G4Media.ro

Algeria a interzis funcționarea canalului francez M6 după difuzarea unui documentar despre…

sursa foto: Captură video

Algeria a interzis funcționarea canalului francez M6 după difuzarea unui documentar despre mişcarea de protest Hirak

Ministerul algerian al comunicării a decis luni să „nu mai autorizeze” funcţionarea canalului de televiziune privat francez M6 în Algeria, la o zi după difuzarea unui documentar despre mişcarea de protest populară Hirak, informează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii luni seară, ministerul acuză acest documentar intitulat „Algeria, ţara tuturor revoltelor” că are „o viziune părtinitoare asupra Hirak” şi că a fost produs de o echipă care a avut o „autorizaţie de filmare falsă”.

„Acest precedent ne determină să decidem să nu mai autorizăm M6 să opereze în Algeria, sub nicio formă”, conform sursei citate.

Prezentat ca parte a programului „Enquęte Exclusive” (Anchetă exclusivă), acest reportaj de 75 de minute filmat uneori cu „camere discrete” prezintă mărturiile a trei tineri algerieni despre viitorul ţării lor, pradă unei revolte fără precedent din februarie 2019. Criza sanitară a dus la suspendarea marşurilor de protest Hirak la jumătatea lunii martie.

Ministerul comunicării critică „mărturiile neinteresante”, „clişeele cele mai limitate” şi „o serie de anecdote fără profunzime”.

Una din protagoniştii anchetei, Noor, o youtubăriţă cunoscută în Algeria, a explicat luni pe reţelele de socializare că regretă că a participat la documentar şi a deplâns „lipsa de profesionalism” a canalului francez.

Potrivit comunicatului de presă algerian, „un jurnalist franco-algerian a asigurat producerea filmului cu ajutorul unui intermediar algerian şi beneficiind de o autorizaţie de filmare falsă”, o infracţiune care este „de altfel aspru pedepsită”.

Ministerul a promis să urmărească penal autorii reportajului pentru fals în acte publice.

Potrivit ministerului, M6 a depus pe 6 martie 2020 o cerere de acreditare pentru membrii echipei programului „Enquęte Exclusive” în vederea filmării unui documentar despre „valorizarea dezvoltării economice şi turistice a oraşului Oran, precum şi despre multiculturalismul care constitue bogăţia ţării noastre”. Cererea a primit un răspuns nefavorabil din partea serviciilor ministerelor comunicării şi afacerilor externe.

Difuzarea în luna mai de către canalul public France 5 a unui alt documentar despre tineretul algerian şi Hirak, „Algeria, dragostea mea” realizat de jurnalistul şi regizorul francez de origine algeriană Mustapha Kessous a declanşat o criză diplomatică între Alger şi Paris.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...