , pomi fructiferi, viță de vie târzii…cred că mi scot toata via anul ăsta daca raman tot acri strugurii la toamnă,

  3. V-ați învățat să primiți subvenții și peste asta mai veniți cu marfa proastă la prețuri nesimțite obraznicilor.