G4Media.ro

Alegerile din Germania: Social-democratul Olaf Scholz își consolidează avansul în fața conservatorului…

Alegerile din Germania: Social-democratul Olaf Scholz își consolidează avansul în fața conservatorului Armin Laschet, considerat succesorul lui Merkel, după a doua dezbatere televizată / Toți candidații la funcția de cancelar sunt acuzați de plagiat

Social-democratul Olaf Scholz și-a consolidat avansul în fața candidatului susținut de Uniunea CDU-CSU, conservatorul Armin Laschet, considerat succesorul cancelarului german Angela Merkel, în urma unei dezbateri televizate, relatează Les Echos, citată de Rador.

„Sondajele sunt sondaje. În cele din urmă, alegătorii sunt cei care decid”, a declarat pentru presă prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia. O referire la sondajul publicat duminică seara la sfârșitul dialogului televizat cu Annalena Baerbock, deputat ecologist, și cu ministrul finanțelor, Olaf Scholz (SPD). Cei 150.000 de ascultători intervievați după dezbatere au fost 41% pentru Scholz, 27% pentru Armin Laschet și 25% pentru candidata Verzilor.

Profitând de perchezițiile efectuate la Ministerul Finanțelor la sfârșitul săptămânii trecute ca parte a unei investigații pentru spălare de bani, Armin Laschet a atacat l-a atacat Olaf Scholz. Deși vizibil afectat, acesta din urmă a subliniat eforturile sale de a consolida supravegherea financiară strictă.

El a apărut cel mai competent în ochii a 49% dintre cei chestionați, față de 26% pentru rivalul său creștin-democrat. El a fost considerat cel mai puțin simpatic dintre cei trei candidați, cu 18% opinii favorabile față de 34% în favoarea lui Olaf Scholz și 37% pentru Annalena Baerbock. Rezultate îngrijorătoare pentru Uniunea CDU-CSU, după ce ultimul sondaj realizat de institutul INSA sâmbătă arăta deja un deficit de șase puncte comparativ cu SPD.

Semn al febrilității creștin-democraților, cancelarul Angela Merkel a decis să se implice. Armin Laschet a anunțat că doamna cancelar îl va vizita la Aachen, la fel ca în timpul campaniei sale din 2017 pentru cucerirea landului pe care l-a condus timp de cinci ani. „Este un semnal bun”, a spus premierul. El o va însoți la rândul său pe doamna cancelar pe terenul ei, la Stralsund.

Laschet își diversifică promisiunile din campania și intră pe teritoriul rivalilor săi

În încercarea de a inversa spirala negativă în cele cincisprezece zile rămase până la alegerile federale, Armin Laschet a prezentat luni un pachet de măsuri care urmează să fie puse în aplicare în primele 100 de zile ale mandatului său. Cei șase capitole vizează electoratul tradițional (securitate consolidată, birocrație simplificată, ajutor pentru IMM-uri), dar intră pe terenul Verzilor (prevederi referitoare la climă) și mai ales pe terenul SPD, printr-o atenție specială acordată familiei și angajaților cu venituri modeste: creșterea salariului mini-locurilor de muncă ocupate de 6,5 milioane de germani de la 450 la 550 de euro. Armin Laschet promite, de asemenea, să scoată de la impozitare până la 6.000 de euro deductibili din costurile de îngrijire a copiilor, să crească indemnizațiile familiale și să faciliteze dreptul de proprietate asupra locuințelor familiale prin scutirea de taxe.

Subvenționarea panourilor solare pentru locuințele individuale face posibilă „ecologizarea” programului creștin-democraților „fără interdicții, dar prin stimulente”, a subliniat candidatul lor.

„Aceste alegeri federale vor decide direcția spre care se va îndrepta pe viitor Germania”, a avertizat Armin Laschet, schițând două modele opuse: cel al economiei sociale de piață, care garantează libertatea de inițiativă într-un mediu echitabil și fără creșteri de impozite, sau cel al unei economii administrate, așa cum ar construi-o Verzii și SPD. „Aceasta este întrebarea centrală”, a rezumat candidatul creștin-democrat sub forma unei amenințări.

Acuzații de plagiat

Principalii trei candidaţi la funcţia de cancelar al Germaniei au fost acuzaţi de plagiat de către un expert austriac, însă deocamdată ei nu au răspuns acuzaţiilor, relatează marţi DPA, citată de Agerpres.

Academicianul austriac Stefan Weber a anunţat luni că în urma analizării unor publicaţii scrise de trei candidaţi – în special candidata Verzilor, Annalena Baerbock – a descoperit zeci de pasaje problematice.

În lucrarea „Hoffnungsland” („Ţinutul speranţei”), semnată de social-democratul Olaf Scholz – politicianul german cu cele mai mari şanse să devină cancelar după alegerile parlamentare din 26 septembrie – şi publicată în 2017, Weber a înregistrat trei fragmente susceptibile de plagiat.

Referitor la volumul „Die Aufsteigerrepublik”, scris de conservatorul Armin Laschet şi publicat în 2009, Stefan Weber a descoperit 17 pasaje cu probleme.

În fine, cartea „Jetzt” („Acum”), semnată de ecologista Annalena Baerbock şi publicată în acest an, conţine cel puţin 100 de fragmente susceptibile de plagiat, a scris Weber pe blogul său.

„Rezultatul este şocant. Textul este o cârpeală de fragmente din alte locuri”, a spus Stefan Weber referitor la cartea semnată de Annalena Baerbock.

În acest din urmă caz, editura care a publicat cartea a promis că va oferi explicaţii mai detaliate despre sursele folosite în lucrare. Verzii l-au acuzat pe expertul austriac că încearcă să păteze imaginea Annalenei Baerbock.

Sursa foto: Captură video – YouTube/ Das Triell

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. DOCTRINA severin: TOTI SUNTEM CORPUTI DECI NIMENI NU E CORUPT.