G4Media.ro

Alegerile locale din Israel: Ultra-ortodocșii și extrema dreaptă avansează în toată țara…

Foto: Facebook Moshe Lion

Alegerile locale din Israel: Ultra-ortodocșii și extrema dreaptă avansează în toată țara pe fondul războiului din Gaza

În alegerile locale desfășurate în 241 de localități din Israel, cu o prezență scăzută la vot, partidele ultra-ortodoxe și cele ultra-naționaliste au înregistrat rezultate foarte bune.

În capitala Ierusalim, un fief tradițional al partidelor religioase, primarul Moshe Lion a fost reales cu un scor zdrobitor, 81,5%, în timp ce în consiliul municipal partidele ultra-ortodoxe au câștigat 17 mandate din 30 și cu cele trei ale extremei drepte vor deține o majoritate de 2/3 în consiliu. Aceste rezultate sunt privite cu îngrijorare de locuitorii seculari ai capitalei israeliene într-un oraș unde restricțiile religioase, cum ar fi respectarea Șabatului, reprezintă chestiuni majore.

La Tel Aviv, oraș unde electoratul secular este net majoritar, primarul Ron Huldai (centru-stânga), în funcție din 1998, a obținut o victorie lejeră în fața fostei deputate și ministră a economiei Orna Barbivay (Yesh Atid, liberal), al cărei tată a emigrat din România.

„Împreună vom continua să o menținem ca un bastion democratic și tolerant, ca un centru pentru cultură și artă, o casă pentru fiecare minoritate”, a scris pe X Huldai, care anul acesta împlinește 80 de ani.

La Haifa, situat în nordul țării, cei doi candidați principali – fostul primar Yona Yahav și David Etzioni – nu au reușit să atingă pragul de 40%, ceea ce a declanșat un al doilea tur de scrutin pentru al treilea oraș ca mărime al Israelului.

În localitățile mai mici partidele coaliției majoritare în parlament au obținut rezultate bune. Eliya Winter (Likud, dreapta naționalistă), a câștigat în orașul Mitzpeh Ramon, situat în sudul deșertului Negev. Winter, membră a așa-numitului Garin Torani (literal, „nucleu religios”, un grup sionist religios), este cunoscută ca având opinii de extremă dreapta, potrivit cotidianului de centru-stânga Ha’aretz. În ultimii ani, orașul a cunoscut o ruptură tot mai adâncă între locuitorii ultra ortodocși și cei seculari, în special după prima sa Paradă Gay în 2021.

În Elad, un oraș cu aproximativ 50.000 de locuitori în majoritate ultra ortodocși, situat la est de Tel Aviv, primarul Israel Porush a pierdut în fața lui Yehuda Butbul, din partidul ultra-ortodox Shas (sefard/oriental).

Yossi Kakun va deveni primul primar ultra-ortodox al orașului Safed din nordul Israelului, după ce l-a învins pe Shuki Ohana, care a fost primarul orașului din 2018.

Alegerile locale au fost amânate din luna octombrie 2023 din cauza atacului terorist al Hamas din sudul Israelului în urma căruia 1.200 de locuitori din sudul țării au fost masacrați și peste 250 răpiți, ceea ce a provocat o ripostă dură a armatei israeliene în Fâșia Gaza.

Participarea la vot a avut de suferit, mai puțin de jumătate din electorat prezentându-se la vot, față de 56% la precedentul scrutin din 2018. Deși partidele ultra-ortodoxe și cele de extrema dreaptă au obținut rezultate bune, este greu de tras concluzii cu privire la un eventual scrutin parlamentar anticipat. Electoratul celor două partide este în general mult mai motivat și mai disciplinat.

Actuala coaliție de guvernământ este condusă de prim ministrul Benjamin Netanyahu (liderul Likud) care îi are ca parteneri pe Shas, Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Partidul Sionist Religios, Puterea Evreilor și Noam (toate trei de extrema dreaptă), cu 64 de mandate din 120 în Knesset. Sondajele de opinie au arătat constant că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate actuala coaliție de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși ar cădea sub majoritatea absolută de 61 de mandate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...