G4Media.ro

Amnesty International: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este repetarea a ceea…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Amnesty International: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este repetarea a ceea ce s-a putut vedea în Siria” / „Este o catastrofă pentru întreaga planetă” / „În faţa Rusiei nu poate exista neutralitate”

Invazia rusă în Ucraina este „o repetare” a războiului din Siria, a alertat marţi Amnesty International, care denunţă o „înmulţire a crimelor de război” după mai mult de o lună de conflict şi îndeamnă la abandonarea oricărei neutralităţi faţă de Moscova, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este repetarea a ceea ce s-a putut vedea în Siria”, a declarat secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, în timpul prezentării, la Johannesburg, a raportului pe 2021-2022 asupra situaţiei privind drepturile omului în lume.

„Asistăm la atacuri intenţionate asupra unor infrastructuri civile, locuinţe” şi la bombardamente asupra şcolilor, a criticat ea, acuzând Rusia că permite coridoare umanitare pentru a le transforma apoi într-o „capcană mortală”.

Comparând oraşul-martir ucrainean Mariupol cu oraşul sirian Alep, devastat de atrocităţile regimului de la Damasc susţinut de Moscova într-un război care durează de 11 ani, organizaţia denunţă „o înmulţire a crimelor de război” în Ucraina.

„Cercetătorii noştri de la faţa locului au documentat în zece zile utilizarea aceloraşi tactici ca în Siria şi Cecenia”, printre care atacarea de civili şi utilizarea de muniţii interzise de dreptul internaţional, a descris în timpul unei conferinţe de presă la Paris, Marie Struthers, directoarea Amnesty pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

„Insolenţa” Rusiei de a lansa acest atac a fost permisă de „un sistem internaţional în genunchi” şi de eşecul instituţiilor, printre care Consiliul de Securitate al ONU, în a gestiona războaiele precedente, apreciază Callamard, amintind că pe timp de pandemie conflictele au continuat în mai multe ţări, printre care Etiopia, Myanmar sau Afganistan.

„Sincer, Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să se numească Consiliul de Insecuritate al ONU. A dat greş constant în felul în care a acţionat în faţa loviturii de stat militare din Myanmar, în preluarea puterii de către talibani în Afganistan, în conflictul de durată din Siria”, a acuzat Callamard.

„Invazia din Ucraina este extrem de gravă, nu este doar o încălcare a dreptului internaţional. Este gravă şi în ceea ce priveşte escaladarea insecurităţii sistemului internaţional (…) Este o catastrofă pentru întreaga planetă”, a avertizat ea.

„În faţa Rusiei nu poate exista neutralitate”, a declarat ea cu referire la liderii statelor africane. În timpul unui vot asupra rezoluţiei ONU care cerea la începutul lui martie retragerea forţelor ruse, circa 20 de ţări din Africa s-au abţinut.

Una dintre vocile continentului în materie de diplomaţie, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, pledează pentru mediere, adoptând o poziţie „slabă, puţin istorică şi puţin vizionară”, şi-a exprimat regretul Agnes Callamard.

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. povestea adevarata a narativului fake rulat prin presa deontoloaga, legat de poza din articol:

  • Ați omorât prea mulți oameni ca să mai scăpați nepedepsiți. Rusia devine istorie.

  • cei care te platesc pe matale au omorat 13 milioane de oameni in ultimii 30 de ani si au dizlocat direct sau indirect cu zecile poate sutele de milioane oameni. si nu au fost razboaie de aparare ci de eliberare …

  • @gunoi
   cei care te platesc pe matale au omorat 13 milioane de oameni in ultimii 30 de ani si au dizlocat direct sau indirect cu zecile poate sutele de milioane oameni. si nu au fost razboaie de aparare ci de eliberare …

  • trolul progres vorbeste de fake news! loooooooooooool

  • Sa te numești progres si tot ce ești e regres.

 2. cine se pozitioneza altfel va avea de suferit .

 3. Africanii sunt atrasi de comunism, perioada lor comunista s-ar putea ca de acum incolo sa inceapa. Iar chinezi cred si ei ca destramarea ursului in anii 90 nu trebuia sa se intample. Stafia o sa ne mai bantuie.