G4Media.ro

Alina Gorghiu: Vom depune o propunere legislativă de desfiinţare a Institutului Revoluţiei…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Alina Gorghiu: Vom depune o propunere legislativă de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 / Anunțul, în ziua în care CCR a declarat neconstituțională desființarea prin OUG a Institutului

PNL va depune o propunere legislativă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a anunţat, miercuri, senatorul liberal Alina Gorghiu.

„Anunţ pentru PSD: nu-i bai, că vă ajută majoritatea de la CCR! Eu şi colegii din PNL vom depune o propunere legislativă de desfiinţare a acestui Institut al lui Iliescu, care ţine umbra deasă pe evenimentele Revoluţiei din ’89”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor”, potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Actul normativ de desfiinţare a IRRD, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Ulterior, PSD a sesizat CCR.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat în acest an după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, admitea că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

Citește și: Jucăria lui Iliescu, salvată de PSD și CCR / Curtea Constituțională: Legea privind desființarea Institutului Revoluției Române este neconstituțională

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. de existat poate exista , dar pe banii cui va exista in viitor ?

 2. Poate înr-un rol de prim-balerina v-ar fi mai ușor, duduie.

 3. Alo Tanti?
  Esti sigura?
  Pune-ti centura de siguranta!
  Esti pe langa subiect!

 4. Alina Gorghiu = Tariceanu cu fusta la peneleu

 5. N-am ce face, dar exist.

 6. Dar de ceva serios nu vă apucați și voi, că deja a trecut un sfert de an?! Guvernul ăsta zici că-i un spital de nebuni!