G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Dreapta și stânga clasică în cădere liberă – cele…

Valerie Pecresse/Ann Hidalgo Facebook

Alegeri prezidențiale Franța: Dreapta și stânga clasică în cădere liberă – cele două candidate, Valerie Pecresse și Anne Hidalgo, fac figurație în campania electorală.

Cu mai puțin de trei săptămâni până la primul tur de scrutin, Valerie Pecresse, candidata partidului Les Republicains (LR, centru dreapta) înregistrează o medie de circa 11% în intențiile de vot, în timp ce Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist (PS), abia ajunge la 2,5%.

Cele două politiciene dețin posturi importante – Pecresse este președintă a Consiliului regional Ile-de-France (regiunea pariziană), iar Hidalgo este primăriță a Parisului, dar niciuna dintre ele nu reușește să mobilizeze electoratul în favoarea candidaturilor lor.

Sondajele indică o puternică probabilitate ca, pentru a doua oară consecutiv, nici LR, urmașul sau mai bine zis epigonul partidului creat pentru a-l sprijini pe președintele Charles De Gaulle acum peste 60 de ani, nici PS creat de Francois Mitterrand acum mai bine de 50 de ani, să nu aibă reprezentant în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

În 2017 Francois Fillon (LR) a obținut 20%, clasându-se al treilea, în timp ce Benoit Hamon (PS) a întrunit 6,3%, clasându-se pe locul cinci.

Pecresse a fost criticată pentru lipsa de claritate a mesajului ei care oscilează între poziții mai dure cu privire la imigrație și euroscepticism, la poziții centriste în chestiuni sociale. Ea îl acuză pe președintele Emmanuel Macron (La Republique en Marche – LREM, centrist) că îi plagiază programul, dar în același timp adoptă poziții similare celor ale candidaților de extrema dreaptă, Marine Le Pen (Reunirea Națională, RN) și Eric Zemmour (Recucerire).

În plus, Pecresse pierde voturi și în favoarea unor candidați minori ai dreptei, Jean Lassalle și Nicolas Dupont-Aignan, din varietatea radical-suveranistă, într-un spectru de dreapta și centru-dreapta care întrunește 45% din intențiile de vot.

Aceleași probleme le are la stânga și Hidalgo. Născută în Spania și naturalizată la vârsta de 14 ani, Hidalgo are de făcut față unei aglomerații extreme de candidați, de la extrema stângă până la centru stânga. În plus, în calitate de primăriță a Capitalei, ea nu reușește să inspire încredere votanților din localitățile urbane mici și din mediul rural, fiind văzută ca o reprezentantă a unei elite tot mai rupte de realitatea vieții de zi cu zi.

Rezultatele slabe ale lui Pecresse și Hidalgo riscă să afecteze și perspectivele LR și respectiv PS în alegerile pentru Adunarea Națională care vor urma celor prezidențiale.

Între timp sondajele indică un tot mai probabil tur 2 între Macron (27 – 30% intenții de vot) și Le Pen (care a atins chiar 20%), deși la stânga Jen Luc Melenchon (Franța Nesupusă – LFI, stânga populist-suveranistă) se detașează clar între cei șase candidați ai acestei părți a spectrului politic, atingând chiar 15% în intențiile de vot.

În afară de candidații menționați, pe buletinul de vot pentru primul tur de scrutin se mai află: Natalie Arthuad (Lutte Ouvriere, extrema stângă), Philippe Potou (Noul Partid Anticapitalist, extrema stângă), Fabien Roussel (Partidul Comunist) și Yannick Jadot (Verzii), în total 12 candidați. Primul tur de scrutin va avea loc pe 10 aprilie, iar turul 2, între primii doi clasați în primul tur, pe 24 aprilie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Valerie arata superb. Are aura unei frantuzoace tipice, o „bank excutive” by day si o amanta fatala by night. O suplete fantastica in gesturi si in discurs. Indiferent ce scor ia, are votul meu pentru totdeauna. Oh, Valerie…