G4Media.ro

ANALIZĂ Care sunt principalii pretendenți la succesiunea prim ministrului britanic Boris Johnson

Foto: Facebook

ANALIZĂ Care sunt principalii pretendenți la succesiunea prim ministrului britanic Boris Johnson

De abia a demisionat premierul Johnson din funcția de lider al Partidului Conservator și cursa pentru înlocuirea sa a început, deocamdată în presa britanică unde sunt evaluate șansele potențialilor candidați.

Sondajele de opinie realizate în zilele de 6 – 7 iulie printre membrii Partidului Conservator care vor alege liderul dintre cei doi candidați selectați de membrii grupului parlamentar din Camera Comunelor au indicat patru favoriți: ministrul apărării Ben Wallace, ministra de externe Liz Truss, ministra comerțului Penny Mordaunt și fostul ministru al finanțelor, Rishi Sunak.

Ben Wallace este considerat ca un candidat “unificator”, nu aparține niciuneia dintre aripile partidului, are reputația de competență și a impresionat prin consecvența cu care a sprijinit Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Nu se cunosc însă ideile sale în ceea ce privește economia, nu are o bază de putere în partidul parlamentar și este puțin cunoscut în rândul alegătorilor.

Liz Truss a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, dar s-a transformat într-o adeptă a unui Brexit dur, recent promovând suspendarea protocolului Irlandei de Nord care prevede controale vamale ale mărfurilor care intră din Marea Britanie, ceea ce riscă un conflict cu Uniunea Europeană. Are cea mai lungă experiență în cabinet, dar prezintă atracție numai la dreapta partidului.

Penny Mordaunt face parte din aripa liberală a partidului și are opinii care merg împotriva celor ale majorității, de pildă “femeile trans-sexuale sunt femei”, ceea ce îi reduce șansele printre deputați și membrii partidului. În schimb, atitudinea sa liberală prezintă un avantaj, deoarece poate recuceri electoratul feminin îndepărtat de atitudinile lui Boris Johnson.

Rishi Sunak era până nu de mult succesorul în așteptare al premierului Johnson, fiind practic numărul 2 în cabinet, lăudat pentru politica sa fiscală din timpul pandemiei. Dar cota sa a scăzut mult după ce, la fel ca șeful său, a fost amendat pentru încălcarea restricțiilor oficiale din timpul carantinelor. El este cel care prin demisia sa pe 5 iulie a declanșat criza care a dus la căderea premierului Johnson. Fiul unor imigranți indieni din estul Africii, absolvent al Universității Oxford, ginerele unui miliardar indian, Sunak este de departe cel mai bogat membru al conducerii superioare a partidului.

Dintre ceilalți candidați cei care se remarcă se remarcă:

Sajid Javid, care a demisionat odată cu Sunak, este cunoscut pentru integritatea sa și experiența la guvernare, unde a deținut portofoliile finanțelor, internelor și sănătății sub premierul Johnson. El are o poveste de succes, ca fiu al unui imigrant musulman din Pakistan, devenit bancher și apoi politician de frunte. Javid a candidat fără succes în 2019 în funcția de lider al Partidului Conservator și a deținut funcțiile în guvern pentru un timp scurt, demisionând din cea de ministru al finanțelor după numai câteva lui în urma disensiunilor cu premierul Johnson.

Jeremy Hunt, fost ministru de externe și al sănătății sub prim ministeriatul Theresei May, contracandidatul lui Boris Johnson în 2019 pe buletinul de vot prezentat membrilor Partidului Conservator, el se poate prezenta ca fiind neafectat e scandalurile ultimilor trei ani când nu a avut nicio funcție guvernamentală. Fost susținător al rămânerii Marii Britanii în UE, el face parte din aripa liberală a partidului, fiind atractiv mai ales pentru votanții centriști din sudul Angliei. Nu este însă prea popular printre deputații Conservatori și nici în rândul membrilor de partid.

Suella Braverman actualmente avocatul principal al guvernului (Attorney General) care și-a declarat deja intenția de a candida. Fiica unor emigranți indieni din Kenya și Mauritius, ea face parte din aripa de dreapta  a partidului, fiind o sprijinitoare consecventă a Brexit. Experința sa la guvernare este limitată și este practic necunoscută în electorat.

Nadim Zahawi înlocuitorul lui Rishi Sunak în funcția de ministru al finanțelor s-a remarcat ca ministru responsabil cu campania de vaccinare anti-Covid, considerată a fi un succes. Născut în Irak, el a venit în Marea Britanie cu familia sa, refugiați de Saddam Hussein, la vârsta de 11 ani. Considerat competent în domeniul economic, Zahawi nu are însă o bază de putere în partid și este puțin cunoscut în opinia publică.

Tom Tugendhat alt candidat declarat la succesiunea premierului Johnson, al cărui critic constant a fost, fiind unul dintre primii care i-a cerut demisia. Fost ofițer de armată, veteran al războaielor din Irak și Afganistan, Tugendhat a fost un sprijinitor al rămânerii în UE. El nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală și poziția sa liberală nu îl face popular printre deputați și mai ales în rândul membrilor de partid.

Competiția pentru ocuparea postului de lider de partid va începe luni 11 iulie când vor fi înregistrate candidaturile. Pentru intrarea în cursă este necesar sprijinul a opt deputați. Apoi, cei 358 de deputați vor vota pentru candidații în primul tur de scrutin, unde sunt eliminați cei care obțin mai puțin de 18 voturi, iar în turul 2 sunt eliminați cei care obțin mai puțin de 36 de voturi. Din turul al treilea sunt eliminați candidații clasați pe ultimul loc, până rămân doi candidați.

Dup încheierea sesiunii parlamentare pe 21 iulie, va începe votarea în rândul membrilor Partidului Conservator (circa 160.000 de persoane), prin poștă sau electronic. Candidatul care obține cele mai multe voturi valabil exprimate va fi declarat ales lider al Partidului Conservator.

În acel moment, probabil în septembrie sau cel mai târziu în octombrie, premierul Johnson își va înainta demisia și în aceeași zi Regina Elisabeta a II-a îl va desemna pe noul lider al Partidului Conservator în funcția de prim ministru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...